Utóhatás (film, 2021)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Utóhatás
(The Fallout)
2021-es amerikai film
RendezőMegan Park
Producer
  • Shaun Sanghani
  • David Brown
  • Joannie Burstein
  • Rebecca Miller
Műfaj
  • tinidráma
  • LMBT-témájú film
ForgatókönyvíróMegan Park
Főszerepben
ZeneFinneas O’Connell
Gyártás
GyártóNew Line Cinema
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínLos Angeles
Játékidő91 perc
Forgalmazás
ForgalmazóWarner Bros. Pictures
Bemutató2021[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Utóhatás egy 2021-ben bemutatott filmdráma.

Cselekmény[szerkesztés]

A film főszereplője Vada, egy középiskolás lány. Vada mit sem sejtve arról, hogy ez a nap megváltoztatja majd az életét, vidáman lép be az iskolába legjobb barátjával Nickkel. Tanóra közben Vada húga Amelai kétségbeesett üzeneteket küld neki. Vada kimegy a tanóráról és felhívja Ameliat. A telefonbeszélgetésből kiderül, hogy Ameliának nincsen komoly problémája, ezért Vada úgy dönt, elmegy a mosdóba. A helyiségben találkozik Miaval, aki a fotózásra sminkel. Vada elintézi a dolgát és éppen kezet mos, amikor mindketten lövéseket hallanak. Bezárják magukat egy mosdófülkébe és rémülten hallgatják az eseményeket. Nemsokára megérkezik Quinton, aki elpanaszolja, hogy az öccsét meglőtték. A rendőrség hamarosan megérkezik a helyszínre és leállítják az ámokfutót.

Vada a történtek után nem hajlandó iskolába menni és kommunikálni az emberekkel. Mia a késői órákban üzen neki. A beszélgetésből kiderül, hogy egyedül van otthon és Quinton öccse meghalt.

Másnap Vada találkozik Nickkel és Nick elmondja, hogy indít egy mozgalmat, mert úgy érzi, okkal élte túl az incidenst. Vada később átmegy Miahoz, hogy beszélgessenek és jobban megismerjék egymást.

Vada elmegy az elhunyt személyek temetésére és próbálja tovább élni az életét. Egyelőre nem akar iskolába menni, de Nick és sokan mások már túlléptek a történteken. Anyja elküldi pszichológushoz, hogy gyorsabban tudjon gyógyulni a mentális állapota.

Vada találkozik Quintonnal és szembesíti, hogy rá bármikor számíthat barátként.

Vada egyre többször van Miaval, kipróbálja füvezést és próbál boldog lenni. Sajnos a szülei úgy látják ideje visszatérnie a rendes kerékvágásba és iskolába mennie. Vada szorong az iskolába, nem akar ott lenni és még a mosdóba se hajlandó elmenni, mert fél. Vada nem bírta ki a nap végét és szégyenletes vége lett annak, hogy nem volt hajlandó elmenni a mosdóba.

Másnap nem akarta, hogy megismétlődjön a tegnapi, ezért egy dílerhez fordult segítségért. Vada annyira kábult állapotban volt, hogy elrágta egy tollát és Nicknek haza kellett vinnie.

Másnap beszélt Quintonnal a történtekről és áthívta filmezni. Azonban Quintonnak sürgősen távoznia kellett. Vada a nap további részét Miaval tölti. Mia és Vada kölcsönös vonzalmat érez egymás iránt, ezért lefekszenek.

Másnap hazatér Vada és szembesül, hogy a szülei kiborultak, mert Nick felhívta őket, mert nem érte el. Vada elmegy Nickhez és bocsánatot szeretne kérni, de a dolog rosszul sül el így összevesznek. Vada Quintonnak önti ki a szívét és elmeséli mennyire rosszul esett neki. Vada megcsókolja Quintont, de rájön, mekkorát hibázott és otthagyja. Este Amelia átmegy Vada szobájába, mert fél. Vada és Amelia rendezi a nézeteltéréseiket és újra rendeződnek köztük a dolgok.

Vada elmegy a ritkán látott apjával kikiabálni a frusztráló dolgokat, hogy mindketten megnyugodjanak és közelebb kerüljenek egymáshoz. Vada elmegy Miahoz, hogy megbeszéljék a dolgokat és arra jutnak, hogy nem akarják elrontani a baráti kapcsolatukat, ezért azok maradnak.

Vada újra elmegy a pszichológushoz, úgy érzi javulnak a dolgok. Vada őszinte lesz az anyjához és elmondja a történteket.

Vada épp Miara vár egy épület előtt amikor egy hírlap ugrik fel a képernyőjén, miszerint egy Ohióban történt iskolai lövöldözésben 12 diák halt meg. Vada kisétál a képből és a hangok alapján arra tudunk következtetni, hogy pánikrohamot kapott. A film ezzel arra hívja fel a figyelmünket, hogy egy ilyen traumát nem lehet semmissé tenni, olyan könnyen elfelejteni, mert mindig velünk marad, és van akit egy életen át kísért.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]