Városháza (Szeged)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A helyszín szerepel az UNESCO világörökségi javaslati listáján
Városháza (Szeged)
A szegedi városháza
A szegedi városháza
TelepülésSzeged
CímSzeged, Széchenyi tér 10. 6720
Építési adatok
Építés éve18821883
Építési stílusszecessziós
TervezőLechner Ödön
Építész(ek)Pártos Gyula
Hasznosítása
Felhasználási területvárosháza
Elhelyezkedése
Városháza (Szeged) (Szeged)
Városháza (Szeged)
Városháza (Szeged)
Pozíció Szeged térképén
é. sz. 46° 15′ 16″, k. h. 20° 08′ 53″Koordináták: é. sz. 46° 15′ 16″, k. h. 20° 08′ 53″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Városháza (Szeged) témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A szegedi városháza Szeged megyei jogú város főterén, a Széchenyi tér 10. szám alatt található copf stílusú műemlék épület.

Története[szerkesztés]

Első formájában 1728-ban készült el. 1799 és 1805 között újjáépítették Vedres István tervei alapján. 1849 júliusában a két alkalommal itt ülésező országgyűlés emelte törvényerőre a zsidók egyenjogúságát és a nemzetiségi törvényt, majd augusztus 5-én Haynau az épület régi tornyából figyelte a szőregi csata eseményeit, mígnem egy magyar ágyúlövedék csaknem eltalálta. Ez a torony falába fúródott ágyúgolyó sokáig a szabadságharc egyik szegedi emléke volt. Az 1879-es szegedi nagy árvíz után a belvárost fel kellett tölteni, így 1883-ban új emeletet húztak rá, s az épületet eklektikus-neobarokk stílusban Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei szerint átalakították.

Leírása[szerkesztés]

A rizalitos épület lépcsőházába három színes üvegablakon keresztül szűrődik be fény. A középsőn Szeged címere látható, alatta a „Szeged szebb lesz, mint volt” királyi mottóval; Kratzmann Ede munkája.

A városi közgyűlés termének falairól Erzsébet királyné, I. Ferenc József magyar király, Tisza Kálmán és Tisza Lajos (miniszter) arcmása tekint le ránk. A mennyezeti freskó közepén angyalokat emelik Szeged város címerét az egekbe. A kép sarkain olyan jelképek jelennek meg, amelyeket az akkori városi vezetők fontosnak tartottak.

Az épület körerkélyes tornyát a pályáját itt kezdő Babits Mihály „a csipkéit kacéran hordó, kecses táncosnőhöz” hasonlította. Minden órában harangjáték játszik népszerű dallamokat, többek közt a Valahol a Volga menténét.

A Városháza napjainkban[szerkesztés]

A Városházában átadása óta a városi önkormányzat testületei és hivatalai működnek. Az önkormányzati üléseket a díszteremben tartják, amely házasságkötő teremként is funkcionál.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]