Uszermontu (vezír)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Uszermontu szócikkből átirányítva)

Uszermontu ókori egyiptomi hivatalnok, Alsó-Egyiptom vezírje volt a XVIII. dinasztia idején, Tutanhamon és Horemheb uralkodása alatt.

Ábrázolják Honszu, más néven To sírjában, a TT31-ben. A sír előcsarnokában Uszermontu és fivére, Hui, Montu papja áldozatot mutatnak be Montunak. Uszermontu anyját Maiának hívták,[1][2] egy magántulajdonban lévő szobor felirata szerint apja neve Nebmehit.[3][4] Ábrázolják emellett Hatiai, Szobek főpapja sírjában, a TT324-ben is, Nebamon vezírrel egy banketten.[5] Armantban megtalálták egy sztéléjét, melynek szövege egy Montuhoz írt himnusz.[6] Nevének jelentése: „Montu erős”.[forrás?]

Honszu sírjában említenek egy másik Uszermontut, Szobek főpapját is, aki Honszu fia volt és nem azonos Uszermontu vezírrel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kitchen, Ramesside Inscriptions, Volume III. p 290
  2. Porter and Moss, Topographical Bibliography: The Theban Necropolis, pg 47-49
  3. Topographical Bibliography, Non-Royal Statues, previously online.
  4. Habachi in Ruffle et al. (eds.), Glimpses of Ancient Egypt. Studies in Honour of H. W. Fairman 36 pl. iii fig. 3
  5. Porter and Moss, p 395
  6. Werner, Montu and the "Falcon Ships" of the Eighteenth Dynasty, JARCE, Vol. 23, (1986), pp. 107-123

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Usermontu (Vizier) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.