USS Enterprise (NCC-1701-E)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
USS Enterprise (NCC-1701-E)
Első megjelenésStar Trek: Kapcsolatfelvétel
Utolsó megjelenésStar Trek: Nemezis
StátuszAktív
KapcsolatCsillagflotta
Szolgálatba állt2372. október 30.
SzerepeltStar Trek: Kapcsolatfelvétel
Star Trek: Űrlázadás
Star Trek: Nemezis
Főbb jellemzők
OsztálySovereign
Maximális sebesség9.975+ fokozat,
Fegyverzetfézer
fotontorpedó
kvantumtorpedó
VédelemDeflektorpajzs
Meghajtástérhajtómű
impulzushajtómű
Tömeg3205000 t
Hossz685.1 m
Szélesség250 m
Magasság88.3 m

A USS Enterprise NCC-1701-E, vagy Enterprise-E a Star Trek: Kapcsolatfelvétel, a Star Trek: Űrlázadás, és a Star Trek: Nemezis című tudományos-fantasztikus filmek Sovereign osztályú föderációs csillaghajója. Az Enterprise-E a hatodik az Enterprise csillaghajók sorában.

Története[szerkesztés]

Az Enterprise-E- 2371-ben szállt fel először a San Franciscóban lévő csillagflotta dokkból még USS. Honorius néven, majd amikor 2372-ben a Galaxy osztályú 1701 D elpusztult akkor a USS Honorius -t keresztelték át USS Enterprise 1701 E - re Jean-Luc Picard kapitány parancsnoksága alatt. A Star Trek: Kapcsolatfelvétel című filmben részt vesz a 001-es szektornál lezajlott Borg elleni támadásban, majd visszautazik az időben, hogy meggátolja a Borgot abban, hogy az megvalósítsa a tervét: Zefram Cochrane űrrepülésének, és a vulkániakkal való kapcsolatfelvételének semmivé tételét. Az Űrlázadásban a legénység meghiúsítja a Son’a akcióját: a Ba’ku lakosainak erőszakos eltelepítését. A Star Trek: Nemezis című filmben súlyos károkat szenved, amikor megakadályozza, hogy Shinzon fegyverével elpusztítsa a Földet. A film végén az űrhajó visszatér az űrdokkba, javításra.

Háttérinformáció[szerkesztés]

Ronald D. Moore a Star Trek: Nemzedékek és a Star Trek: Kapcsolatfelvétel írója azt javasolta, hogy az Enterprise-E megépítése a Star Trek: Az új nemzedék utolsó évadjára essen (2370), és a hajót nevezzék el Enterprise-E-nek, miután az Enterprise-D elpusztult. Még az is felmerült, hogy egy új hajó tervezését megspórolandó a korábbi Galaxy osztályú hajót teszik meg Entreprise-E-nek is. A Ship of the Line című regény szerint a hajó eredeti neve USS Honorius lett volna, és az építésében részt vett Montgomery Scott is.

Képességek, kinézet[szerkesztés]

A tervezői elképzelések szerint az Enterprise-E új torpedóvető állásokat kapott, amiket láthatunk is a Star Trek: Nemezisben. Ebben a korábbi két filmhez képest apróbb változtatásokat is eszközöltek a hajón.[1]

A Star Trek: Ships of Line, Michael Okuda által írt regényben az Enterprise 9,985-ös sebességre is képes. Hivatalosan ezt azonban nem erősítették meg, és a legnagyobb sebesség amivel haladt, az a nyolcas volt, a Star Trek: Nemezisben.

John Eaves designer szerint a jármű (akárcsak elődei) képes leválasztani a hajtóműszekcióról a csészealj szekciót.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Okuda, Michael; Okuda, Denise with Debbie Mirek (1999). The Star Trek Encyclopedia. Pocket Books. ISBN 0-671-53609-5.
  • a b Star Trek: Nemesis.
  • Ronald D. Moore (February 17, 1998). Answers. Hozzáférés ideje: 2006-12-31.
  • Carey, Diane [October 1997]. Ship of the Line. New York, USA: Pocket Books. ISBN 0-671-00924-9.
  • a b Amalgamation of information from Star Trek: The Next Generation Sketchbook, The Movies and "Designing the Enterprise-E" from Star Trek: The Magazine, March 2003, issue 45.
  • http://www.ex-astris-scientia.org/schematics/enterprise-e-modifications.jpg Ex-astris-scientia.com
  • Okuda, Michael; Clark, Margaret with Doug Drexler (November 2006). Star Trek: Ships of the Line. Simon & Schuster Adult Publishing Group. ISBN 1-4165-3243-9.