Ugrás a tartalomhoz

Vészbanyák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vészbanyák
SzerzőTerry Pratchett
Eredeti címWyrd Sisters
Ország Egyesült Királyság
Nyelvangol
Műfajfantasy, paródia
SorozatKorongvilág
ElőzőBűbájos bajok
KövetkezőPiramisok
DíjakThe Big Read
Kiadás
KiadóVictor Gollancz
Kiadás dátuma1988
Magyar kiadóCherubion Kiadó
Magyar kiadás dátuma2000
FordítóSohár Anikó (2000), Farkas Veronika (2011)
BorítógrafikaJosh Kirby
ISBN0-575-04363-6 (angol), 963-9110-67-1 (magyar)
A Wikimédia Commons tartalmaz Vészbanyák témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Vészbanyák Terry Pratchett hatodik Korongvilág regénye. 1988-ban jelent meg Wyrd Sisters címmel.

A magyar fordítás 2000-ben jelent meg (második kiadás: ISBN 978-615-5161-00-1).

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A vészbanyáknak három főszereplője: Wiharvész Anyó, a Korongvilág leghírhedtebb boszorkánya, Ogg Nagyi, és Magrat, a kezdő boszorkány, aki szilárdan hisz az okkult ékszerekben, klánokban, és a fortyogó üstökben, és ezzel sok a bosszúságot okoz a másik kettőnek.

Verensz királyt, Lancre uralkodóját meggyilkolja unokatestvére, Felmet Gróf, miután ambiciózus felesége ráveszi erre. A király koronáját és gyermekét, Támjánost szolgája menekülés közben a három boszorkányhoz viszi. Ők a gyermeket egy utazó társulatnak adják, a koronát pedig elrejtik a kellékes dobozban. Tudják, hogy a sorsa úgyis visszahozza a gyereket az országba, hogy legyőzze apja gyilkosát, és elfoglalja az őt megillető trónt.

Azonban a királyság dühös amiatt, ahogyan az új király bánik a földjével és az alattvalóival. A boszorkányok rájönnek, hogy 15 év kell hozzá, hogy az ifjú Támjános elég idős legyen hozzá, hogy megmentse a királyságot, de addigra helyrehozhatatlan károkat okozhat az új király. Wiharvész Anyó a másik két boszorkány segítségével egy varázslattal 15 évre megfagyasztja az egész országot. Eközben a herceg úgy dönt, hogy ír egy darabot, ami kedvező fényben ábrázolja őt és negatívan a boszorkányokat. Úgy gondolja, ezzel elveheti a boszorkányok hatalmát, és az alattvalói megkedvelik miatta őt. Elküldi az udvari bolondot, hogy keressen egy társulatot, akik előadják a darabot. Megtalálja ugyanazokat, akiknek Támjánost adták.

A társulat elindul Lancre felé, hogy előadják a darabot. Hwel, a drámaíró azt állítja, a történettel nem stimmel valami. A boszorkányok az előadás közben megváltoztatják a történet eseményeit, hagyva, hogy az igazságot játsszák el. A színészek bemutatják, ahogyan a király halála valójában történt. A közönség látja, hogy a gróf és a grófné bűnösek I. Verensz meggyilkolásában. Felmetet legyőzi az őrület, és megszúr több embert egy visszahúzódó pengéjű színpadi tőrrel, majd elbotlik, és a halálába zuhan. A grófné börtönbe kerül, de sikerül megszöknie, de az erdőben menekülés közben megölik az erdei állatok, az ellenük elkövetett bűnei miatt.

Wiharvész Anyó elmagyarázza a tömegnek, hogy Támjános a jog szerinti király, őt kell megkoronázni. Azonban ő nem akar király lenni, ő egy rendkívül tehetséges színész, és fogadott apja pályafutását kívánja folytatni. A boszorkányok rájönnek, hogy a Bolond és Támjános rokonok, Wiharvész Anyó azt mondja a városnak, hogy a Bolond Támjános féltestvére, egy másik anyától, ezért megkoronázzák, és II. Verensz néven király lesz. Később az öreg boszorkányok elmondják Magratnak, hogy valójában az előző Bolond az apja a két fiúnak, de minden vérvonalnak el kell kezdődnie valamikor. Az új király már most sokkal lelkesebb, mint a legtöbb elődje.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

  • Vészbanyák. Hatodik Korongvilág-regény; ford. Sohár Anikó; Cherubion, Debrecen, 2000 (Osiris könyvek)
  • Vészbanyák; ford. Farkas Veronika; Delta Vision, Bp., 2011 (Korongvilág sorozat)

Feldolgozások[szerkesztés]

A könyv alapján megjelent egy kétrészes animációs film, az első adást 1997. május 18-án sugározták.