Víztorony (Siófok)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Víztorony (Siófok)
A siófoki víztorony 2013-ban
A siófoki víztorony 2013-ban
Település Siófok
Építési adatok
Építés éve 1912
Tervező Gergely Jenő
Gut Árpád
Hasznosítása
Felhasználási terület víztorony
Alapadatok
Magassága41,3 m
Egyéb jellemzők
Liftek száma 2
Különlegességek az emeletek alapterülete: 35 m2
a víztartály belső magassága: 5 m
a víztartály űrtartalma: 250 m3
Elhelyezkedése
Víztorony (Siófok) (Somogy vármegye)
Víztorony (Siófok)
Víztorony (Siófok)
Pozíció Somogy vármegye térképén
é. sz. 46° 54′ 21″, k. h. 18° 03′ 09″Koordináták: é. sz. 46° 54′ 21″, k. h. 18° 03′ 09″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Víztorony (Siófok) témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A víztorony Siófok legemblematikusabb épülete, amely a város szívében fekszik, a Fő téren. A tororny 100. évfordulója alkalmából 2012-ben teljes felújításon ment keresztül. Az épület, Gergely Jenő és Gut Árpád tervei alapján épült meg 1912-ben. A magassága a régebbi, kevésbé pontos leírások szerint 45 méter, az újabb mérések szerint viszont csak 41,30 méter. Az épület különlegessége a panoráma lift, amely a kilátó részbe vezet fel. A vendégeket kikapcsolódási lehetőségek várják: 360°-ban körbejárható nyitott kilátótér, Szentkirályi oxigén bár, Panoráma kávézó valamint Samsung élményközpont.

A torony felső részének külön érdekessége, hogy forgásával egyhelyben ülve lehetőség van a teljes körpanoráma megtekintésére.

Története[szerkesztés]

Víztorony zenéje - Générique de l'Eurovision

A víztornyot 1912-ben építették és kezdetben tényleg a vízellátásban volt nagy szerepe. A Kurz Részvénytársaság tervezése alapján 1935-ben átépítették. 1944-től a vízmű nem üzemelt. A második világháború alatt a németek tüzérségi megfigyelő állomásának adott helyet, majd egy páncéltörő ágyú lövedéke megrongálta. A helyreállításokra 1946-ban került sor. 1953-ig a község tulajdonában állt és közüzemként működött, majd vállalat lett. A víztorony szerepe a vízellátásban a 70-es évekig tartott, utána 1990-es évek elejéig üresen állt. 1992-től többek között a Tourinform irodának adott otthont. 1998-ban újjáépítették a belsejét, de külsőleg nem renoválták. Ebben az évben adta át az állam az önkormányzatnak. Második emelete egy panoráma terasznak és egy kiállító-teremnek adott otthont 2001-től. 2001 őszén a Tourinform iroda elköltözött, a torony bezárta kapuit, renoválásra várt. 2002-ben sürgőssé vált a felújítása. Több évig ment a huzavona a felújítással kapcsolatban, végül 2010-ben megkezdték a renoválását.

Felújítása[szerkesztés]

Víztorony zenéje - La Donna é mobile

A 2010 nyarára tervezett átadása elmaradt. Több olyan hír is napvilágot látott, hogy a torony megsüllyedt, megdőlt. Akkor a megnyitását a következő év végére tűzték ki. 2011 májusára a munkálatok befejeződtek, de a megnyitásra még nem került sor. 2011. november 25-én felavatták a tornyot a Siófoki Városnapon. Két napon át üzemeltették a lifteket, de a kávézó még nem nyílt meg, üzemeltetőkre vártak. 2012. június 22-én négy napos programsorozat keretében nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a Sió Plázával, és a felújított térrel együtt.

A torony napjainkban[szerkesztés]

A látogatókat két panoráma lift viszi fel a torony felsőbb szintjeibe, ahol kávézó, oxigénbár és hazánkban egyedülálló interaktív élményközpont várja őket. Az élményközpontban a Samsung és a Microsoft közös fejlesztése a Surface 2. Ez egy 10 centiméter vastag, érintésérzékeny, nagy-formátumú monitor, ami asztalnak is használható, falra is szerelhető, akár ebédelni is lehet rajtuk. Az élményközpont alatti szinten található a Szentkirályi Oxigénbár és a Panoráma Kilátó. Az oxigénbár hazánkban a víztoronyban nyílt meg elsőnek, ami elsősorban a Szentkirályi oxigénnel dúsított ásványvizeinek népszerűsítésére jött létre. Ezen az emeleten tökéletes kilátás nyílik a Balaton túlpartjára, a keleti medencéjénél húzódó helyenként 80 méteres löszfalra, a Somogyi-dombságra és a Hegyhát lankáira valamint a Tihanyi-félszigetre. A felújítás 420 millió forintos projekt keretén belül jött létre, amihez az Új Széchenyi Terv Dél-Dunántúli Operatív Programja nyújtott 300 milliós támogatást. A Samsung élményközpont padlószintje 33,60 méter, az Oxigénbár padlószintje 30,00 méter, a kilátó körterasz padlószintje pedig 26,70 méter magasan van a tér szintje felett.

A víztorony 2013-ban[szerkesztés]

Látványosságok a környéken[szerkesztés]

Kilátás a víztoronyról[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]