Ukrán ortodox egyház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ukrán ortodox egyház
A kijevi Szent Mihály-székesegyház
A kijevi Szent Mihály-székesegyház
Nyelv
Alapítva 2018. december 15.
Alapító Unification council of the Eastern Orthodox churches of Ukraine
Ország Ukrajna
Székhely
Az Ukrán ortodox egyház weboldala
OCU logo.png
Az ukrán ortodox egyház autkefáliáját elismerő tomosz

Az ukrán ortodox egyház (ukránul: Православна церква України, görögül: Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας) az ortodox kereszténységet követő egyház, melynek fennhatósága Ukrajna területére terjed ki. Az egyház a 2018. december 15-én Kijevben, a Szent Mihály-székesegyházban megtartott egyesítő zsinaton jött létre a az ukrán ortodox egyház kijevi patriarchátusa, az ukrán autokefál ortodox egyház, valamint a moszkvai patriarchátus egy részének egyesülésével. Az egyház élén a Kijev és egész Ukrajna metropolitája címet viselő egyházi vezető áll. Erre a posztra az egyesítő zsinaton Epifanyij korábbi perejaszlavi és Bila Cerkva-i metropolitát választották meg. I. Bertalan, a Konstantinápolyi Ökumenikus Patriarchátus pátriárkája 2019. január 5-én ismerte el az ukrán ortodox egyház önállóságát.[1] Az egyház az ortodox egyházak hierarchiájában a 15. helyet foglalja el.

Története[szerkesztés]

Előzmények[szerkesztés]

Az egyesítő zsinat[szerkesztés]

Tisztségviselői[szerkesztés]

Vezetője[szerkesztés]

Az egyház élén a Kijev és egész Ukrajna metropolitája címet viselő egyházi személy áll. Ezt a posztot a 2018. december 15-i egyesítő zsinaton hozták létre, és ennek betöltésére ugyanott Epifanyij metropolitát választották meg.

Szent szinódus[szerkesztés]

Az ukrán pravoszláv egyház Szent Szinódusa 13 egyházi vezetőből áll. Közülük három fő állandó tagja a testületnek, akik életük végéig tölti be a tisztséget. Az állandó tagok Filaret pátriárka, a kijevi patriatchátus korábbi vezetője, Makarij metropolita, az ukrán autokefál pravoszláv egyház volt vezetője, valamint a korábban a moszkvai patriarchátushoz tartozó Szimeon vinnicjai metropolita. A szent szinódus többi helyét féléves rotációban töltik be a tagjai.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]