Szerkesztő:Malatinszky

Adminisztrátor
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Bábel szerkesztői információk
hu Ennek a szerkesztőnek magyar az anyanyelve.
en-5 This user is able to contribute with a professional level of English.
de-2 Dieser Benutzer hat fortgeschrittene Deutschkenntnisse.
ru-2 Этот участник владеет русским языком на среднем уровне.
es-1 Este usuario puede contribuir con un nivel básico de español.
tpi-1 Dispela yusa i save liklik tasol long Tok Pisin.
Szerkesztők nyelvek szerint

(...) a bölcs
sürgés nélkül működik,
szó nélkül tanít,
nézi az áramlást és hagyja, nem erőlködik,
alkot, de művét nem birtokolja,
cselekszik, de nem ragaszkodik,
beteljesült művét nem félti,
s mert magának nem őrzi,
el se veszíti.

Az út és erény könyve

Magamról

Nevem Malatinszky András. 1966-ban születtem, nős vagyok, négy gyermek apja. A Washington melletti Fairfaxben lakom. A Szemere utcai és a Mókus utcai általános iskolákba, az óbudai Árpád Gimnáziumba, valamint a UDC és az ELTE matematikus szakára jártam.

A projektről

Néhány éve megfogalmazódott bennem az a gondolat, hogy amit mi itt a Wikipédián csinálunk, az a nyelvújítás óta a legfontosabb dolog a magyar szellemi életben. Itt élünk egy végletesen sekélyes intellektuális környezetben, ahol a központi gondolatok olyan témák körül kristályosodnak ki, mint hogy ki nyúlt le többet a közösből, ki tud jobban betartani a tótoknak, az oláhoknak, a cigányoknak meg a zsidóknak, és hogy Győzike-e a nagyobb sztár, vagy a bikicsunájos Szarka László. Itt élünk ebben a posványban, és közben a szabadidőnkben, minden anyagi vagy egyéb érdek nélkül, félig-meddig névtelenül, azon brusztolunk, hogy az emberiség tudását magyar nyelven, bárki számára hozzáférhető módon lejegyezzük. Túl azon, hogy a négy gyerekemet megpróbálom tisztességgel felnevelni, nem tudom, hogy tudok-e a saját halhatatlanságomért, az értékeim továbbéléséért bármi jobbat tenni annál, mint hogy ebben a projektben részt veszek.

„DD átvett cikkei” projekt

Data Destroyer szerkesztőtársunk, mielőtt távozott volna a Wikipédiáról, cikkek százait emelte át Szinnyei József: Magyar írók élete és munkái.   illetve a Magyar zsidó lexikon nevű klasszikus alapművekből. Sajnos eközben nagyon kevés figyelmet szentelt az adatok megbízhatóságának, sőt gyakran maga is kétes értékű, spekulatív tényállításokat szőtt a cikkek szövegébe, és általában egyáltalán nem foglalkozott a cikkalaknyok nevezetességével, vagy akár azzal, hogy az átemelt cikkek megütik-e a Wikipédia:Szubcsonk dokumentumban megszabott minimumot. Ezeknek a cikkeknek egy jelentős része törlendő, mások javítandók, bővítendők, megint mások jók úgy, ahogy vannak. Eleinte szívesen összpontosítottam a legkönnyebb feladatra, a nem wikiképes cikkek törlésére, de egy idő után világos lett, hogy nem várhatom el hitelesen azt, hogy a TMB-ken hallgassanak rám a szerkesztőtársak, ha közben nem foglalkozom a többi cikk gondozásával. Ezért kezdtem bele DD átvett cikkeinek javítgatásába. Ez a projekt nagyon érdekes, rengeteget lehet belőle tanulni a bibliográfiákról, a történelemről és általában a régi könyvekről, de közben nagyon lassú, piszmogós munka is. Épp ezért örülnék, ha mások is részt vennének. A projekthez tartozó napló itt található.

Cikkeim

A Wikipédián persze minden cikk közös munka, és én is sokat piszkálok bele olyan cikkekbe, amiket mások kezdtek el. Az alábbi cikkek ezért-azért a legkedvesebbek azok közül, amelyeket én kezdtem el és/vagy egy jelentős részüket én írtam.

Kiemelt

Jó szócikkek

Matematika

Egyéb

Más nyelveken