Utah zászlaja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Utah zászlaja

Használatállamzászló
Arányok3:5
Elfogadva2024. március 9.
Adoptálás2011
A Wikimédia Commons tartalmaz Utah zászlaja témájú médiaállományokat.

Utah zászlaját 2023-ban fogadták el. A zászlón kék színe Utah egét és tavait szimbolizálja, míg a fehér a hegyeket, a vörös pedig dél-Utah természeti képződményeit. Középen egy méhkaptár található, ami Utah lakosságának összetartását és az állam ipari mottóját szimbolizálja. Alatta egy öt ágú csillag látható, ami reményt és az állam 1896-os csatlakozását képviseli az Egyesült Államokhoz.

A 2024-ig használt lobogón a méhkaptár a szorgalom, az első telepesek fő erényének a szimbóluma, a liliom, az állam jelképe pedig a békéé. Az amerikai sas a védelmet jelképezi az amerikai zászlók pedig azt, hogy Utah támogatja a nemzetet.

2018-ban kezdett el dolgozni az állami törvényhozás a zászló megváltoztatásán.[1] Az új zászlót 2023 elején fogadták el és adoptálása 2024. március 9-én történik meg.[2][3]

Zászlók[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Utah’s state flag is an ‘S.O.B.’ and one Republican lawmaker thinks it’s time for a change (amerikai angol nyelven). The Salt Lake Tribune. (Hozzáférés: 2023. április 9.)
  2. Utah has a new state flag after Gov. Cox signs banner bill — for now (amerikai angol nyelven). The Salt Lake Tribune. (Hozzáférés: 2023. április 9.)
  3. Gov. Cox issues executive order outlining how to display the historic state flag and new state flag (angol nyelven). Governor Spencer J. Cox. (Hozzáférés: 2023. április 9.)

Források[szerkesztés]

  • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap