Ulver

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ulver
Ulver, 2010. február 22. Krakkó
Ulver, 2010. február 22. Krakkó
Információk
EredetNorvégia norvég
Alapítva1993
Aktív évek1993
MűfajBlack metal, progresszív metal, ambient, elektronika
KiadóKscope, Jester Records, The End Records, Century Media Records, Head Not Found
Tagok
Kristoffer Rygg
Jørn H. Sværen
Tore Ylwizaker
Daniel O'Sullivan
Korábbi tagok
Håvard Jørgensen
Torbjørn Pedersen
Grellmund
A. Reza
Erik Olivier Lancelot
Carl-Michael Eide
Hugh Steven James Mingay

Az Ulver weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Ulver témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Ulver egy progresszív zenekar Norvégiából. Az első black metal, folk-metal lemezeik óta stílusok egész sorát felöleli életművük. Albumaikon keverik a rockot, az elektronikát szimfonikus és kamarai elemekkel. Gyakran alkalmaznak különböző zajeffekteket a hangulatteremtéshez.

Pályafutás[szerkesztés]

A black metal trilógia[szerkesztés]

A zenekar legkorábbi korszakát black metalként/folk-metalként aposztrofálják. A Bergtatt – Et eeventyr i 5 capitler című albumuk folk és black metal elemeket egyaránt tartalmaz, szövegvilága a norvég folklórban gyökerezik. A lemez Haavard, Aivarikiar, Garm, Skoll, Aismal felállásban készült. Második lemezük a Kveldssanger teljes egészében elhagyja a metal elemeit, tisztán akusztikus dalokat tartalmaz gitárral, csellóval és kórusokkal. Ezt a lemezt csak Garm, Skoll, Arivaikiar hármas játszotta fel. Harmadik kiadványuk a Nattens madrigal – Aatte hymne til ulven i manden címet viseli. Itt az akusztikus részek lettek elhagyva, és egy rendkívül nyers black metal hangzás jellemzi torzított gitárokkal, tompa dobokkal. Egyes pletykák szerint az egész lemezt egy erdőben vették fel, ezt azonban a zenekar frontembere Garm cáfolta. Ez a lemez ismét az első albumos felállásban készült. Nyersessége, kompromisszummentessége ellenére a lemez kultikus státuszt ért el, és mai napig etalonként emlegetik black metal körökben. A zenekar alapítója, Carl-Michael Eide pár éve kizuhant egy ötödik emeleti ablakból, és azóta csak mankóval képes közlekedni.

Themes from William Blake's The Marriage of Heaven and Hell[szerkesztés]

Az 1998-ban napvilágot album merőben más volt, mint a korábbiak. Tore Ylwizaker csatlakozása új lendületet adott a zenekarnak, és létrehoztak egy bekategorizálhatatlan, komplex művet, melyben keverték az elektronikát, a progresszív rockot, az avantgárdot és az ambient elemeket. Az album lényegében William Blake Menny és Pokol házassága című művének a megzenésítése. A kritikusok kitörő lelkesedéssel fogadták, a hónap lemeze lett számos rangos magazinban, kiemelkedően szerepelt az éves listákon is.

A kísérletek korszaka[szerkesztés]

A zenekar következő két kiadványa, a Metamorphosis EP és a Perdition City folytatja a kísérletezés irányába megtett utat. A rocktól egyre inkább eltávolodva kísérleti, elektronikus, trip-hop- és dzsesszelemeket is tartalmazó albumokat készítenek.

A minimalista időszak[szerkesztés]

A Perdition Cityt két minimalista, ambient, glitch album követte. A Silence Teaches You How to Sing és a Silencing the Singig kislemezek csak néhol tartalmaz dallamokat, jórészt apró, furcsa, szokatlan zajok jellemzik a dalokat. A korszakban három filmhez is csináltak zenét.

A minimalizmus után[szerkesztés]

A minimalista albumok után az A Quick Fix of Melancholy EP-nél maradtak a minimalista alapok, de megjelent egy új, már-már operásba hajló énekstílus. 2005-ben jelent meg a Blood Inside, amely egyfajta visszatérés a rock világába, de kiegészülve a zenekarra jellemző elektronikával.

A 2007-es Shadows of the Sun után belépett a zenekarba egy brit zenész, Daniel O'Sullivan. 2011-ben jelent meg a Wars of the Roses című nyolcadik albumuk. Legfrissebb kiadásuk egy feldolgozáslemez, amelyen a 70-es évek pszichedelikus rockzenekarainak dalait gondolták újra (Childhoods End).

A zenekar nem koncertezett (leszámítva néhány kezdeti megmozdulást) egészen a közelmúltig, azóta viszont rendesen beindult a turnégépezet. Koncertjeiket a bizarr látványú képeket kivetítő vetítő és a visszafogott mozgás jellemzi.

Diszkográfia[szerkesztés]

Stúdióalbumok[szerkesztés]

EP-k[szerkesztés]

Válogatások[szerkesztés]

Filmzenék[szerkesztés]

Koncertalbumok[szerkesztés]

Demók[szerkesztés]

  • Próbatermi demo (1993)
  • Vargnatt demo (1993)

Tribute-lemezek[szerkesztés]

Tagok[szerkesztés]

Jelenlegi tagok[szerkesztés]

Korábbi tagok[szerkesztés]

Vendégzenészek[szerkesztés]