Vámosi Csárda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vámosi Csárda
Adatok
Típuscsárda, vendéglő
Alapítva1700-as évek
TulajdonosTóth Zoltán üzemeltető
Férőhely40-50 fő
Cím
TelepülésNemesvámos, Magyarország
CímNemesvámos, Tapolcai út 1.
Vámosi Csárda (Magyarország)
Vámosi Csárda
Vámosi Csárda
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 03′ 35″, k. h. 17° 51′ 41″Koordináták: é. sz. 47° 03′ 35″, k. h. 17° 51′ 41″
Térkép
Vámosi Csárda weboldala

A Vámosi Csárda, vagy a környékbeliek által Betyárcsárda névre keresztelt étterem Nemesvámoson található. Két főépületből áll: magából a csárdából, valamint egy pajtaépületből, amely jelenleg étteremként üzemel. Azon ritka éttermek egyike, amelyik rendelkezik kültéri kemencével.

Története[szerkesztés]

Azt biztosan lehet tudni, hogy a csárda az 1700-as évek elején már üzemelt mint királyi vámszedőhely. A közelben lévő falu, Nemesvámos kisnemesei látták el a feladatot, mint ahogyan a település neve azt a mai napig őrzi. Az is valószínűsíthető, hogy a reformkorban egy török vendéglátós üzemeltette a helyet. A krónikák szerint a csárdában járt Sobri Jóska és Savanyú Jóska is, akik a híres magyar betyárok közé tartoznak. Innen is ered a "Betyárcsárda" elnevezés.

Bérlők[szerkesztés]

A csárda bérlőiről annyit tudunk, hogy a reformkorban egy török úr bérelte, majd a következő biztos adat az, hogy az 1960-as években egy bizonyos Babos János gépjavító és felesége tulajdonában volt.

Jelenlegi bérlője Illés Gábor, a Csöglei Sonka, és a Provence Anno alapítója.

Környék[szerkesztés]

A csárda közelében van a Balatonnak, illetve egy forgalmasabb főút mellett áll, így a turisták kedvelt célpontja. Ezen kívül még a közelben van a nagyvázsonyi vár, a pécselyi Zádor vár, a Thuri vár, valamint a Kittenberger Kálmán Állat- és Növénykert .

Filmek[szerkesztés]

A csárda múltja és kinézete több filmest is megfogott. Itt forgatták például A Tenkes kapitánya című film, a Csárdáskirálynő 1971-es verziójának, valamint A koppányi aga testamentuma című film több jelenetét is.

Ételek[szerkesztés]

Jelenleg a pajtaépület működik étteremként, ahol ún. Á la carte étkeztetés zajlik, ami annyit tesz: étlap szerint.

Az ételek tipikus magyar ételek, melyeknek a neve kapcsolódik a csárda történelméhez, a betyárok világához. Ilyen étel például a Betyár batyu, vagy Savanyó Jóska pecsenyéje.

Források[szerkesztés]