Kaliforniai Egyetem (San Diego)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(UCSD szócikkből átirányítva)
Kaliforniai Egyetem, San Diego

Központi előadóterem
Központi előadóterem
Alapítva 1960
Típus
 • egyetem
 • állami fenntartású oktatási intézmény az Egyesült Államokban
Elhelyezkedése
Kaliforniai Egyetem, San Diego (USA)
Kaliforniai Egyetem, San Diego
Kaliforniai Egyetem, San Diego
Pozíció az USA térképén
é. sz. 32° 52′ 52″, ny. h. 117° 14′ 17″Koordináták: é. sz. 32° 52′ 52″, ny. h. 117° 14′ 17″
A Kaliforniai Egyetem, San Diego weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kaliforniai Egyetem, San Diego témájú médiaállományokat.

A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem (rövidítve UCSD[1] vagy UC San Diego) La Jolla, San Diego, Kalifornia területén fekszik. Az egyetem 1960-ban épült fel a már meglévő Scripps Oceánográfiai Intézet közelében. Hallgatóinak létszáma meghaladja a 20 000 főt.

Az egyetem működése[szerkesztés]

Mind alap-, mind posztgraduális képzést folytatnak. 125 egyetemi szakon folyik az oktatás, 51 doktori program működik, 52 tudományos fokozattal rendelkező tanár oktat.[2]

A Kaliforniai Egyetem működteti a San Diegó-i Orvosi Centrumot, s kapcsolatot tart fent számos kutatási intézettel, pl. Scripps-, Salk-, Burnham intézetekkel. Az egyetem 1982-től elismert tagja az amerikai egyetemek egyesületének[3] Számos elismert és kitüntetett tudós dolgozott és dolgozik az egyetemen, Nobel-díjasok, MacArthur lovagok,[4] a tudományos nemzeti éremmel kitüntettek[5] és egy kiváló éremművész. A sport területén is kitűnik az egyetem, 19 egyetemközi csapattal rendelkezik, híresek a Trinonok,[6] s benne vannak a kaliforniai atlétikai szövetség (NCAA)[7] II. osztályú csapatában.

UCSD-Warren Pano.jpg

Története röviden[szerkesztés]

A kampusz könyvtára
A Che kávézó egyik fala, UCSD, San Diego
Közösen művelt kert, UCSD, San Diego
Szuperszámítógép Központ

A tervek elkészítése új egyetemi kampusz létrehozására már 1956-ban elkezdődtek, a már működő Tengerkutatási Intézet igazgatója, Roger Revelle járt élen a tervezésben, szeretett volna a saját intézetének kutatásai mellé hasonló minőségű mérnöki és doktori iskolákat létrehozni. San Diego város vezetése és polgárai támogatták a tervet. San Diegotól északra a tengerparton, a Tengerkutatási Intézet közelében 59 hektárnyi (240.000 m2) területet jelöltek ki az új kampusznak, majd további területeket jelöltek ki, amelyek már a San Diegótól északra, a tengerparton fekvő La Jolla város ingatlankezelése körébe tartoztak. Szavaztak arról, hogy a Kaliforniai Egyetem székhelye La Jolla vagy San Diego legyen, megszavazta a város San Diegot.

1958-tól Herbert York vezette a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumot, s az “Oxbridge” modellre, s Revelle ötleteire támaszkodva alakította ki a kampusz tervét. Az UCSD volt az első általános kampusz, fölülről lefelé alakították ki, a kutatási hangsúlyoknak megfelelően.

Nagyon sok pénz kellett az építkezésekhez, nagy összefogásra volt szükség, a John Jay Hopkins a General Dynamics Corporation egymillió dollárt adományozott az építkezésre. Harold Urey, Nobel-díjas vegyész 1958-ban már toborozta a hallgatókat. 1960-ban Maria Goeppert-Mayert nevezték ki a fizika professzorának, később 1963-ban, ő is Nobel-díjas lett. A természettudományi szakokkal nyitott az UC 1960-ban, a fizika, a biológia, a kémia, a földtudományok területén. 1963-ban befejeződtek a mérnöki kar[8] építkezései. 1964-től Semple Galbraith lett a kancellár, az ő vezetésével emeltek újabb épületeket a társadalmi és humán tudományoknak. 1964-ben a második college Jean Muir (1838-1914) kaliforniai kormányzó halálának ötvenedik évfordulója tiszteletére a Jean Muir nevet kapta. 1966-tól már orvostanhallgatókat is vettek fel.

A politológus újbaloldali Herbert Marcuse 1965-ben csatlakozott az egyetemhez, az ő tanítványa volt San Franciscóban Angela Davis. Demonstrációk voltak az egyetemen, végül Marcuse maradhatott köszönhetően az egyetemi autonómiának, s főleg a helyi vezetők támogatásának.

Richard C. Atkinson volt a kancellár 1980-1995-ig, megerősítette az egyetem és a város (San Diego) kapcsolatait, kiépített számos együttműködést a technológiában élenjáró cégekkel. A kampusz tovább bővült, a diákok száma megduplázódott (18000 fő 1995-ben). 1995-ben a Nemzeti Kutatási Tanács a minőségi skálán a 10. helyre sorolta az UCSD diplomás programokat.

A gazdasági világválság közepette (2009) nehéz idők köszöntöttek be a Kaliforniai Egyetemen is, a csökkenő állami támogatást hitelekkel ellensúlyozták.

Az UCSD szervezete[szerkesztés]

John Muir College

Az UCSD hat főiskolából áll, mindegyiknek más az oktatási és kutatási területe. A hat college:

 • Revelle College,
 • Eleanor Roosevelt College,
 • Earl Warren College,
 • Thurgood Marshall College,
 • John Muir College
 • Sixth College

Magyar vonatkozások[szerkesztés]

UCSD logo.png
 • 1981 óta az egyetem fizikai tanszékén oktat Kuti Gyula (1940) fizikus, az MTA tagja.
 • 1984 és 1988 között a matematikai tanszék tanára volt Komlós János (1942) matematikus, az MTA tagja.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. University of California San Diego
 2. 2007-es adatok, lásd angol wikipédia szócikke
 3. Angolul: Association of American Universities
 4. Angolul: MacArthur fellow
 5. Angolul: National Medal of Science
 6. Tritons, San Diego
 7. Angolul: National Collegiate Athletic Association
 8. School of Science and Engineering

Források[szerkesztés]