USS Budapest (NCC-64923)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
USS Budapest (NCC-64923)
A USS Budapest a Borg elleni harcban (Star Trek: Kapcsolatfelvétel)
A USS Budapest a Borg elleni harcban (Star Trek: Kapcsolatfelvétel)
Első megjelenésStar Trek: Kapcsolatfelvétel (1996)
Utolsó megjelenésStar Trek: Kapcsolatfelvétel (1996)
StátuszMegsemmisül (2373)
KapcsolatBolygók Egyesült Föderációja
Szolgálatba állt2373
2377 (USS Budapest II)
Főbb jellemzők
OsztályNorway
Regisztrációs számNCC-64923
Maximális sebességWarp 9.7 (Cochrane skála)
Fegyverzet2 Fotontorpedók
6 X-kategóriás Fézerágyú
9 fázis emitter
VédelemDeflektor pajzs
MeghajtásImpulzus hajtómű
Térhajtómű

A USS Budapest (NCC-64923) egy Norway-osztályú középkategóriás cirkáló a Star Trek történetekben. A Csillagflottát szolgálja a 24. század végén.
Névadója a földi magyar főváros, Budapest.

Története[szerkesztés]

A hajó a Star Trek: Kapcsolatfelvétel című filmben tűnik fel 2373-ban, itt a második Borg invázió ideje alatt a 001-es szektort - azaz a Föderáció legvégső vonalát - védelmezi.

A hajó hivatalos szereplése mindössze a film néhány rövid jelenetére korlátozódik, a többi vele kapcsolatos esemény már nem képezi a hivatalos idővonal részét. A hajó neve és regisztrációs száma is csak a Star Trek Encyclopedia című kiadvány 4. kiadásából derült ki.

A hajó regények és videójátékok szereplőjeként további, de nem hivatalos kalandok részese volt, ezek alapján még az ütközet előtt a USS Budapest egyike azon öt Norway-osztályú kísérleti csillaghajójának, akik az új TR-116-os fegyvert tesztelik. Miután felszáll a Borg ellen, Sam Bower, a hajó taktikai tisztje, az új fegyverek segítségével ártalmatlanítja az ellenség drónjainak nagy részét. Az egyik drón azonban a másik hajó mögé bújva meglepi a USS Budapest legénységét és egy fotontorpedóval kilövi a váratlan csapásra nem számító hajót. A legénység többségét asszimilálják, beleértve a kapitányukat is, Sh'Raazn kapitányt. Végül nagy veszteségek árán, a Föderáció győzedelmeskedik a Borg felett. Egyetlen túlélője az összecsapásnak Shana Winslow, akinek örömét férje önfeláldozó halála árnyékolja be, aki utolsó erejével egy űrkompba löki és még a felrobbantás előtt kimenekíti a hajóról.

A hajó később a Star Trek Online nevű videójáték egyik hajójaként tűnik fel, ami különféle küldetések részeseként szerepel.

Legénység[szerkesztés]

  • Sh'Raazn (Kapitány)
  • Sam Bowers (Taktikai tiszt)
  • Lian T'su (Biztonsági tiszt)
  • Jalarin
  • Hughes
  • Selok
  • Perez
  • Jack Winslow (Főmérnök)
  • Shana Winslow (Mérnök)

Források[szerkesztés]