Véres Valentin 3D

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Véres Valentin 3D
(My Bloody Valentine 3D)
2009-es amerikai 3D-s film
RendezőPatrick Lussier
ProducerJack L. Murray
Vezető producerJohn Dunning
AlapműMy Bloody Valentine
Műfaj
ForgatókönyvíróTodd Farmer
Zane Smith
John Beaird
Stephen Miller
FőszerepbenJensen Ackles
Kerr Smith
Jaime King
Tom Atkins
ZeneMichael Wandmacher
OperatőrBrian Pearson
VágóCynthia Ludwig
Patrick Lussier
Gyártás
GyártóLionsgate
Ország USA
 Kanada
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Forgatási helyszínPennsylvania
Játékidő101 perc
Költségvetés14 millió amerikai dollár[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóMagyarország Fórum Hungary
USA Lions Gate
BemutatóUSA 2009. január 16.
Magyarország 2009. február 26.
KorhatárAmerikai Egyesült Államok R (mozi)
Magyarország Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel100,7 millió amerikai dollár[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Véres Valentin 3D (eredeti cím: My Bloody Valentine 3D) 2009-ben bemutatott amerikai slasher horrorfilm, az 1981-es My Bloody Valentine című kanadai film remake-je. A főszerepben Jensen Ackles, Kerr Smith és Jaime King látható.

A filmet 3D-ben mutatták be a mozikban. Az Amerikai Egyesült Államokban 2009. január 16-án, Magyarországon egy hónappal később, február 26-án került a mozikba (forgalmazó: Fórum Hungary).

A film általánosságban vegyes kritikákat kapott a kritikusoktól, ennek ellenére mégis anyagi sikert aratott. A Metacritic oldalán a film értékelése 51% a 100-ból, amely 11 véleményen alapul.[3] A Rotten Tomatoeson a Véres Valentin 57%-os minősítést kapott, 89 értékelés alapján.[4]

Cselekménye[szerkesztés]

1997 Valentin napján hat bányász esik csapdába a föld alatt egy robbanás következtében a Harmony bányászközösségben található Hanniger bányában. Mire a mentők odaérnek a bányászokhoz, már csak a kómában lévő Harry Warden van életben. A további nyomozás során kiderül, hogy Warden megölte a többi bányászt, hogy oxigént spóroljon. Tom Hannigert, a bánya tulajdonosának fiát hibáztatják a robbanásért, mivel elfelejtette átszellőztetni a metánvezetékeket, ami az összeomlást okozta. Egy évvel később Warden felébred a kómából, és számos beteget és alkalmazottat meggyilkol, az áldozatok szívét pedig egy csokoládédobozban hagyja. Miközben Tom (Jensen Ackles), barátnője, Sarah (Jaime King), barátaik, Irene és Axel (Kerr Smith), valamint más tinédzserek a bányában buliznak, Warden – bányászfelszerelést és gázálarcot viselve – csákánnyal támad rájuk. Sarah, Irene és Axel elmenekül, de Tom ott ragad Wardennel. Burke seriff megérkezik, és lelövi Warden-t, mielőtt az megölhetné a halálra rémült Tomot, de a sebesült Warden a bánya mélyébe tántorog.

Tíz évvel később Tom visszatér Harmonyba, miután apja meghal. Eladja a bányát, ami feldühíti a bányaigazgatót, Ben Foleyt. Axel, aki most a város seriffje, feleségül vette Sarah-t, de viszonya van a munkatársával, Megannal. A motelben, ahol Tom megszáll, egy álarcos támadó gyilkolja meg Irene-t és két másik embert. A helyszínről készült kamerafelvételeken látszik, hogy a gyilkos bányásznak öltözött, és ezzel elindul a pletyka, hogy Warden visszatért. Axel egy csokoládédobozt kap, amelyben Irene szíve van. Eközben Tom újra kapcsolatba kerül Sarah-val, és bocsánatot kér a tízéves távollétéért.

A bányában a Foley-t kereső Tomot a Bányász bezárja egy közüzemi ketrecbe, majd megöli a Tomot kísérő munkást, és eltűnik, mielőtt a segítség megérkezne. Tom bizonygatja, hogy Warden visszatért, de Axel elárulja, hogy Foley és Burke seriff megtalálták és megölték Wardent a tíz évvel ezelőtti támadása után. A csoport ellátogat az erdőbe, ahol Warden holttestét eltemették, de rájönnek, hogy a sír üres. Tom elhatározza, hogy felkutatja és megállítja Warden-t. Az erdőben kutatva megtalálja a kunyhót, amelyet Axel és Megan a viszonyukhoz használtak. Aznap éjjel a Bányász megöli Foleyt, és a holttestét Warden sírjában hagyja. Axel rájön, hogy a gyilkos azon kevesek egyike lehet, akik tudnak a sírról, és egyre gyanakvóbbá válik Tom iránt.

A Bányász megtámadja Sarah-t és Megant, és megöli Megant, mielőtt Axel megérkezik. Sarah kisebb sérülésekkel kórházba kerül. A Bányász ezután megöli Burke egykori seriffet. Tom megjelenik a kórházban, és azt mondja Sarah-nak, hogy meg kell mutatnia neki valamit, amit Axel kunyhójában talált. A lány ellenőrzi magát, és elkíséri Tomot. Miközben vezetnek, Tom feltételezi, hogy Axel a gyilkos. Axel telefonál, és sürgeti Sarah-t, hogy távolodjon el Tomtól, aki szerinte a gyilkos; Axel megtudta, hogy Tom az elmúlt hét évet elmegyógyintézetben töltötte. Tom egyre idegesebbé válik, és Sarah, mivel hisz Axelnek, megragadja a kormányt, melynek hatására egy fának ütköznek, majd az erdőbe menekül.

Sarah elbújik Axel kabinjában. Ott felfedezi Axel viszonyának bizonyítékait és egy toronynyi üres Valentin-napi ajándékdobozt. Megjelenik a Bányász, és a bányába üldözi. A bányában megbújik, amikor Axel megérkezik, és Sarah megragadja a pisztolyát. Megjelenik Tom, és Sarah fegyvert fog a két férfira, akik egymást vádolják azzal, hogy ők a gyilkosok. Tom azonban megemlíti, hogyan ölték meg Megant, és ezzel akaratlanul is elárulja, hogy ő a gyilkos. Amikor Sarah ráfogja a fegyvert, Tom hallucinál, és kiderül, hogy a Bányász a megosztott személyisége. Egy visszapillantásban látható, ahogy kiássa Warden bányászfelszerelését, és elköveti a gyilkosságokat. Dulakodás után Sarah lelövi Tomot, és a golyó egy üzemanyagtartályba csapódik, ami felrobban. Sarah-t és Axelt kimentik a keletkező omlásból. Tom is túléli, megöli a mentőmunkást, aki rátalál, és a munkás felszerelésében elmenekül.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[5]
Tom J. Hanniger Jensen Ackles Szabó Máté
Axel Palmer Kerr Smith Hamvas Dániel
Sarah Palmer Jaime King Roatis Andrea
Jim Burke seriff Tom Atkins Reviczky Gábor
Ben Foley Kevin Tighe Barbinek Péter
Martin képviselő Edi Gathegi Simonyi Balázs
Megan Megan Boone Bogdányi Titanilla
Irene Betsy Rue Sánta Annamária
Harry Warden / A bányász Richard John Walters

Bemutató[szerkesztés]

A négynapos nyitóhétvégén a film 24,1 millió dolláros bevételt hozott, ezzel a 3. helyen végzett a Gran Torino és A pláza ásza mögött.[6] A második hétvégén a film becsült bevétele 10,1 millió dollár volt, ezzel a 6. helyen végzett a hazai jegypénztáraknál.[7] A film az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában 51 545 952 dollárt, más piacokon pedig 49 188 766 dollárt hozott, összesen világszerte 100 734 718 dolláros bevételt gyűjtött.[8]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a My Bloody Valentine 3D című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. My Blood Valentine 3D. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2016. október 6.)
  2. VÉRES VALENTIN. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2016. október 6.)
  3. Véres VALENTIN. Metacritic. (Hozzáférés: 2016. október 7.)
  4. My Blood Valentine. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2016. október 7.)
  5. ISzDb – Véres Valentin 3D (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2016. október 6.)
  6. Weekend Box Office Results from January 16–19, 2009. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2009. január 18.)
  7. McClintock, Pamela (2009. január 25.). „'Mall Cop' still tops at box office”. [[Variety (magazin)|]]. (Hozzáférés: 2009. január 26.)  
  8. My Bloody Valentine 3-D (2009). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2009. március 13.)

További információk[szerkesztés]