Ujjazás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az ujjazás tankönyvi bemutatása
Ujjazás az ősi Indiában (Kámaszútra illusztráció)
Gustav Klimt: "Fiatal lány ujjazás közben" (1916).
Franz von Bayros metszete (1908)

Az ujjazás a szexuális előjáték egyik formája, amelynek során a szexuális együttlét résztvevői egymás intim testrészeit a kéz ujjaival izgatják örömszerzés céljából. Annak érdekében, hogy az aktus megfelelően oldott hangulatban történjen, rendkívül fontos a fokozatosság. A beteljesülés felé vezető út az előjátékkal kezdődik, amelyben a résztvevők számára fontos az erogén zónák ingerlése. Az érzékeny testrészek ingerlése a nőknél (csikló, a hüvely, esetenként a végbélnyílás, ez férfiaknál is előfordulhat) az előjáték vagy az önkielégítés, esetleg a kölcsönös önkielégítés része lehet.

A kézzel történő örömszerzés módozatai[szerkesztés]

  • A csikló izgatása

A csikló izgatása a leggyakoribb változata az ujjazásnak, előjátékként és önkielégítésként is. A csikló a női orgazmus szerve, amely nem csupán a csikló látható részéből, a csikló makkjából áll, hanem további részekből is, így a szárai mélyebben, 8-12 cm mélyen a hüvelyt körülvéve helyezkednek el.[1] A nők többsége csak a csikló ingerlése által jut el az orgazmusig, csupán a nők 20 százaléka képes kizárólag hüvelyi aktus által elérni az orgazmust.[1]

  • Hüvelyi izgatás

A hüvely ujjakkal történő izgatása, az orgazmus elérésének egyik lehetséges módja, képezheti részét vagy egészét a szexuális egyesülésnek. Gyakran az előjáték része, előkészíti a hüvelyt az aktusra. Más esetben, mikor a nemi egyesülés nemkívánatos vagy valamilyen okból lehetetlen, a hüvelyi izgatás biztosítja az örömszerzést.

A hüvely ujjazása a G- és A-pontok izgatását célozza. A G-pont átlagosan öt centiméter mélyen helyezkedik el, a hüvely elülső (hasi) falán. Az A-pont mélyebben található, szintén az elülső falon.

A G-pont izgatása gyakran vezet női ejakulációhoz. Ilyen esetben a Skene-mirigyek (amik elképzelhető, hogy megegyeznek a G-ponttal) váladékot kezdenek termelni, ami a húgycső kivezető nyílásán jön ki. Orgazmus hatására az itt kicsapódó váladék kilövell. Ez a folyadék olyan antitesteket tartalmaz, melyeket csak a férfi prosztata termel, így feltételezhetően a G-pont annak női megfelelője. A férfi prosztata végbélen át történő izgatása hasonlót eredményezhet.

Az A-pont izgatása gyors nedvesedést és kiemelkedő szexuális élvezetet nyújthat másféle izgatás nélkül is. A megszakítás nélküli izgatás orgazmushoz vezet.

  • A férfiak örömszerző zónái

Örömszerző technikák[szerkesztés]

  • A hívás: a középső ujj behatol a hüvelybe és visszahajló (hívó) mozdulatokkal ingerli a belső idegeket, esetleg a G-pontot.
  • G-pont és csikló együttes ingerlése.

A partner a nőt az ölébe veszi és átkarolja, majd az egyik kéz 2 ujjával a csikló fölötti részt gyengéden dörzsöli, közben a másik kéz valamelyik ujjával behatol a hüvelybe, és finoman dörzsöli a hüvely has felé eső oldalát. Kicsit beljebb átlagosan 5 cm mélyen helyezkedik el a G-pont.

Anális izgatás[szerkesztés]

A végbél ujjakkal történő ingerlése, a további anális szex előkészítésére szolgál. Szexuális örömöt okoz, így segítve elő a végbél izmainak ellazulását és azok előkészületét a pénisz vagy dildó befogadására. A végbél ujjazásának segítségével izgatható a férfi prosztatája, ezáltal juttatva orgazmushoz a férfit. Az így elért magömlés során nagyobb mennyiségű ondó ürül ki, mint az egyszerű (orális vagy genitális úton elért) orgazmus esetén, ezáltal téve élvezetesebbé.

Az anális izgatást használják a homoszexuális és heteroszexuális párok is.

Biztonság[szerkesztés]

Az ujjazás biztonságos szexnek minősül, ha a higiéniai előírásokat betartják. A kéznek tisztának kell lennie, s a körmöket gondosan simára kell vágni, különben sérüléseket, s ezáltal fertőzéseket okozhatnak. Ha hüvelyi és anális izgatás is történik, a kezet meg kell mosni a kettő között, vagy ki kell cserélni a használt gumikesztyűt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Csikló, clitoris - Füredi Krisztián szexuálpszichológus. (Hozzáférés: 2023. január 27.)

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • 1001 éjszaka a szerelem és a szenvedély birodalmában, (...hogy éjszakáink sohase legyenek egyformák), Alexandra Kiadó, Budapest, 2007. ISBN 978-963-370-200-0
  • Ann Hooper: Káma Szútra, (A 21. századi szeretőknek), M-érték Kiadó, Budapest, 2004. ISBN 963-9519-93-6
  • Angelina Catrall: Az élethosszig tartó szerelem és szex kvízkönyve, Barrus Könyvkiadó, Budapest, 2009. ISBN 978-963-9755-08-6

Külső hivatkozások[szerkesztés]