Vészmanó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vészmanó
Megjelenési információk
Kiadó Marvel Comics
Eredeti neve Hobgoblin
Első megjelenés The Amazing Spider-Man #238
1983. március
Megalkotta Roger Stern
John Romita Jr
Vészmanó adatai
Valódi neve Roderick Kingsley, Arnold 'Lefty' Donovan, Ned Leeds, Jason Philip Macendale Jr., Robin Bourne, Ismeretlen, Wade Wilson, Hans Steanon
Egyéb fedőneve Lámpás Jack (Macendale)
Rokonai Kingsley: Daniel Kingsley (bátyja), Leeds: Betty Brant (felesége), Macendale: Karen (volt felesége), Jay (fia), Bourne: Pókember 2211 (apja)
Csoporthoz tartozása Hírharsona (Leeds), Baljós Hatos (Macendale)

A Vészmanó egy kitalált szereplő a Marvel Comics képregényeiben. Elsősorban Pókember ellenfele. Személyazonosságát több személy is használta az idők során. 1999-ben a magyar olvasók a harmadik legnépszerűbb Pókember ellenfélnek választották.[1]

A karakter háttere[szerkesztés]

Vészmanó Roger Stern képregényíró alkotása. Stern szívesen dolgozott új karakterekkel, illetve olyanokkal akik nem a Pókember lapjain voltak ismertek (pl. Buldózer, Gólyaláb). Az olvasók viszont szívesebben láttak volna több klasszikus szereplőt. Hogy a két igényt kielégítse Stern megalkotta Vészmanót egy régebbi karakter Zöld Manó alapján.[2] Az eredeti Vészmanó történeteken egymás után több szerző is dolgozott, ezért eltávolodtak Stern eredeti tervétől. Stern évekkel később a Hobgoblin Lives című minisorozatban helyre hozta a hibát.

A maszk mögött[szerkesztés]

Megjegyzendő hogy az X-Menben szereplő Birodalmi Gárda egyik tagjának Koboldnak az angol neve szintén Hobgoblin, de történeti kapcsolatban nem áll a lentiekkel.

Roderick Kingsley[szerkesztés]

Az első Vészmanó. Egy betörő segítségével rábukkant a Zöld Manó (Norman Osborn) raktáraira. Előbb Osborn fegyverei, majd erőnövelőszere segítségével harcol Pókember ellen. Erejét előbb zsarolásra, később Rózsa társaként a szervezet bűnözés területén használja.

Arnold 'Lefty' Donovan[szerkesztés]

Kingsley embere. Meghalt.

Ned Leeds[szerkesztés]

A Hírharsona riportere. Kingsley elfogja és agymosással ráveszi hogy időnként vegye át tőle a Vészmanó szerepét. Miután az Idegen emberei megölik sokáig úgy hiszik ő az igazi Vészmanó.

Jason Philip Macendale Jr.[szerkesztés]

Korábban Lámpás Jack néven ismert zsoldos. Az Idegen segítségével megöleti Leeds-t, és megszerzi a felszereléseit. Ő nem jutott hozzá az erőnövelőszerhez. Hogy erőhöz jusson alkut köt a démon N’astirh-ral (démoni énje később Démanó néven kiválik belőle), megszerzi Kraven, a vadász varázsszerét, végül kiborggá alakíttatja magát. Kingsley az első Vészmanó végez vele, majd visszaveszi a szerepét.

Robin Bourne[szerkesztés]

A 2211-es alternatív jövőben élő Pókember lánya.

Ismeretlen Vészmanó (Titkos Háború)[szerkesztés]

Az új Titkos Háborúban egy ismeretlen személy hordta a Vészmanó jelmezt.

Wade Wilson (Deadpool)[szerkesztés]

Egyik küldetése során a zsoldos Deadpoolnak Vészmanó jelmezt kellett hordania.

Vészmanó az Újvilágban[szerkesztés]

Az Újvilág Vészmanója Harry Osborn, a Zöld Manó fia. Ugyanabba a kísérletben nyeri az erejét mint az apja. Apja hipnoterápiával kezelteti, amely miatt második személyiséget fejleszt. A S.H.I.E.L.D őrizetébe kerül. Itt később hősi halált hal, mikor apja megtámadja a létesítményt. A történetben nem nevezik Vészmanónak, neve a történet címéből derül ki.

Vészmanó más médiákban[szerkesztés]

Vészmanó (Jason Philip Macendale Jr.) szerepelt az 1994-es Pókember rajzfilmben. Itt Norman Osborntól kapta az erejét és a felszerelését. A képregénnyel ellentétben itt a Vészmanó volt előbb, majd később lett a Zöld Manó. A rajzfilm magyar változatában Lidércnek fordították.

Roderick Kingsley szerepelt az új Pókember sorozatban, a Spectacular Spider-Manben. Vészmanó megjelenése a harmadik évadra várható

A Pókember harmadik részében a Zöld Manó raktárában látni lehetett egy sárga maszkot.

Források[szerkesztés]

  1. Csodálatos Pókember #122 közvélemény-kutatás
  2. http://www.spiderfan.org/news/1996/1001.html Archiválva 2009. december 20-i dátummal a Wayback Machine-ben))

Külső hivatkozások[szerkesztés]