Uptown (dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Prince
Uptown
kislemez a Dirty Mind albumról
B-oldal"Crazy You"
Megjelent1980. szeptember 10.
Felvételek1980. május-június
(Minneapolis)
Stílus
Nyelvangol
Hossz4:09 (7")
5:30 (album)
KiadóWarner Bros. Records
SzerzőPrince
ProducerPrince
Prince-kronológia
"Bambi"
(1980)
"Uptown"
(1980)
"DIrty Mind"
(1980)
SablonWikidataSegítség

Az "Uptown" Prince első kislemeze volt a Dirty Mind című albumáról. A dal nagyrészt gitárra, dobokra és basszusgitárra épül, helyeken billentyűkkel kiegészítve.[1] Az album minimalista stílusa érződik ezen a kislemezen is. A dal Minneapolis Uptown szomszédságáról íródott, ahol a város művészei találkozgattak.

Háttér[szerkesztés]

A dal az előítéletről és rasszizmusról szól és a minneapolisi Uptown területét nevezi meg, mint egy metafora az ideális helynek, amely ezen gondolkodásoktól szabad. Egy eseményt ír le a dal, amelyben a mesélő találkozik egy vonzó hölggyel, aki offenzív stílusban megkérdezi tőle, hogy meleg-e. Ezután vezet át a szöveg a rasszizmus és az előítélet témájába. Prince egyik első próbálkozása, hogy politikai gondolkodást vigyen bele művészetébe.

Úgy írja le az Uptownt, mint az a hely, ahol az ember szabadnak érezheti és kifejezheti magát, valami, amit a zenész nagyon fontosnak tartott. A kislemez B-oldala a "Crazy You" volt a For You albumról.

Slágerlisták[szerkesztés]

Slágerlista (1980) Legmagasabb

pozíció

US Billboard Hot Soul Singles 5
US Billboard Hot Dance Club Songs 5

Források[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Prince's 'Dirty Mind' at 35: Classic Track-by-Track Album Review (angol nyelven). Billboard. (Hozzáférés: 2021. február 2.)