Ugrás a tartalomhoz

Utah Beach

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Utah Beach
Normandiai partraszállás
Amerikai katonák szállnak partra Utah Beach-en.
Amerikai katonák szállnak partra Utah Beach-en.
Dátum1944. június 6.
HelyszínPouppeville, La Madeleine, Manche Franciaország
EredménySzövetségesek győzelme
Harcoló felek
Amerikai Egyesült Államok Németország
Parancsnokok
Raymond O. Barton
Theodore Roosevelt, Jr.
Karl-Wilhelm von Schlieben
Dietrich Kraiss
Haderők
32 000 katonaIsmeretlen
Veszteségek
200 halottIsmeretlen
A Wikimédia Commons tartalmaz Utah Beach témájú médiaállományokat.

A Utah partszakasz, vagy mai közismertebb nevén a Utah Beach volt a fedőneve a legnyugatibb partszakasznak, ahol a szövetségesek az Overlord hadművelet keretében szálltak partra 1944. június 6-án.

A partszakasz mintegy 5 km hosszúságú volt, Pouppeville-től egészen La Madeleine, Manche városáig terjedt. A hadműveletet a 4. hadosztály hajtotta végre Barton tábornok parancsnoksága alatt.

A partszakasz elérését nehezítette az erős hullámzás, amely elsodorta a hajókat, így egyik sem ott ért partot, ahol kellett volna. Az amerikai kétéltű tankok a parthoz viszonylag közel lettek vízre bocsátva, és így nagy részük sértetlenül partot ért a Shermanok nagy része viszont elsüllyedt. Az első partot ért csónak a 4. hadosztály 8. ezredének 2. zászlóaljához tartozó naszád volt, mely a fedélzetén tudhatta Theodore Roosevelt, Jr. dandártábornokot, aki több magas rangú tiszt társával behúzódtak egy bombatölcsérbe és megtárgyalták a helyzetet. A partszakasz védelme meglepően gyenge volt, ugyanis a németek nem tanúsítottak nagy ellenállást és hamar bevették. A partra szállított egységek gyorsan nyomultak előre, a legnagyobb előttük álló akadályt a mocsaras, sáros terep jelentette. A nap folyamán mintegy 23 500 embert tettnek itt partra, a harcban elesettek száma kisebb mintegy 200 fő.

Külső hivatkozások[szerkesztés]