Umbraculum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
bazilikáris ernyő

Névváltozatok
Más nyelveken
fr: pavilon, it: ombrellino, gonfanone, en: umbrella

Rövidítések jelentése
A Wikimédia Commons tartalmaz bazilikáris ernyő témájú médiaállományokat.

A umbraculum egy aranyszínű és vörös selyemből készült napernyő, a pápai hatalom jelképe.

Umbraculum a bruggei Szent Vér-bazilikában

A középkorban használata mindennapos volt, amikor a pápa a szabad ég alatt közlekedett.

Elhelyezik – az tintinnabulummal együtt – azokban a templomokban is, amelyek a Szentszéktől megkapták a bazilika rangot. Itt a pápához fűződő szoros kapcsolatot jelzik. Ezek a bazilikák is hordozhatják körmeneteiken.[1]

Színei a Szentszék hagyományos színei (a jelenleg használatos fehér-arany színeket csak a napóleoni háborúk óta használja a Vatikán).

Az umbraculum egyben a Szentszék címerének központi eleme is az interregnumok idején, az új pápa megválasztásáig.[2] Először 1521-ben alkalmazták ebben az összefüggésben.

A heraldikában[szerkesztés]

A bazilikáris ernyő hatalmi jelkép az egyházi heraldikában. A kamarai bíboros jelvénye a pápa halála és az új pápa megválasztása között. Címerében a tiara helyett az egymást keresztező két kulcs fölé helyezi. Az alakja idővel változott, de az ernyő mindig vörös-arany sávozású.

Elsőként V. Márton (1417-1431) alkalmazta. A X. Leó pápa halálát követő interregnum idején, 1521-ben jelenik meg először Camerlengo Armellini bíboros pénzérméin. A 17. századtól sok olyan olasz család is viselte a címerében, melyek pápát adtak az egyháznak.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Diccionario enciclopédico popular ilustrado Salvat (1906-1914) (spanyolul)
  • Galbreath, Donald Lindsay (1972). Papal Heraldry. Heraldry Today. ISBN 0-900455-22-5. (angolul)
  • Noonan, Jr., James-Charles (1996). The Church Visible: The Ceremonial Life and Protocol of the Roman Catholic Church. Viking. ISBN 0-670-86745-4. (angolul)