Ugrás a tartalomhoz

Unicast

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A számítógép-hálózatok területén az egyesküldés vagy unicast csomagtovábbítási módszer olyan üzenetküldésnek felel meg, ami egyedi címmel meghatározott, egyetlen hálózati célcímre (interfészre) történik.[1]

Címzési módszerek[szerkesztés]

Útválasztási sémák

anycast

broadcast

multicast

unicast

geocast

A unicast a broadcast (üzenetszórás) elnevezéssel szembeállítva értelmezhető; utóbbi esetben ugyanazt az adat az összes lehetséges célcímre eljuttatásra kerül. Egy másik, több célcímű módszer a multicast, a címzés speciális kialakításával csak az „érdekelt” címekre juttatja el az adatokat.

A hálózatokban az egyesküldés használatos akkor, ha egy privát vagy egyedi erőforrás kerül lekérésre..

A tömeges terjesztésű hálózati alkalmazások sok esetben túl drágák lennének, ha egyesküldéssel kapcsolódnának, hiszen minden egyes hálózati kapcsolat a küldő gazdagép számítási erőforrásait fogyasztja, és az átvitelhez önálló hálózati sávszélességre van szüksége. Az ilyen hálózati alkalmazások közé tartozik általában a multimédiás információ interneten keresztül való kézbesítése, azaz a streaming media. A unicast címzést használó internetes rádióállomások üzemeltetése magas adatátviteli költséggel járhat.

A unicast-alapú médiakiszolgálók minden egyes felhasználó számára új adatfolyamot nyitnak meg és szolgálnak ki. A multicast-alapú kiszolgálók nagyobb közönséget lehetnek képesek kiszolgálni azáltal, hogy egyidőben több felhasználó felé kézbesítik a tartalmat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.science.uva.nl/research/air/projects/old_projects/ipv6/IPv6_uni.htm Archiválva 2010. március 30-i dátummal a Wayback Machine-ben A unicast address is an identifier for an interface. University of Amsterdam

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Unicast című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]