Utah Beach

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Utah Beach
Normandiai partraszállás
Dátum 1944. június 6.
Helyszín Pouppeville, La Madeleine, Manche Franciaország
Eredmény Szövetségesek győzelme
Harcoló felek
Amerikai Egyesült Államok Németország
Parancsnokok
Raymond O. Barton
Theodore Roosevelt, Jr.
Karl-Wilhelm von Schlieben
Dietrich Kraiss
Egységek
Amerikai Egyesült Államok Németország
Haderők
32 000 katonaIsmeretlen
Veszteségek
200 halottIsmeretlen
A Wikimédia Commons tartalmaz Utah Beach témájú médiaállományokat.

Utah Beach volt a fedőneve a legnyugatibb partszakasznak, ahol a szövetségesek az Overlord hadművelet keretében szálltak partra 1944. június 6-án.

A partszakasz mintegy 5 km hosszúságú volt, Pouppeville-től egészen La Madeleine, Manche városáig terjedt. A hadműveletet a 4. hadosztály hajtotta végre Barton tábornok parancsnoksága alatt.

A partszakasz elérését nehezítette az erős hullámzás, amely elsodorta a hajókat, így egyik sem ott ért partot, ahol kellett volna. Az amerikai kétéltű tankok a parthoz viszonylag közel lettek vízre bocsátva, és így nagy részük sértetlenül partot ért a Shermanok nagy része viszont elsüllyedt. Az első partot ért csónak a 4. hadosztály 8. ezredének 2. zászlóaljához tartozó naszád volt, mely a fedélzetén tudhatta Theodore Roosevelt, Jr. dandártábornokot, aki több magas rangú tiszt társával behúzódtak egy bombatölcsérbe és megtárgyalták a helyzetet. A partszakasz védelme meglepően gyenge volt, ugyanis a németek nem tanúsítottak nagy ellenállást és hamar bevették. A partra szállított egységek gyorsan nyomultak előre, a legnagyobb előttük álló akadályt a mocsaras, sáros terep jelentette. A nap folyamán mintegy 23 500 embert tettnek itt partra, a harcban elesettek száma kisebb mintegy 200 fő.

Külső hivatkozások[szerkesztés]