Urban Dictionary

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Urban Dictionary
UD logo-01.svg
Jelmondat Define Your World (D.Y.W.) (Magy. ford.: Határozd Meg Világod)
Kereskedelmi? Igen
Oldal típusa
  • dictionary of the English language
  • slang dictionary
  • online dictionary
Elérhető nyelv(ek) angol
Alapítás 1999
Alapító Aaron Peckham
Főszerkesztő Aaron Peckham
Státusz Aktív
Alexa érték 494 (2017. november 20.)
URL urbandictionary.com

Urban Dictionary avagy városi szótár egy több forrásból bővülő online szótár, mely szleng szavakat és kifejezéseket tartalmaz. Az oldalt 1999-ben alapította az akkori Dictionary.com és a Vocabulary.com paródiájaként a főiskola-elsőéves Aaron Peckham. Egyes definíciók megtalálhatóak már 1999-ből,[1] de a legtöbb korai definíció 2003-ból származik. A 2014-es év elején a szótárban már több, mint hétmillió definíció szerepelt, miközben ez a szám 2000 új bejegyzéssel bővült naponta. 2014 novemberében az Urban Dictionary hirdetési oldalán található statisztikai adatok szerint a honlap havi rendszerességgel átlagosan 72 millió megnyilvánulást, illetve 18 millió egyéni olvasót tudhat magáénak.[2] Bárki, aki rendelkezik Facebook vagy Gmail fiókkal, bővítheti a szótárat új kifejezésekkel/definíciókkal, amiket aztán a több mint 20 000 önkéntes szerkesztő bírál el.[3]

Tartalom[szerkesztés]

Az Urban Dictionary (Városi szótár) kontextusából kiindulva egy kifejezés meghatározása nem csak a szó szerinti definíciót tartalmazza, hanem egyben leírásokat is. Az Urban Dictionary-n található definíciók nem feltétlenül jelentenek szigorú meghatározást, sőt, csupán az adott kifejezés néhány aspektusának leírása elegendő lehet arra, hogy bekerüljön a szótárba.

Eredetileg, az Urban Dictionary-t a szleng, kulturális szavak és kifejezések szótárának szánták, amelyek nem találhatóak meg egy standard szótárban, de manapság már bármilyen szó vagy kifejezés definícióját tartalmazhatja. Előfordulhat, hogy a szavaknak vagy kifejezéseknek több definíciójuk/használatuk/példájuk/toldalékuk van az Urban Dictionary-n.

Az Urban Dictionary látogatói benyújthatnak új definíciókat regisztráció nélkül is, de érvényes e-mail-címmel kell rendelkezniük. Az önkéntes szerkesztőknek jóvá kell hagyniuk az új definíciókat, mielőtt azok a szótárba kerülnének. A szerkesztők nem használnak útmutatót, amikor elfogadják vagy elutasítják a definíciókat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Player. Urban Dictionary, 2016. április 24. (Hozzáférés: 2016. április 24.)
  2. Advertise. Urban Dictionary, 2014. november 17. [2014. november 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. november 17.)
  3. JoAnn Lloyd: Alum Aaron Peckham's Urban Dictionary Redefines Language. California Poly1echnic State University, 2011. szeptember 1. (Hozzáférés: 2015. január 31.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Urban Dictionary című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.