Utazás a Holdba (film, 1902)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Utazás a Holdba
(Le Voyage dans la Lune)
1902-es francia rövidfilm

A film egy képkockája, amikor a földi rakéta becsapódik a Holdba
A film egy képkockája, amikor a földi rakéta becsapódik a Holdba
RendezőGeorges Méliès
ProducerGeorges Méliès
Alapmű
Műfajsci-fi
ForgatókönyvíróGeorges Méliès
Főszerepben
ZeneGeorges Méliès
Operatőr
  • Michaut
  • Lucien Tainguy
VágóGeorges Méliès
JelmeztervezőJeanne d'Alcy
DíszlettervezőClaudel
Gyártás
GyártóStar Film
Ország Franciaország
Nyelvnémafilm
Játékidő
  • 14 perc (16 kocka/mp)
  • 8 perc (25 kocka/mp)[1]
Költségvetés10 000 F[2]
Képarány4:3
Forgalmazás
Forgalmazó
  • American Mutoscope & Biograph
  • Edison Manufacturing Company
  • S. Lubin
Bemutató
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Utazás a Holdba témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Utazás a Holdba (eredeti cím: Le Voyage dans la lune) 1902-ben bemutatott fekete-fehér tudományos-fantasztikus némafilm. A film története két népszerű regényen alapszik: Jules Verne Utazás a Holdba és H. G. Wells Emberek a holdban című művén. A filmet Georges Méliès írta és rendezte testvére, Gaston, segítségével.[3] Elkészítése 10 000 frankba került, ami akkoriban hatalmas összegnek számított. Méliès a párizsi Folies Bergère varieté táncosait kérte fel a Holdon élő földönkívüli lények megformálására.[2]

A film 14 perc hosszúságú, ha másodpercenkénti 16 képkockás sebességgel játsszák, ami a standard sebesség volt a film készítésekor.[1] A film bemutatásakor nagyon nagy sikernek örvendett és Méliès több száz filmje közül a legismertebb. Az Utazás a Holdba a filmtörténet egyik legkorábbi ismert sci-fi filmje.[2][4] A film készítése során az elsők között alkalmaztak animációs technikákat és speciális effektusokat, így Méliés műve egyben az első animációs filmek egyikének is tekinthető.[4]

Cselekmény[szerkesztés]

Egy csillagászati találkozón a társaság elnöke javaslatot tesz egy holdbéli utazásra. A kezdeti ellenállás után, hat bátor csillagász beleegyezik a tervbe. Megkezdik egy puskagolyó formájú űrkapszula építését, melyet egy óriási ágyúból szándékoznak kilőni. Miután elkészült a kapszula, a csillagászokat kilövik egy csoport gyönyörű, tengerészegyenruhába öltözött nő segítségével. A Hold arca nyomon követi ahogy a kapszula közeledik felé és végül szemen találja.

Az űrhajó biztonságban landol a Holdon. A csillagászok kimásznak a kapszulából és megtekintik a távolban felkelő Földet. Fárasztó útjuk után a csillagászok kiterítik takaróikat és nyugovóra térnek. Miközben alszanak, elhalad a Hold mellett egy üstökös, a Nagy Göncölszekér minden egyes csillagából emberi arcok tekintenek ki, az öreg Szaturnusz kihajol bolygója egyik ablakán és Phoebe istennő egy félhold-hintán üldögélve jelenik meg. Phoebe havat idéz elő, ami felébreszti a csillagászokat. Egy barlangba menekülnek, ahol hatalmas gombákra bukkannak. Az egyik csillagász kinyitja az esernyőjét, ami nyomban gyökeret ereszt és gombává változik.

Ekkor megjelenik egy Szelenit[5] (egy Holdon élő rovarszerű űrlény), akit az egyik csillagász könnyedén megöl. A teremtmények felrobbannak, ha erős ütés éri őket. Fokozatosan egyre több Szelenit veszi körbe a csillagászokat, akiket végül vezetőjük elé visznek. Az egyik csillagász felkapja a Fő-Szelenitet trónjáról és földhöz vágja, aki ennek következtében felrobban.

A csillagászok visszasietnek kapszulájukhoz (miközben folyamatosan odacsapnak a Szeleniteknek) öten közülük beszállnak, míg a hatodik, egy kötél segítségével, egy holdbéli lejtőn leborítja az űrhajót bele a világűrbe. Egy Szelenit az utolsó pillanatban belekapaszkodik a kapszulába, amely visszatér a Földre és az óceánban landolnak. A Szelenit leesik és a kapszula visszatér a víz felszínére, amit egy hajó kivontat a partra.

Szereplők[szerkesztés]

(Nincs stáblista)[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Le voyage dans la lune (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2009. december 3.)
  2. a b c Tim Dirks: Le Voyage Dans La Lune (A Trip To The Moon) (1902) (angol nyelven). Filmsite.org. (Hozzáférés: 2009. december 3.)
  3. A Trip to the Moon (angol nyelven). Mubi. [2011. április 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. február 26.)
  4. a b Le voyage dans la lune - Trivia (angol nyelven). Internet Movie Database. [2012. március 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. december 3.)
  5. Wells regényében hívták így a lényeket (H. G. Wells: Emberek a holdban (magyar nyelven). Neptun könyvek, 1957)
  6. Le voyage dans la lune – Full cast and crew (angol nyelven). Internet Movie Database. [2012. március 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. december 3.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az A Trip to the Moon című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Le voyage dans la lune
A Wikimédia Commons tartalmaz Utazás a holdba témájú médiaállományokat.