Ukrajna lángokban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Ukrajna lángokban egy 2016-os dokumentumfilm, amelyet Igor Lopatyonok rendezett. A filmben Oliver Stone, az executive producer interjút készít a 2014-es ukrán forradalom körüli egyes szereplőkkel, mint például Vlagyimir Putyin és Viktor Janukovics.[1] [2] [3]

Cselekmény[szerkesztés]

A film részletesen leírja az ukrán nacionalizmus kialakulását. Olyan eseményekről szól, mint a kozák hetmanátus, az orosz forradalom (1917–1921), Ukrajna német–osztrák csapatok általi megszállása, a breszt-litovszki szerződés, Nyugat-Ukrajna beolvadása a Szovjetunióba, az ukrán kollaboránsok a második világháborúban, a nagy honvédő háború, a volinyi, a Babij Jar-i mészárlás, az 1990-es évek, a narancsos forradalom, a 2014-es ukrán forradalom, a Krím hovatartozásáról szóló népszavazás, az odesszai összecsapások, a donbaszi háború, az MH17 járat katasztrófája és egyéb események.

A film során Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Viktor Janukovics volt oroszbarát ukrán elnökkel és Vitalij Zaharcsenko volt ukrán belügyminiszterrel, valamint Robert Parry amerikai újságíróval készítenek interjút – többnyire Oliver Stone – a közelmúlt ukrán történelem eseményeiről.

Megjelenés[szerkesztés]

A film nem került terjesztésre mozikban. A premier az olaszországi Taormina Filmfesztiválon volt.[4] 2022 márciusában arról számoltak be, hogy a dokumentumfilmet eltávolították a YouTube-ról, és a cég kifejtette, hogy "a videót azért távolították el, mert megsértette az erőszakos vagy megrázó tartalomra vonatkozó irányelvünket, amely tiltja a súlyos sérülésekkel, például levágott végtagokkal megsérült holttestekről készült felvételeket tartalmazó tartalmat". A film ezután a Rumble-re került, ahol ingyen megtekinthető.[5] 2022. március 12-től azonban a dokumentumfilm továbbra is elérhető a YouTube-on, a videón elhelyezett figyelmeztetéssel.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Oliver Stone zoekt de waarheid achter Oekraïnecrisis in nieuwe documentaire (holland nyelven). Site-KnackFocus-NL, 2016. június 30. (Hozzáférés: 2022. március 5.)
  2. "Ukraine on Fire": Oliver Stone e Lopatonok al Taormina Film Fest (it-IT nyelven). Telefilm Central, 2016. június 17. (Hozzáférés: 2022. március 5.)
  3. UKRAINE ON FIRE – Documentary Dives Deep Into Current Conflict Between Russian and Ukraine, Shows Another Side To The Story (amerikai angol nyelven). AMFM Magazine.tv, 2018. június 22. (Hozzáférés: 2022. március 5.)
  4. Oliver Stone-produced 'Ukraine On Fire' premieres at film festival in Italy - New Cold War: Know Better (kanadai angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. március 10.)
  5. YouTube flags Oliver Stone's Ukraine documentary (angol nyelven). Washington Examiner, 2022. március 9. (Hozzáférés: 2022. március 12.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Ukraine on Fire című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]