Ungvári nemzetközi repülőtér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ungvári nemzetközi repülőtér
Az ungvári repülőtér látképe. A kifutópálya távolabbi végénél már Szlovákia látható.
Az ungvári repülőtér látképe. A kifutópálya távolabbi végénél már Szlovákia látható.
IATA: UDJ  ICAO: UKLU
Adatok
Elhelyezkedés Ungvár
 Ukrajna
Névadó Ungvár
Tszf. magasság 117
Futópályák
IrányHosszúságBurkolat
10/282038 maszfalt
Elhelyezkedése
Ungvári nemzetközi repülőtér (Ukrajna)
Ungvári nemzetközi repülőtér
Ungvári nemzetközi repülőtér
Pozíció Ukrajna térképén
é. sz. 48° 38′ 03″, k. h. 22° 15′ 48″Koordináták: é. sz. 48° 38′ 03″, k. h. 22° 15′ 48″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ungvári nemzetközi repülőtér témájú médiaállományokat.

Az Ungvári nemzetközi repülőtér (ukránul: Міжнародний аеропорт Ужгород, magyar átírásban: Mizsnarodnij aeroport Uzshorod) (IATA: UDJ, ICAO: UKLU) Ukrajna Kárpátontúli területén, Ungváron, a város nyugati peremén, közvetlenül a szlovák–ukrán határ mellett található nemzetközi repülőtér. Főként belföldi járatokat fogad, de esetenként nemzetközi járatok is használják.

Története[szerkesztés]

Az Ungvári nemzetközi repülőtér utasterminálja

A repülőtér Kárpátalja csehszlovák fennhatósága idején készült. A tervdokumentáció 1927-re készült el. Ezt követően elkezdődött az építkezés a város határában, egy korábban legelőnek használt területen, majd a repülőteret 1929 májusában nyitották meg.

Kezdetben Ungvár és Kassa között működött légijárat, majd 1930-tól indult el az Ungvár–Pozsony, később pedig az Ungvár–Prága járat, melyeken Aero A.23 típusú gépek üzemeltek.

Kárpátalja 1939-es visszacsatolásával a repülőtér magyar fennhatóság alá került. A repülőtérre települt I. vadászrepülő század gépei részt vettek az 1939. március végi szlovák–magyar harcokban. Később a repülőtéren az 5. közelfelderítő ezred egy százada települt WM–21 Sólyom gépekkel, majd az 1942 októberében életbe lépett új szervezeti rend szerint a debreceni székhelyű 2. repülő dandár 4. közelfelderítő osztályának egy százada. A második világháború alatt a repülőtér végig katonai repülőtérként üzemelt.

Kárpátalja szovjet megszállása után, 1945 novemberében indult újra a polgári légiközlekedés a repülőtéren. Kezdetben Ungvár és Lvov, valamint Ungvár és Sztanyiszlav között közlekedtek Po–2-es gépek.

1976–1977-ben beton kifutópályát építettek, melyet az 1980-as évek végén kibővítettek 40 méter szélességűre és 2038 m hosszúságúra. A repülőtér az 1980-as években bonyolította a legnagyobb légiforgalmat. A belföldi járatokon főként An–24-es utasszállító repülőgépek üzemeltek. A kilencvenes évek közepén, a MÉM RSZ utóda, az Air Service Kft, L–410 típusú repülőgéppel közvetlen közforgalmi járatot tartott fent Budaörs és Ungvár között.

Jellemzői[szerkesztés]

A repülőtér jelenleg egy 2038 m hosszúságú és 40 m szélességű aszfaltozott kifutópályával rendelkezik. A pálya jellegzetessége, hogy annak vége a szlovák–ukrán határtól mindössze 100 m-re található. Ezért a repülőtérrről felszálló, illetve az oda leszálló repülőgépek a szlovák légteret veszik igénybe. Ezt Szlovákia és Ukrajna közti államközi egyezmény szabályozza.

Az utasforgalom kiszolgálására a repülőtér egy utasterminállal rendelkezik.

2011 tavaszáig a Dnyiproavia légitársaság üzemeltetette az Ungvár–Kijev járatot Embraer–145-ös gépekkel. 2015-től a Motor Szics repülte ugyanezt az útvonalat An–140-es géppel a főváros nemzetközi repülőterére.[1] A Motor Szics légitársaság 2016 júliusában megszüntette a Kijev–Ungvár járatot, azóta a repülőtér nem fogad menetrendszerű repülőjáratot.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Where we fly (angol nyelven). Motor Sich Airlines, 2015. (Hozzáférés: 2015. december 17.)

Források[szerkesztés]

  • M. Szabó Miklós: A Magyar Királyi Honvéd Légierő története, Zrínyi Katonai Kiadó, 1985, Budapest, ISBN 963-326-366-2

További információk[szerkesztés]