Várlak nálad vacsorára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Várlak nálad vacsorára
(House Calls)
1978-as amerikai film
RendezőHoward Zieff
ProducerJennings Lang (gyártásvezető)
Arlene Sellers (producer)
Alex Winitsky (producer)
AlapműHenri-Pierre Roché
"Les Deux Anglaises et le Continent" (regény)
Műfaj
  • vígjáték-dráma
  • romantikus vígjáték
ForgatókönyvíróJulius J. Epstein (történet)
Alan Mandel (író)
Max Shulman (történet)
Charles Shyer (író)
FőszerepbenWalter Matthau
Glenda Jackson
Art Carney
Richard Benjamin
ZeneHenry Mancini
OperatőrDavid M. Walsh
VágóEdward Warschilka
Gyártás
OrszágEgyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő94 perc
Költségvetés6,5 millió dollár
Forgalmazás
ForgalmazóUniversal Pictures
Bemutató1978. március 15.  USA /
1982. december 30.  Magyarország
Korhatár12 II. kategória (F/7388/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Várlak nálad vacsorára (eredeti cím: House Calls) 1978-ban bemutatott romantikus filmvígjáték. Rendezője Howard Zieff. Főszereplői Walter Matthau és Glenda Jackson.

Magyarországi bemutató: 1982. december 30.

Cselekménye[szerkesztés]

Charley Nichols (Walter Matthau) nemrég megözvegyült. A hirtelen jött szabadságot arra használja, hogy nőkkel egy éjszakás kalandokba keveredjen, mivel jelentkezőben nincs hiány.

A kórházat, ahol Charley is dolgozik, Dr. Amos Willoughby, egy szenilis orvos vezeti. Egyik betege, Ann Atkinson (Glenda Jackson) olyan állkapocs-rögzítőt kap, amit Charley szerint már 50 éve nem használnak. Állását kockáztatva bemegy a beteghez és leveszi róla a rögzítőt, majd délután egy korszerűbb eljárással megműti. Willoughby igen dühös lesz, amikor megtudja, hogy „ellopta” a betegét. Charley kollégája és bizalmasa, Dr. Norman Solomon próbálja magyarázni a helyzetet. Hogy ne rúgja ki, Charley kénytelen megígérni, hogy javasolni fogja az igazgatói posztra Willoughby-t újabb öt évre (bár tudja, hogy alkalmatlan a posztra).

Charley már a betegágyon vonzónak találja Annt. Később kiderül, hogy egy televíziós beszélgetésben ő és a nő ellentétes oldalon állnak és hevesen vitatkoznak. Utána azonban Charley meghívja egy kávéra egy közeli büfébe. Közben kiderül, hogy a nő elvált, és túrótortákat készít, amiket cukrászdáknak ad el, és nem fogadja el az elvált férjétől a gyerektartást. Charley élvezi a beszélgetést és felajánlja a nőnek, hogy beviszi a kórházba adminisztrátornak, betegfelvételi munkára.

Egyik este Charley kocsija lerobban a nő lakásának közelében, ezért felmegy hozzá, hogy telefonálhasson. Nemsokára rendszeresen közös programokat csinálnak, majd az első szerelmes éjszaka után a nő javaslatára két hetes próbaidőt tartanak egymással.

A kórházban egy baseball menedzsert félrekezelnek, ezért meghal a műtőasztalon. Bár 5 millió dollárt hagyott volna a kórházra, az özvegye, Ellen Grady (Candice Azzara) orvosi gondatlanság miatt be akarja perelni őket 10 millióra, ami a kórház számára katasztrófát jelentene. Charley a közös összejövetel alkalmával próbálja magyarázni a helyzetet az özvegynek, aki látszólag hajlik a rábeszélésre, és két napot ad rá, hogy Charley elmagyarázza neki, hogy mi történt a férjével. Charley elmegy a házába, de ott a nő különféle italokkal kínálja, majd elmegy átöltözni. Charley csak reggel ébred fel a biliárdasztalon, teljesen felöltözve. Ellen szerint a férfi elaludt, mire ő visszajött, így nem történt semmi kettejük között, és továbbra is szándéka beperelni a kórházat. Charley elmenőben igyekszik két millióra lealkudni az összeget. Amikor hazaér Annhez, a nő sejti, hogy mi történhetett, mivel éjfélkor betelefonált a kórházba és elmondták neki, hogy Charley már fél hatkor elment (Charley korábban azt mondta, hogy a kórházban egy hosszú megbeszélés lesz). Ezért dühében, amíg a férfi fürdik, bepakolja a férfi ruháit a mélyhűtőbe.

A zuhanyozás végén összevesznek Ann-nel, mert a nő azt mondja neki, gyávaság tőle, hogy újból Willoughby-t javasolja igazgatónak.

A kórházban Willoughby személyesen biztosítja az orvosokat, hogy ő már nem akar operálni, amikor azonban a megválasztására kerül a sor és Charley szavazata miatt a többiek is őt választják, azt mondja meglepett hallgatóságnak, hogy mindenféle operációt fog végezni. Charley ekkor visszavonja a javaslatát a kinevezésre.

Időközben Ann otthagyta a munkáját, ezért Charley egy mentőssel a keresésre indul a környéken. Amikor megtalálja, megkéri a kezét, amit a nő elfogad.

Szereposztás[szerkesztés]

Házimozi[szerkesztés]

Várlak nálad vacsorára DVD-n 2005-ben jelent meg. A DVD számára az eredeti hangsávot kissé átszerkesztették, például ismeretlen okból kimaradt a The Beatles száma, a Something (In The Way She Moves).[1][2]

Tévésorozat[szerkesztés]

1979-ben a CBS egy szituációs komédiasorozatot indított el a Várlak nálad vacsorára nyomán, a főszereplők Lynn Redgrave mint Ann Atkinson (később Sharon Gless vette át a szerepet) és Wayne Rogers mint az orvos, akit itt Dr. Charley Michaels-nek neveztek. A sorozat 1982-ig volt adásban.

Fogadtatás[szerkesztés]

1978-ban a vígjátékok közül a 18. volt 100-ból, ugyanabban az évben a romantikus filmek közül az 5. volt a 17-ből.[3]

Érdekesség[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Film Music-George Harrison
  2. A Várlak nálad vacsorára DVD-változata
  3. Movie Reviews: Comedy - House Calls (1978). [2010. január 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 21.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a House Calls (1978 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]