Ugrás a tartalomhoz

Venus Projekt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Vénusz projekt szócikkből átirányítva)

A Venus Projekt (angolul: The Venus Project) egy amerikai szervezet, amely támogatja és hirdeti az amerikai jövőkutató Jacque Fresco elképzelését a jövőről, amely egy globálisan fenntartható társadalmi rendszert vázol fel. Az "erőforrás-alapú gazdaságnak" nevezett rendszer magába foglalja a fenntartható városokat és értékeket, a hatékony energiafelhasználást, a kollektív gazdálkodást, a természeti erőforrásokkal való gazdálkodást és a fejlett gépesítést (automatizáció). Az elképzelések szerint a rendszer az egész emberiség számára hajt hasznot.

A szervezet a floridai Venus kommunától kölcsönözte nevét. Kutató központja ezen a 8,5 hektáros területen található az Okeechobee-tó közelében. A központban tíz olyan Fresco által tervezett épület áll, amelyek tükrözik a projekt építészeti világát. 2006-ban bemutatásra került egy film Jacque Fresco életéről és munkásságáról Future by Design címmel.

A projekt mellett párhuzamosan fut a Zeitgeist-mozgalom, amely a Venus Projekt aktivista vonulatát képviseli, lehetővé téve a tagok számára a mozgalmon belüli eszmecserét és a közös munkát.

Története[szerkesztés]

A Venus Projektet 1975-ben indította el Jacque Fresco[1] és a korábbi portré festő, Roxanne Meadows. Kutatóközpontja egy magánkézben lévő területen áll, dóm alakú épületekből, ahol könyveket és filmeket készítenek az elképzeléseik bemutatásához. Fresco hatalmas mennyiségben készített arányos maketteket a terveiről.

A projekt két részből áll: a "Future by Design" non-profit cég[2] és a gazdasági "Venus Project Inc./Global Cybervisions Inc".[3]

A projekt eredeti meglátása az, hogy a szegénységet a technológiai fejlődés elfojtása okozza, amelyet a profitorientált gazdasági rendszer idéz elő.[4] Fresco elmélete szerint, ha a technológiai fejlesztéseket a nyereségességtől függetlenül végeznék, akkor több erőforrás állna rendelkezésre több ember számára, ami csökkentené a korrupciót és a kapzsiságot, így az emberek nagyobb valószínűség szerint segítenének egymásnak.[5][6] Fresco ellenzi a pénzalapú gazdaságot, ami helyett az erőforrás-alapú gazdaságot képzeli el.[7]

Az elmélet[szerkesztés]

Fresco szerint a szegénységet, a bűnözést, a korrupciót és a háborút a mai világ profitorientált gazdasági rendszeréből fakadó hiány okozza. Érvelése szerint a profit-motívum elfojtja a társadalmilag megtérülő technológia fejlődését. A 2017-ben, 101 éves korában elhunyt Fresco azt állította, hogy ha a technológiai fejlesztéseket a haszonszerzéstől függetlenül végeznék, akkor több erőforrás jutna el több emberhez, mivel bőségesen termelhetővé válnának a termékek. Az erőforrások ezen újszerű bősége lecsökkentené a megszokott emberi individualizmust, a korrupciót és a kapzsiságot, és amit felváltana az, hogy az emberek segítenének egymásnak.[8] Fresco hite szerint lehetővé vált, hogy elérjünk egy olyan társadalmat, amelyben az emberek "hosszabb, egészségesebb és értelmesebb életet élhetnek".[9] Fresco úgy vélte, hogy a monetáris rendszer és a vele járó folyamatok, úgy mint munkaerő és verseny, tönkreteszi a társadalmat és vissza tartja az embereket attól, hogy kihasználják teljesítőképességüket. Szerinte az elmélete a legnagyobb hasznot hoznák a legtöbb ember számára. Elmondása szerint az elmélete a nagy gazdasági világválságot megelőző évekből merít.[10] Fresco szerint a jelenlegi globális gazdasági rendszer először át kell, hogy essen egy jelentős válságon, mielőtt az emberek elvesztik hitüket a monetáris rendszerben, míg legvégül más irányokat keresnek majd.[11] A Fresco által "erőforrás-alapú gazdaságnak" nevezett rendszer a projekt alapvető fontosságú eleme. Ez a rendszer a meglévő erőforrásokat használja a pénz helyett, hogy az elosztás igazságos legyen, a legemberségesebb módon. Ebben a rendszerben a termékek és szolgáltatások minden pénz használata nélkül mindenki rendelkezésére állnak.[12]

Erőforrás-alapú gazdaság[szerkesztés]

Az erőforrás-alapú gazdaság cserélné fel a jelenlegi monetáris gazdaságot, amely "hiány-orientált" vagy "hiány-alapú". Fresco érvelése szerint a természeti erőforrásokban és energiában gazdag föld a modern technológia és értelmes felhasználás mellett a világ lakosságát bőségesen el tudja látni.

Állítása szerint a föld erőforrásait közös örökségként kell kezelni, ami nem csupán egy kiválasztott rétegé. Az erőforrások adagolásának gyakorlata monetáris módszerekkel az emberi civilizáció ellen dolgozik.

Fresco megoldásában a leglényegesebb pont, hogy a monetáris rendszer által gerjesztett feltételek nélkül hatalmas mennyiségű erőforrást lehetne megmenteni a pocsékolástól.[13] Az erőforrások elpazarlása helyett mindenki bőségesen jutna élelemhez és oktatáshoz.

A Zeitgeist-mozgalom[szerkesztés]

A Venus Projekt kitüntetett helyet kapott a 2008-as Zeitgeist: Addendum dokumentumfilmben, amelyben egy lehetséges megoldásként tűnik fel a globális problémák megoldására. A filmet az 5. Artivist filmfesztiválon mutatták be először Los Angelesben, amely elnyerte a legrangosabb díjat. Ezután ingyenesen elérhetővé tették a Google video[14] oldalán.[15] A film bemutatását követően alapították meg a Zeitgeist-mozgalmat, amelynek az volt a szándéka, hogy támogassa a Venus Projektet. 2011-ben kiadták a Zeitgeist: Moving Forward című filmet is.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. [Durrani, Noni (2007-10-15). The Future: Jacque Fresco on the Future Forbes.com. Olvasva 2011-04-21.]
 2. Browse. [2011. szeptember 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. március 31.)
 3. Venus Project Inc - Venus, Florida (FL) - Céginfo
 4. Breaking News Archiválva 2018. április 1-i dátummal a Wayback Machine-ben, Artivist Film Festival website.]
 5. Imdb.com
 6. Zeitgeist Addendum
 7. The Venus Project. [2009. június 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. március 31.)
 8. Zeitgeist: Addendum Video.google.com. [2009. december 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. március 31.)
 9. The Future and Beyond. [2011. szeptember 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. március 31.)
 10. IMDb title - Future by Design]
 11. Red Ice Radio - Jacque Fresco & Roxanne Meadows - Pt 1 - The Venus Project, youtube.com
 12. Frequently Asked Questions From Over 25 Years - thevenusproject.com
 13. Jacque Fresco on Larry King Live (Full - 1974)
 14. Zeitgeist: Addendum. [2009. december 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. március 31.)
 15. The Wall Street Journal Digital Network's Market Watch Archiválva 2009. április 16-i dátummal a Wayback Machine-ben.

További információk[szerkesztés]