Szerkesztő:Szabo Tamas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

... valaki más most is szerkeszti a Wikipedia-t

Sisyphos english deutsch "Sisyphus was compelled to roll a huge rock up a steep hill, but before he reached the top of the hill, the rock always escaped him and he had to begin again"

Wikipedia[szerkesztés]

a magyar Wikipédiában már 541 284 szócím van.



A magyar Wikipédiát 2006 december 11.-én ismertem meg, akkor még csak 45.000 szócikk volt

Magamról[szerkesztés]

2006 végén, 62 évesen néhány Wikipedia szócikket elkezdtem. Most 77 évesen tapasztalom, hogy apám életrajza veszélyben van

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szabó_Károly_(műszerész) törlés fenyegeti apám nagyon régi igazolványképét - én már nem tudom kezelni (hol van itt a józan ész?): https://hu.wikipedia.org/wiki/Szerkesztővita:Szabo_Tamas#Hiányos_le%C3%ADrólap_2

Sokáig nem volt probléma. Már nem tudok lépést tartani a változásokkal. A bankok és a telefon vállalatok félévenként(!!!) találnak ki valami nagyon fontos új "biztonságot" - nem éppen az idős korosztálynak alkalmas bonyodalmakat. Lehet, hogy hamarosan semmit nem tudok intézni. Oltás után a Védettségi Igazolvány szevezése informatikai botrány, időseknek lehetetlen elintézni, gyógyfürdő, uszoda

Kérdés: mi legyen ilyen problémákkal a Wikipédia környezetben?

      (törlések sorozata amit nem lehet kivédeni?)


Spiegel

http://www.spiegel.de/einestages/ungarischer-judenretter-karoly-szabo-a-951355.html

Német TV

https://www.youtube.com/watch?v=XbqUpSdAwBw

http://budapesttimes.hu/2014/01/26/wounds-that-do-not-heal/

eKönyvek

további források

...


pólóing, ajándék Andreas fiamtól 2009 karácsony, München

nature cannot be fooled (haszontalan vita)[szerkesztés]

"ein so vollständiges Mißverstehn ein wenig zu verbessern, scheint nicht übermäßig schwer."

"Feynman is becoming a real pain." (Feynman was so critical of flaws in NASA's "safety culture" that threatened to remove his name from the report) / "For a successful technology, reality must take precedence over public relations, for nature cannot be fooled." en:Richard Feynman english, de:Richard Feynman deutsch / en:Challenger disaster#Role_of_Richard_Feynman

de:Ceterum censeo Carthaginem esse delendam, en:Carthago delenda est, de:A_nescire_ad_non_esse___magyarul

A mellékelt kép édesapám en:Károly Szabó (számológép müszerész) névjegykártyájáról 1957-ben - Az acélagy már az 1930-as években a Brunsviga számológépek reklámja volt ( http://en.wikipedia.org/wiki/User:Tamas_Szabo/Brunsviga ).

tanulság a Helmut Schmidt szócikk alapján[szerkesztés]

Sorrendben:

  • (1) 2008 december 23. Helmut Schmidt 90 éves, észrevettem, hogy a magyar Wikipediában hiányzik. Több mit 40 más Wikipediá-ban volt "Helmut Schmidt" szócikk. Nekem fontos, 1962 óta Németországban élek és fiatalabb koromban "Helmut Schmidt" jeletös hatással volt rám.
  • (2) Elkezdtem leforditani a német szöveg alapján, a Vitalapon elsö sorban: 2008. december 26., 07:09 (CET)
  • (3) A "helyörség" résen volt és kirakta rá a "lektor" sablont (indok: "benyalásszintű részeket tartalmaz")
  • (4) Valaki december 31.-én kibövitette a szócikket: 212.16.132.146 IP cimen (nem akárki: Peter Gervai). Megjegyzés: Akkor, ha az elözetes munkám haszontalan lett volna, akkor biztos, hogy Gervai Péter nem a bövitéssel, hanem javitással kezdi.
  • (5) Megjegyzés: a "helyörség" kifogásolta, "nem semleges" részletek a német Wikipédiában is megvannak, vagy pontos forrással (ref-ek) ellátott idézetek voltak magyar forrásokból, hogy ne csak a német Wikipédia forditása legyen.

A tanulság nekem:

  • (1) A "helyörség" saját nyilatkozata szerint Wikifüggö (a függöség valamilyen szinten egészségtelen).
  • (2) A szerkesztök egymás közötti viselkedése lehetne segités, úgy mint (212.16.132.146 IP cimen Peter Gervai)- de sajnos itt is és nem csak itt tapasztaltam, hogy a "helyörség" fanatikusan vadászik a betolakodó kezdökre (vagy mondjuk nem rutinos, alkalmi szerkesztökre). Ezt többnyire gúnyosan, fanatikusan, izléstelenül teszik.
  • (3) Elsösorban a szerkesztök közötti a hangnem, a másik "emberi méltósága" lenne fontos, csak másodsorban a Wikipédia kijavitása, ha nem vandalizmusról van szó.
  • (4) Ameddig a "helyörség" tagjai (nem csak egyszer tapasztaltam) nem tanult meg kulturáltan vislkedni, addig a "nem rutinos, alkalmi szerkesztök" jobban teszik, ha elkerülik, nem támogatják a Wikipedi-át.

kisérletek a Wikipediával[szerkesztés]

  • 2006. október 7. User:Bdamokos (Damokos Bence) véletlenül megtalálta 1956-os újsággyüjteményemet ezen a Flickr oldalon. Hozzájárultam a régi dokumentumok felhasználásáról a Wikipedia 1956-os oldalain (Commons) User:Bdamokos/Flickr engedély.
  • Az eredmény: commons 1956
  • Körülnéztem, hogy esetleg találok a saját gyüjteményeimben további ritkaságokat, fényképeket, forrásokat, stb. Ha hozzájárulok a Wikipédiához, akkor elsösorban csak azzal, amit másoknak eddig ismeretlen forrásokból tudok. Ez nem több, mint 10-20 téma.
  • 2006. december 11. elkezdtem, német + magyar Wikipedia.
  • 13. Dez. 2006. A német Wikipédiában egy 1967-es fényképpel de:Nikolaus Joachim Lehmann. A fényképen az informatika oktatás kezdete az NDK-ban.
  • A német Wikipédiában, eredeti fényképekkel de:Olympia Multiplex 80, majd de:Maestro I. Mindkettöt megtalálták volt kollégák. Fontos, hogy ök "nevezetes" könyveket, cikkeket is irtak ezekröl, nevezetes forrás kell a Wikipédiában (Denert, Schnupp, de:Christiane Floyd, stb.) Történelem-pletyka: de:Christiane Floyd két házassága de:Robert Floyd és de:Peter Naur az informatika-történelem igazi, nemzetközi "Klasszikusai", hasonlóan Denert és Schnupp, ök csak Németországban.
  • 2006. december 25. hu.wiki Szandai Sándor (Fénykép 1937, Szobor 1947, Festmények 1964, 1975, források, hivatalos irodalom).
  • Segitettek a Szandai Sándor és Terplán Zénó cikkek formázásánál User:Juhasz peter, User:Kaboldy, úgy, hogy a tartalomról is leveleztünk.
  • 2007. január 1. Naphegy(1905 térkép, helyismeret, lakóhely 1949-töl sok évig, fényképek, forrásgyüjtemény).
  • A Naphegy a formai javitások során a járörök elkezdek egymással is vitázni a tartalomról. Hamar kiderült, hogy minden helyismeret, források ismerete nélkül, kötekedés lett belöle. Egyszeri figyelmeztetés helyett többször is felhivták a figyelmemet, hogy itt a tartalommal "rossz úton járok(?)". A rohanásban nem volt idö, hogy a kifogásaikat velem tisztázni tudják, a mai napig (2007 március 29.) sem válaszoltak a vitalpon állásfoglalásomra. Kiderült, hogy ez a viselkedési forma a "pontgyüjtési verseny" következménye.
  • amíg a megbízható forrás mibenlétéről nem alkotunk valami konszenzusos képet, addig (a járörök) nem lábatlankodok olyan cikkek közelében, ahol nyoma sincs a forrásokra alapozott érvelésnek, és a tisztes forráshasználat helyett személyes szimpátiák, ízlések, kinyilatkoztatások, ellenőrizhetetlen jártasságok, .... mentén formálódik a "konszenzus" (User:Godson).
  • Kifogásoltam a "beletenyereléseket" a tartalom méltánylása nélkül, a többség kitartott a (barátságtalan) verseny folytatásánál. Ez jelenleg az egyetlen pontosan mérhetö valami? A minöséget, tartalmat nem lehet mérni, nem érdemes foglelkozni vele. A szorgalmas szerkesztöket valahogy jutalmazni kell, de nem a sebességet kellene jutalmazni. Hiányoznak függeteln kritikusok (újságirók, szociologusok), hiányzik egy etikai bizottság, talán majd lesz ez is. Ezen közösen kell segiteni, rövidtávon is, nem szabad elködösiteni a problémát!
  • Semmi szükség átirni a WP:XY-szabályokat. Itt egy maréknyi admin, max. 10 személyt meg tudná javitani. Mindeki "név" szerint ismert. A magyar Wikipédia 11 adminisztrátorral még áttekinthetö, a német 213, az angol 849 admin.
  • 21 January 2007 en:Naphegy az angol Wikipediara. en:User:Alensha nagyon kedvesen leforditotta, a további szócikkek forditásában többen is segitettek. A kezdetleges angol cikkeimet a járörök sablonokkal látták el. Fontos, ez a lényeg: egy személyes(!) üzenetet is küldtek, "ne vegyem sürgetésenk, csináljam nyugodtan, örülnek, hogy elkezdtem". A tartalomhoz több helyen is hozzájárultak, azok akik szintén forrásokkal, hasznos ismeretekkel rendelkeztek.
  • Most már csak az angol Wikipédián használom fel a gyüjteményeimben talált további forrásokat. A magyar oldalak szerkesztését abbahagytam.
  • Az angol Wikipédián kb. 10 Szócikket kezdtem el, kizárólag saját, erdeti dokumentumokkal, fényképekkel, forrásokkal. További 10-20 idegen szócikknél beépitettem azt amit (levéltári, múzeumi) dokumentumok alapján ismertem.
  • Az angol Wikipédián en:User:Alensha, en:User:Kissl(Kiss László), en:User:Yupik (linguist) tovább segitettek angol nyelvi javitásokkal (valamint régi iskolámból angol tanárok, diákok en:Krisztina Téri Iskola).
  • Az angol Wikipédia cikkek nyomán kapcsolatba kerültem a személyekkel, rokonaikkal, barátaikkal akiket a cikkekben emlitettem en:Pal Szalai, hu:Sylvia Plachy, en:Jacob Steiner, en:Lars Ernster, sokszor több mint 50 év után, szemtanúk, erdeti források, fényképek. A cikkek nyomán Marie von Dardel, en:Raoul Wallenberg unokahuga talált a Wallenberg család levéltárban 2007 februárban egy 1947-es svéd iratot, leforditotta nekem angolra.
  • --
  • A Wikipedia probléma lényege, hogy most már semmivel sem lehet összehasonlitani. Véleményem szerint a technika/kultura történetében az enwiki elszakadt minden eddigi példaképtöl. Itt veszekedés helyett szerénységnek lenne a helye. Senki nem tudja hogyan lett ilyen, senki ne próbálja a másiknak megmagyarázni, inkább azt kell nézni, hogyan fejlödik a nagyobb enwiki, a magyar is jó irányban haladhat, de még nagyon rázós az odavezetö út. Szerénység, alázatosság, kioktatás helyett: Edsger Dijkstra's 1972 ACM Turing Award Lecture, "The Humble Programmer" - ö már nagyon korán csodálkozott, hogy mi mindenre nem képes a józan ész, ezért "szerény".
  • További részletek: User:Szabo Tamas/Wikipedia nem Encyclopedia Britannica

tapaszatalatok[szerkesztés]

  • Vita:Esszé - csak egy példa a nyenyec-i "tévedhetelen", kedvromboló beleszólásokra (visszataszitó világnézet).
  • nyenyec-t hiába figyelmeztetik, nem tanul: "Nyenyec, szerintem nem kért senki arra, hogy akadályozz és elkedvetleníts másokat a szerkesztéstől." idézet: SirGazsi 2008. január 31., 21:08 (CET)
  • nyenyec-nek: "mindig ugyanazt az izzadtságszagú pszeudoadminisztrátorkodást látom tőled, mint azelőtt." Loldi 2008. február 1., 10:52 (CET)
  • "Nagyon ismert viselkedésmód, hogy minden ügyiratot először formailag vizsgálnak meg, hiszen ez adja a legkevesebb szellemi erőfeszítést követelő megoldási lehetőséget: Nem felelt meg a formai követelményeknek, ezért nem foglalkozunk vele!" "kioktatni holmi formátum-maszlaggal, mert akkor elszalad, mi meg ittmaradunk nélküle. Ez SEM célja a Wikipédiának."(idézet: User:Burumbátor).
  • Wikipédia:Wikipédisták szakterületek szerint
  • Azt hiszem itt csak akkor lesz javulás, ha tovább nö a létszám, ugyanezt most a negyedik hasonló vita végén irom. A szavazás egy statisztikai játék, vagyis akkor van csak értelme, ha nagy számokról van szó. Kis számoknál nem reprezentativ. Ebben a körben a szavazást 2007.4.2. is többen alkalmatlannak találták, teljesen igazuk van, csak kivülröl olvastam a vitát. A németeknél, ök sem okosabbak, de többen vannak, 103:64 a józan ész javára, ott már a statisztikai hiba nem zavar (számtan, nem pedig izgalom). Ahogy egy régi cseh politikus mondotta "Az izgalomból még nem lesz egy jó program." Ezt mi a szoftvernél (programok irása) szoktuk idézni. Azt hiszem itt csak akkor lesz javulás, ha tovább nö a létszám. Akkor szakemberek is bekeverednek, mindenféle értelem növekedni fog.... csak türelem, Tamás db007 2007. április 3., 17:51 (CEST)
  • Banality_of_Evil, Hannah_Arendt,Hannah Arendt - evils in history: by very ordinary people who accepted the premises of their state and therefore participated with the view that their actions were normal and ordinary.
  • Banális: Hírérték - a kis valószínűségű esemény nagyon „meglepő”, a nagy valószínűségű viszont „banális”. ...üzenet értéke ... a váratlanságával hozható kapcsolatba. A "többségi vita" jelenleg a magyar Wikipedia prolémája a nagy valószinüségnek felel meg. Ezért banális.
  • Wikipédia:Vitarendezés "szüneteltesd a szerkesztést, amíg nem sikerül rendezni az ügyet." A Naphegy cikkbe 5 járör beleszólt, egymásnak is ellentmondva egy olyan témáról, ami nem is fordult elö soha ebben a cikkben (városzrész vagy sem). Egyik járör sem irt egy sor bövitést sem, de forrásokat sem, csak abból vezették le jogosultságukat, hogy a Wikipedia minöségére vigyáznak, egymásnak ellentmondva, minden érdeklödés nélkül a tartalom iránt. Megtanultam, hogy a Wikipedia minöségéröl a járöröknél sincsen egyetértés.

Ide írd a nem-formázott szöveget

lehetne javitani[szerkesztés]

  • User:Szabo Tamas/DatabaseView
  • User:Szabo_Tamas/namespace
  • "Egymondatos" szócikkek - A bizalom eszköz a komplexitás csökkentésére" - N. Luhmann [[1]] .... nem pedig a végtelen magyarázkodás. "Social institutions, economies, and communities require trust to function." [2]
  • Csak az javit akit érdekel a téma [[3]]
  • Lehetne javitani, de a járöröknek igy jobb ("nem értem" ... nem akaraja érteni) [[4]]
  • "a HuWiki 53000 nem lexikoncikk, hanem néhány lexikoncikk, plusz egy csomó vázlat és piszkozat. (irta Nyenyec)" ha ez igy van, akkor minek a sok lárma, akkor semmi baj nem lenne, ha a járörök kizárólag a vandalizmussal foglakoznak és saját(!) jó cikkekekt irnak, vagyis békénhagynak mindenkit aki erre megkérte öket, beletenyerelésükkkel ne neveljenek senkit!!! Jelenleg úgy viselkednek, mintha egy-két "szinvonaltalan" cikk megakadályozása csak a probléma.
  • Törlések [[5]]

a szerkesztés szünetel[szerkesztés]

2008 december 26

........

http://meta.wikimedia.org/wiki/Help:Namespace#List_of_namespaces