Ultra-Trail Hungary

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Ultra-Trail Hungary Magyarország legnépszerűbb, és legnagyobb létszámú ultratávú terepfutó versenye. Az eseményen több táv közül választhatnak a futók, a leghosszabb táv 112 km. A rendezvény központja Szentendre, az útvonal a Pilis és a Visegrádi-hegység ösvényein halad.

Az Ultra-Trail Hungary létrejötte[szerkesztés]

A 2000-es évek közepére egyre nagyobb igény lett Magyarországon az ultratávú terepfutó versenyek iránt. Az ultrafutók addig csak a teljesítménytúrákon mérettethették meg magukat, ahol se időmérés, se futóknak megfelelő frissítés nem volt. 2006-ban a Kinizsi Százassal párhuzamosan elindult a Terep Százas nevű futórendezvény, azonos útvonalon, bőséges frissítéssel, elektronikus időméréssel,de lényegesen alacsonyabb szintidővel. A Terep Százas 2009-től önállóan, a Kinizsi Százastól külön, teljesen új útvonalon került megrendezésre. Az évek alatt módosult szervezői gárda 2014-re jutott arra az elhatározásra, hogy a legnagyobb hazai terepversenyt új alapokra kell helyezni. Csányi „Csanya” László és a Terepfutás.hu csapata 2015. május 23-án éjfélkor a szentendrei Lázár cár térről elrajtoltatta az első Ultra-Trail Hungaryt.

Útvonal[szerkesztés]

Az Ultra-Trail Hungary távjai a Pilis és a Visegrádi-hegység erdei ösvényein vezetnek, a legtöbb helyen keskeny egynyomos utakon, helyenként szélesebb erdei, illetve dózerutakon, valamint egészen rövid szakaszokon köves, sziklás ösvényeken. A rajt/cél közelében és az érintett településeken szilárd burkolatú szakaszok is vannak, de a szervezők a kezdetektől törekednek ezeknek a szakaszoknak a minimalizálására. A leghosszabb táv olyan látványosságokat érint, mint Dobogókő, a Vadálló kövek, Prédikálószék, Spartacus ösvény, a Visegrádi vár, illetve a Szentendrei skanzen. A verseny rajt/cél helyszíne a szentendrei Duna Korzó, amely különleges atmoszférájával a kezdetektől a verseny egyik nagy vonzerejét képezi.

A verseny lebonyolítása[szerkesztés]

Az Ultra-Trail Hungaryn való indulás kizárólag előnevezéssel lehetséges. Valamennyi távon létszámlimit van, ennek elsődleges oka az, hogy a természetvédelemmel foglalkozó hatóságok ennyi indulóra adnak ki engedélyt a környezet védelme miatt. Sikeres nevezés után az indulók a rajtcsomagjukat a szentendrei rajt/cél helyszín közelében lévő versenyközpontban vehetik át röviddel a rajtok előtt. A verseny szervezői a versenyzőknek kötelező felszerelést rendelnek el, melynek elsődleges célja a futók biztonsága. Az időmérés a CheckpointSystem chipes időmérő rendszerével történik. Az ellenőrző pontokon rész-szintidők vannak, az ezeket túllépő futók a versenyt nem folytathatják. A verseny valamennyi távján tömegrajt van. A tájékozódást az előre megadott GPS-tracken felül turistajelzések, a szervezők saját logójával ellátott szalagjai, valamint a szilárd útburkolatokon UV-fényre lebomló festék segíti. Az útvonalon jellemzően 10-15 km-enként ellenőrző, illetve frissítő pontok vannak. A frissítő pontokon többféle ital, sós és édes falatok, só, magnézium, illetve alapvető elsősegély-felszerelés van. A hosszabb távokon meleg ételes pont is van, ahol normál, vegán és gluténmentes étel közül lehet választani. Minden távon az összes sikeres teljesítő érmet kap, a dobogósok egyedi díjazást kapnak. A verseny szervezőit több mint 200 önkéntes segíti, akiknek jelentős része szintén terepfutó. Az Ultra-Trail Hungary fő szponzora a kezdetektől a Salomon sportszergyártó cég.

Az Ultra-Trail Hungary 2022-es távjai[szerkesztés]

Ultra-Trail Hungary[szerkesztés]

A leghosszabb táv. Szentendre–Lajosforrás–Dobogókő–Pilisszentlélek–Pilismarót–Dömös–Prédikálószék–Lepence–Pilisszentlászló–Visegrád–Szentendre. A táv különlegessége az éjfélkor történő rajt, illetve a Szentendre belvárosában elhelyezkedő rajt/cél helyszín. A táv teljesítői kvalifikációt kapnak a Western States Endurance Run-ra.

Szentlászló Trail[szerkesztés]

2018-ban debütált az új táv. A 84 km-es résztáv végig a leghosszabb táv útvonalán halad, csupán a Pilisszentlélek–Pilismarót-hurkot hagyja ki, ezt a szakaszt egy rövidebb átkötő szakasszal hidalva át.

Szentendre Trail[szerkesztés]

Ez a táv a kezdetektől megvan, bő 50 km-t jár be a teljes távból.

Visegrád Trail[szerkesztés]

2016-ban indult ez a táv. A leghosszabb táv utolsó 30 km-ét járja be Visegrád és Szentendre között.

Kids-Trail Szentendre[szerkesztés]

Ez a táv 3 és 11 év közötti gyerekeknek szól, egy egészen rövid, néhány száz méteres jelölt útvonalon. Ennek a távnak a nevezési díjakból befolyó teljes bevétele a Mosolygós Bölcsődésekért Alapítványt támogatja.

Táv Szintemelkedés Szintidő Rajtidőpont Létszámlimit UTMB/ITRA-pont
Ultra-Trail Hungary 112 km 4200 m 20 óra Szombat 24:00 350 fő 5
Szentlászló Trail 84,1 km 3100 m 17 óra Vasárnap 02:00 300 fő 3
Szentendre Trail 54 km 1640 m 10 óra Vasárnap 09:00 500 fő 3
Visegrád Trail 29,8 km 1063 m 6 óra Szombat 15:00 500 fő 1
Kids-Trail Szentendre 0,2–0,8 km 10 m - Szombat 16:00 - 0