Váci János

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Váci János a 15. század első felében a váci püspök udvarának magyar miniatúrafestője, ún. miniátora.

Gata nembeli Némedi Miklós váci püspök idején (1419–1430) ő festette a váci ötvös-aranyműves céh számára készült, 1423-as keltezésű szerkönyv iniciáléit és teljes festészeti dekorációját.

A kódex jelentősége[szerkesztés]

A Mátyás-kori corvinák előtti, a gótikus művészet máig fennmaradt e remekét az Országos Széchényi Könyvtár őrzi, Budapesten. A misekönyv első lapján látható iniciálé Szent Eligiust, az aranyművesek védőszentjét attribútumaival ábrázolja.[1] Az aláírás „Scripsi Iohannes in Vacia 4123” (sic!). A miniatúrák stílusa a Kolozsvári Tamás híres miniátorral való együttműködésére utal, akinek a gótikus cseh, osztrák és francia könyvillusztrációkra emlékeztető munkáira hasonlít.

„A kódex a magyarországi (gótikus) művészet egyedülálló dokumentuma, illuminátora, Johannes név szerint is megnevezte magát. A Szt. Eligius-iniciálé nemcsak a védőszent és az ötvöseszközök ritka ábrázolása, hanem a magyarországi miniatúraművészet kiváló alkotása is.”[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a János Váci című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  • Duray Kálmán: A váci céhek. Vác, 1912
  • Török Gyöngyi: Középkori magyarországi könyvfestészet In: Kódexek a középkori Magyarországon. Bp., 1985. 35-46.
  • Jelentés A Magyar Nemzeti Múzeum Országos Széchényi Könyvtára állapotáról az 1909. évi első negyedévben: „A szerzett anyag legbecsesebb darabja a Schöppf Henriktől 1000 márkán vásárolt XV. századi kódex, mely az akkori ötvöstársaság szerkönyve volt s melynek magyarországi vonatkozása is van a réven, hogy remek képeit János mester, a váczi püspök illuminátora festette.”
  • Magyar Könyvszemle 1923 „a M. N. Múzeum 1909-ben vásárolta meg Regensburgban a váci ötvöscéh 1423-ban készült fényes kiállítású egyházi szerkönyvét, melynek képdíszét János mester, a váci püspök miniátora festette.”