United World Colleges

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A United World Colleges (UWC, Egyesült Világ Kollégiumok) egy tizenöt iskolát tömörítő szervezet. Az UWC célja a nemzetek, kultúrák közti megértés terjesztése a különböző országokból érkezett diákok együttélése és közös tanulása adta élmények által. Az egész világon az egyetem előtti évekre választanak ki diákokat érdemeik alapján tekintet nélkül pénzügyi, etnikai, vallási és oktatási hátterükre.

A 17 UWC-iskola[szerkesztés]

A United World Colleges emblémája 2009 előtt, 12 iskolával

Híres diplomás[szerkesztés]

Történet[szerkesztés]

Az első UWC iskola, a United World College of the Atlantic 1962-ben nyitotta meg kapuit. Alapítója egy német pedagógus, Kurt Hahn, aki korábban hazájában is alapított már iskolát. Az iskolának otthont adó XII. századi kastélyt II. Antonin Besse adománya. Kurt Hahn az iskola mintájául a II. világháború utáni NATO Defence College szolgált, ahol a korábbi ellenséges nemzetek képviselői együtt tanultak. Hahn az iskola megalapításával szeretett volna hozzájárulni a világ békés fejlődéséhez azáltal, hogy az együttélés, a közös tanulás és munkálkodás segítségével lebontja a fiatalokban egymás iránt élő előítéleteket.

Hahn egy olyan iskolát képzelt el, ahol 16 és 20 év közötti diákok tanulhatnak együtt. A bekerülés feltételéül az egyéni elhivatottságot és tehetséget szabta, tekinett nélkül a jelentkező társadalmi, anyagi vagy kulturális hátterére.

A UWC mozgalom elnöke volt Lord Mountbatten (1967-1978), Károly herceg (1978-1995), jelenleg pedig Jordánia királynéja, Noor tölti be a tisztet (1995-től). A Dél-afrikai Köztársaság korábbi elnöke, Nelson Mandela 1999-től haláláig, 2013-ig a mozgalom tiszteletbeli elnöke volt.

Az iskolák szellemiségét a leginkább Lester B. Pearson, Kanada Nobel-díjas volt miniszterelnöke, az ottani iskola névadója mondatai fejezik ki:

"Hogyan létezhetne béke úgy, hogy az emberek nem értik meg egymást, és hogyan érthetnék a másikat, ha nem is ismerik?"

Oktatás[szerkesztés]

Az iskolákban a venezuelai mezőgazdasági UWC-t leszámítva a diákok kétéves képzésük végén a Nemzetközi Érettségit (International Baccalaureate, IB) teszik le.

Külső hivatkozások[szerkesztés]