Utódomra ütök

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Utódomra ütök
(Little Fockers)
2010-es amerikai film
Rendező Paul Weitz
Producer Jane Rosenthal
Robert De Niro
Jay Roach
John Hamburg
Műfaj
Forgatókönyvíró John Hamburg
Larry Stuckey
Főszerepben Robert De Niro
Ben Stiller
Owen Wilson
Blythe Danner
Teri Polo
Jessica Alba
Dustin Hoffman
Barbra Streisand
Zene Stephen Trask
Operatőr Remi Adefarasin
Vágó Greg Hayden
Leslie Jones
Myron I. Kerstein
Gyártás
Gyártó Universal Studios
Paramount Pictures
Ország USA
Nyelv angol
Forgatási helyszín Chicago
Játékidő 98 perc
Költségvetés $ 100 millió
Forgalmazás
Forgalmazó USA Paramount Pictures
HUN UIP Dunafilm
BemutatóUSA 2010. december 22.
HUN 2010. december 23.
Korhatár
  • Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott (DVD, Mozi)
  • Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (TV2)
Bevétel USA $ 310 650 585
Kronológia
ElőzőVejedre ütök
Kapcsolódó film Apádra ütök
Kapcsolódó műsor Apádra ütök
További információk
SablonWikidataSegítség

Utódomra ütök (eredeti címe Little Fockers vagy 'Meet the Parents: Little Fockers' az Egyesült Királyságban) egy 2010-es amerikai vígjáték az Apádra ütök és a Vejedre ütök folytatása. Főbb szerepekben Robert De Niro, Ben Stiller, Owen Wilson, Blythe Danner, Teri Polo, Dustin Hoffman és Barbra Streisand látható. Az első két filmet Jay Roach rendezte, aki ezúttal a film producere lett, míg a rendezői széket Paul Weitz vette át. Az eredeti szereplők mellett a filmben újként tűnik fel Jessica Alba, Laura Dern és Harvey Keitel.

A film eredeti bemutatója december 22-én volt, míg Magyarországon egy nappal később, december 23-án vetítették a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Greg Beckur feleségül vette gyönyörű barátnőjét, Pamet, és született két bájos ikergyerekük. Most Greg és Pam lázasan készülnek az ikrek ötödik születésnapi partijára, ahová természetesen meghívják az egész családot. De a dolgok ismét kezdenek kicsúszni Greg kezéből, amikor szkeptikus apósa, Jack Byrnes újra gyanakodni kezd: vajon képes-e Greg megfelelő családfővé válni? Jacknél nemrég komoly szívbetegséget állapítottak meg, ennek egyik kiváltó oka volt az a stressz, ami a kisebbik lánya, Debbie válása miatt érte őt. Az ő férje, Dr. Bob félrelépett egy ápolónővel. Jack eredetileg Dr. Bobot akarta kinevezni az utódjának a Byrnes családban, de úgy döntött, ezt a szerepet átadja Gregnek, s kinevezi őt "A keresztbekúrnak" (az eredeti változatban Godfocker). Noha Greg elfogadja a szerepet, Jack kétli, hogy a vejében megvan-e, ami a vezetéshez kell. Ráadásul kezd gyanakodni Greg hűtlenségére is, amikor meglátja őt újdonsült üzleti partnerével, Andi Garciával, aki nyíltan flörtöl vele, s felkéri Greget egy új merevedészavar elleni gyógyszer prezentálására, amely tovább fokozza Jack gyanúját arra, hogy Greg már nem vonzódik szexuálisan a nejéhez. Mindamellett Jack abban is kételkedni kezd, hogy Gerg képes-e megfelelő anyagi hátteret biztosítani a családjának, amikor nem hajlandó beíratni a gyerekeit egy magániskolába.

Egy orvosi konferencián, ahol a Greg által reklámozott gyógyszert, a Sustengót mutatják be, Greg találkozik Dr. Bobbal. Ő elmondja neki Jack eredeti szándékát, miszerint őt nevezte volna ki utódjának a "Bobapa" (az eredeti változatban Bobfather) névvel, emiatt hagyta ott eredetileg a családot, és most már sokkal boldogabb, amitől Greg kicsit kellemetlenül érzi magát. Jack eközben megpróbálja rávenni Pamet, fontolja meg, hogy elválik-e Gregtől ex-barátjáért Kevin Rawley-ért, aki Jack szerint sokkal jobb választás a lányának. Ez némi összezörrenést okoz a házastársak között. A családi indulatok egy kórházi váróban szabadulnak el, aminek következtében Greg úgy dönt, egyedül éjszakázik az új, felújításra váró házukban. Itt meglátogatja Andi, aki megpróbálja őt leitatni és részegen közeledni Greg felé. Miközben Jack Greget keresi, hogy beszéljen vele, a ház ablakán át félreérthetetlen (-nek tűnő) helyzetben találja a vejét Andi-vel, ami igencsak megdöbbenti.

Az ikrek születésnapi zsúrjára megérkeznek Greg szülei is, Bernie és Roz, de Jack szörnyen dühös Gregre, mivel azt gondolja, hogy megcsalta Pamet, és ez végül fizikai konfrontációhoz vezet közöttük. Greg látszólag hiába győzködi őt, hogy semmi sem történt az este. A verekedés hevében Jacknek újabb szívrohama lesz, és összeesik, de szerencsére Greg még időben kihívja a mentőket. Amikor a mentők beemelik Jacket a mentőkocsiba, halkan megsúgja Gregnek, hogy tudja, hogy az igazat mondta, mivel a nyaki verőere stabilan lüktettet, amikor mentegetőzött. Belátja, hogy tévedett vele kapcsolatban, és büszkén nevezi ki őt a család vezetőjének, Greg Beckur néven.

Négy hónappal később, karácsony napján, a Byrnes-Beckur család újra összegyűlik, immár Greg és Pam új házában, hogy együtt ünnepeljenek. Greg zsidó szülei egy kipát ajándékoznak Jacknek, mivel lenyomozták a származását, s kiderült, hogy Jack harmincketted részben szintén az. Ezután "remek" hírt közölnek: Chicagóba költöznek, sőt már meg is vették az utcában a szomszédos házat, a sajátjukat pedig eladták Floridában. Ekkor Jack és Dina szintén úgy döntenek, hogy ideköltöznek, mire Greg és Pam megpróbál mindenkit lebeszélni erről az ötletről.

A film végén, miután Jack visszatért az otthonába, Long Islandba, ő és szobacicája, Malőr megnéznek egy videót a YouTube-on, amiben Greg a Sustengo-konferencián beszélt Jackről és a vele tapasztalt különös viselkedéséről. A videóból még egy remix változat is készült, amelyet végignézve Jack fejcsóválva így kommentál: „A keresztbekúr”.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Jack Byrnes Robert De Niro Reviczky Gábor
Shagilan "Greg" Beckur Ben Stiller Lippai László
Kevin Rawley Owen Wilson Crespo Rodrigo
Pamela Byrnes-Beckur Teri Polo Haumann Petra
Bernie Beckur Dustin Hoffman Tahi Tóth László
Rozalin Beckur Barbra Streisand Kovács Nóra
Andi Garcia Jessica Alba Gubás Gabi
Dina Byrnes Blythe Danner Ráckevei Anna
Proudence Simmons Laura Dern Götz Anna
Randy Weir Harvey Keitel Barbinek Péter

Produkció[szerkesztés]

A film hivatalos forgatása 2009 júliusában kezdődött meg.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Thomson, Katherine. „'Little Fockers' A Go: Report”, The Huffington Post , 2009. március 25.. [2010. augusztus 2-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2010. augusztus 2.) 

További információk[szerkesztés]