U6 (Bécs)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
6-os metró
Wien U6.svg
Mappa U6.png
Adatok
Ország  Ausztria
Típus metróvonal
Hálózat Bécsi metró
Átadás 1989 október 7 (szombat)
Vonal hossza 17,339 km
Állomások száma 24
Nyomtáv 1 435 mm
Áramellátás 750 V DC felsővezeték
Üzemeltető
Üzemeltető Wiener Linien
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz 6-os metró témájú médiaállományokat.
Útvonaldiagram
BSicon uhKBHFa.svgBSicon .svgBSicon .svg 0,000 Siebenhirten
BSicon uhHST.svgBSicon .svgBSicon .svg 0,771 Perfektastraße
BSicon uhHST.svgBSicon .svgBSicon .svg 1,419 Erlaaer Straße
BSicon uhSTR.svgBSicon uKDSTa.svgBSicon .svg Rößlergasse
BSicon uhABZrg.svgBSicon uSTRrf.svgBSicon .svg
BSicon uhHST.svgBSicon .svgBSicon .svg 2,348 Alterlaa
BSicon uhHST.svgBSicon .svgBSicon .svg 3,620 Am Schöpfwerk
BSicon uhHST.svgBSicon .svgBSicon .svg 4,141 Tscherttegasse
BSicon uhABZrf.svgBSicon .svgBSicon .svg
BSicon uhTUNNELa.svgBSicon .svgBSicon .svg
BSicon utHST.svgBSicon .svgBSicon .svg 5,191 Bahnhof Meidling    
BSicon utHST.svgBSicon .svgBSicon .svg 6,004 Niederhofstraße
BSicon uhTUNNELe.svgBSicon .svgBSicon .svg
BSicon uhABZrg.svgBSicon .svgBSicon .svg U4-összeköttetés
BSicon uhHST.svgBSicon .svgBSicon .svg 6,582 Längenfeldgasse  
BSicon uWBRÜCKEa.svgBSicon .svgBSicon .svg Bécs folyó
BSicon uhHST.svgBSicon .svgBSicon .svg 7,337 Gumpendorfer Str.
BSicon uhTUNNELa.svgBSicon .svgBSicon .svg
BSicon utHST.svgBSicon .svgBSicon .svg 8,022 Westbahnhof      
BSicon uhTUNNELe.svgBSicon .svgBSicon .svg
BSicon uhHST.svgBSicon .svgBSicon .svg 8,776 Burggasse
BSicon uhHST.svgBSicon .svgBSicon .svg 9,268 Thaliastraße
BSicon uhHST.svgBSicon .svgBSicon .svg 9,717 Josefstädter Straße
BSicon uhHST.svgBSicon .svgBSicon .svg 10,352 Alser Straße
BSicon uABZlf.svgBSicon uSTRlg.svgBSicon .svg
BSicon uHST.svgBSicon uSTR.svgBSicon .svg 10,869 Michelbeuern-AKH
BSicon uSTR.svgBSicon uDST.svgBSicon .svg Michelbeuern
BSicon uSTR.svgBSicon uABZrg.svgBSicon .svg villamos-összeköttetés
BSicon uSTRlf.svgBSicon uABZlg.svgBSicon .svg
BSicon .svgBSicon uhHST.svgBSicon .svg 11,546 Währinger Straße
BSicon .svgBSicon uhHST.svgBSicon .svg 12,236 Nußdorfer Straße
BSicon uexhSTRrg.svgBSicon ueABZglr.svgBSicon uexSTRlg.svg
BSicon uexhSTR.svgBSicon uhSTR.svgBSicon uexKBHFe.svg 1996-ig Heiligenstadt  
BSicon uexhSTR.svgBSicon uhHST.svgBSicon .svg 12,935 Spittelau      
BSicon uexKBHFe.svgBSicon uhSTR.svgBSicon .svg 1991-ig Friedensbrücke  
BSicon .svgBSicon uhWSTR.svgBSicon .svg Duna
BSicon .svgBSicon uhTUNNELa.svgBSicon .svg
BSicon .svgBSicon uhTUNNELe.svgBSicon .svg
BSicon uhSTRrg.svgBSicon uhSTRrf.svgBSicon .svg
BSicon uhTUNNELa.svgBSicon .svgBSicon .svg
BSicon utHST.svgBSicon .svgBSicon .svg 13,728 Jägerstraße
BSicon utHST.svgBSicon .svgBSicon .svg 14,518 Dresdner Straße
BSicon uhTUNNELe.svgBSicon .svgBSicon .svg
BSicon uhHST.svgBSicon .svgBSicon .svg 15,319 Handelskai    
BSicon uhWSTR.svgBSicon .svgBSicon .svg Georg-Danzer-Steg, Duna
BSicon uhWSTR.svgBSicon .svgBSicon .svg Új-Duna
BSicon uhHST.svgBSicon .svgBSicon .svg 16,170 Neue Donau
BSicon uhTUNNELa.svgBSicon .svgBSicon .svg
BSicon utKBHFe.svgBSicon .svgBSicon .svg 17,347 Floridsdorf    
Metró a villamos fölött
A Stadtbahn-os időkből származó Alser Straße állomás látképe
Híd a Friedmanngasse fölött
Utastájékoztató hang még Franz Kaidával.
Burggasse Stadthalle következik. Átszállási lehetőség a 6-os 9-es járatokra, a 48A járatra Dr.-Karl-Renner-ring irányába és a 49-es járata. Az ajtók jobb oldalon nyílnak

Az U6 (eredeti német nevén U-Bahnlinie 6) a bécsi metróhálózat leghosszabb tagja és Bécs egyetlen könnyűmetrója. Műszakilag nagyban különbözik az első 4 metrótól, mivel itt a járművek nem harmadik sínből, hanem felsővezetékből kapják az áramot. A metró az 1898-ban megnyitott régi bécsi városi vasút viaduktjain halad.

A vonal színe: barna.

Története[szerkesztés]

Gőzvasút az 1800-as évek végén[szerkesztés]

A metró története egészen a Stadtbahn megépítéséig nyúlik. A Stadtbahn Bécs városát átszelő vasútvonalakból állt. A bécsi Stadtbahn ezen a néven 1898-tól 1989-ig üzemelő helyi tömegközlekedési eszköz volt, amelyet Otto Wagner építész egyik fő művének is tartanak. Ezt a hálózatot eredetileg Bécs közlekedésének szerves részeként képzelték el. Azonban a hálózat nem hozta az elképzelt sikereket. Egyrészről a vonalak nem érintették a belvárost, így az utazók többsége nem tudta használni, másrészről a menetjegyek is túl drágák voltak, illetve a díjszabás nem volt a villamoshálózatéval összehangolva. Érdekes módon a menetidők hosszabbak voltak, mint a párhuzamosan futó villamosvonalak esetében. Az alacsony jegyárbevétel miatt az üzemeltetés erősen veszteséges volt. Az Első világháború gazdasági következményei miatt pedig drága mulatságának tűnt, ezért a közlekedést 1918. december 8-án leállították. A vonatokat a háborús helyzet lezárása után 1922. június elsején indították újra. A népszerűség azonban nem javult, így az állami vasúttársaság abbahagyta az üzemeltetést, helyére Bécs városa lépett. A hálózatot ekkor leválasztották a vasúti hálózatról elektronizálták és Wiener Elektrische Stadtbahn néven újraindították 1925-ben.

A gőzvasút elektronizálása[szerkesztés]

Az elektromos Stadtbahn a korábbi gőzvasút Vorortelinie, Wientallinie, Donaukanallinie és Gürtellinie szakaszán üzemelt. Azonban ez az elektromos Stadtbahnhálózat az 1970-es években már elavultnak számított, így ezt a hálózatot is elkezdték modernizálni. Először csak teszt jelleggel átépült a Heiligenstadt–Friedensbrücke szakasz (ma: U4-es vonal), mely 1976. május 8-a óta szállít utasokat. Ezt követően a Stadtbahn Wientallinie és Donaukanallinie vonalai fokozatosan lettek átalakítva metróvá, melyre a 4-es metrót vezették.
A Gürtellinie azonban még sokáig Stadtbahn üzemű maradt. 1979-ben bemutatták az új E6 típusú motor- és c6 típusú pótkocsikat, melyek 1980-tól kezdve fokozatosan álltak szolgálatba. További fejlesztés volt még az 1980-ban újonnan épült Thaliastraße állomás, majd 1987-ben Michelbeuern állomás átadása.
Az utolsó üzemelő Stadtbahnvonal megszüntetését 1983-ban kezdték el [1]. A terve szerint a Stadtbahn felhasználásával építenek Bécsnek egy ötödik metróvonalat. A déli végállomását Meidling vasútállomásnál (akkori nevén Philadelphiabrücke) képzelték el. A Stadtbahn az átalakításban először 1985-ben lett érintett, amikor is Meidling Hauptstraße ↔ Gumpendorfer Straße szakaszt 1985. április 15-én megszüntették, mivel az új 6-os metrót már nem tervezték Meidling Hauptstraßehoz bevinni.

Átadják a 6-os metrót[szerkesztés]

1989-ben a Stadtbahn véglegesen megszűnt. Ekkor adták az U6-os metrót, melyet az egyetlen üzemelő Stadtbahnvonal, a Gürtellinie felhasználásával alakítottak ki. Ezt a szakaszt a többi Stadtbahnvonallal ellentétben azonban nem fokozatosan, hanem egyszerre alakították át metróvá. Költséghatékonyságból nem építettek ki harmadik sínt, az áramellátást változatlanul felsővezeték segítségével oldották meg, ami máig is így működik. Új szerelvényeket sem vásároltak, hanem a régi Stadtbahnkocsikat, az E6 és c6 járműveket közlekedtették egy kisebb átalakítással.
A metróvá alakításkor azonban meghosszabbították déli irányba a vonalat Philadelphiabrücke (ma: Bahnhof Meidling) állmásig. Ezzel a hosszabbítással újra összeköttetésbe került a régi Gürtellinie a 4-es metróval, de Meidling Hauptstraße helyett már egy új állomásnál épült ki a 4-es metróval az átszállópont, aminek a Längenfeldgasse nevet adták. Längenfeldgasse állomás megépülésével az U4 vonalát is módosították, mivel eredetileg a Wien folyó partján haladt. A 6-os jelzésű metró 1989 október 7-e óta szállít utasokat, akkor még Philadelphiabrücke ↔ Nußdorfer Straße ↔ Friedensbrücke vagy Heiligenstadt szakaszon.

A Friedensbrückei ág megszüntetése[szerkesztés]

1991 március 4-én a Nußdorfer Straße ↔ Friedensbrücke szakaszt megszüntették. Nußdorfer Straße állomás változatlanul megmaradt, Friedensbrücke állomáson pedig alapból átment az U4, így köztes állomások híján egyik metróállomás sem maradt metró nélkül. A szakasz megszüntetése után minden járatnak Heiligenstadt lett az északi végállomása. A megszüntetett pályát a később megépített Spittelau állomásig meghagyták, onnantól pedig járdává át alakították.

Déli hosszabbítás Siebenhirtenig[szerkesztés]

1995 április 15-e óta Philadelphiabrücke (ma: Bahnhof Meidling) megállótól meghosszabbítva, Siebenhirten végállomásig járnak a járatok. Ez egy 5,1 km-es hosszabbítás volt, ahol főleg takarékosságból a felszínen vezették a metrót. A teljes elkészülés előtt a már meglévő pályára rávezették a 64-es gyorsvillamost. Új állomásai Siebenhirten, Perfektastraße, Erlaaer Straße, Alterlaa, Am Schöpfwerk és Tscherttegasse állomások lettek.

Északi hosszabbítás Floridsdorfhoz[szerkesztés]

1996 május 4-én a Nußdorfer Straße ↔ Heiligenstadt megszüntették. Heiligenstadt állomás változatlanul az U4-es metró végállomása maradt. Köztes állomások nem voltak, így itt sem maradt metró nélkül egyik állomás sem. A megszüntetett vonalszakasz hídjai kisebb-nagyobb kihagyással még ma is láthatóak.
Az 1991 március 4-ei visszavágással ellentétben itt új szakasz is épült. A korábban megszüntetett, de el nem bontott Friedensbrücke felé vezető pálya egy részének felhasználásával tovább hosszabbodott a vonal. A 4-es metróval történő találkozásra az 1995. október 7-én, a 4-es metrón újonnan átadott Spitelau állomást jelölték meg. Az U4-et ezen az új ponton metszve a 6-os metrót egészen Floridsdorf-ig hosszabbították, így nyerte el mai formáját. 1996 május 4-e óta használhatják az utasok Floridsdorf ↔ Nußdorfer Straße között a 6-os metrót. Új állomásai Floridsdorf, Neue Donau, Handelskai, Dresdner Straße, Jägerstraße és Spittelau.

Összefoglaló táblázat[szerkesztés]

Év Végállomások
1989 - 1911 Philadelphiabrücke ↔ Friedensbrücke
Philadelphiabrücke ↔ Heiligenstadt
1911 - 1995 Philadelphiabrücke ↔ Heiligenstadt
1995 - 1996 Siebenhirten ↔ Heiligenstadt
1996 - Siebenhirten ↔ Floridsdorf
A metróvonal hossza
Év Hossz
1989.10.07.
  
10,6 km
1991.03.04.
  
9,3 km
1995.04.15.
  
14,4 km
1996.05.04.
  
17,3 km

Járművek[szerkesztés]

A vonalon az 1980-as évek közepe óta közlekedtek E6-os motrokocsik c6-os pótkocsikkal, kezdetben még Stadtbahn-járműként. Ezek a kocsik villamosként is tudtak közlekedni. A Stadtbahn metróvá építésekkor egy kisebb átalakítással megtartották őket a vonalon, így csökkentették a költségeket. 2004-ben a Wiener Linien rendelt T sorozatú kocsikat is, melyek kompatibilisek voltak a régebbi gyártmányú kocsikkal, közel 15 évig vegyes szerelvényekben közlekedtek. Egy ilyen vegyes szerelvény felépítése a következő volt: E6+c6+T+c6+E6. A régebbi E sorozatúkocsik 2008. december 24-én búcsúztak el a vonaltól. Azóta csak az alacsony-padlós T1 és T sorozatú kocsik közlekednek. A megnövekedett igények miatt 2014-ben újab 20 metrókocsit vásároltak, melyből 5 szerelvényt tudtak összeállítani. Ezek a kocsik alkalmasak arra, hogy hagyományos villamoskocsiként közlekedjenek, ám erre többek között nagy űrszelvényük miatt sem sűrűn kerül sor Bécsben.
A járműkiadást a Stadtbahnnal egyidős Michelbeuern kocsiszín látja el

Állomáslista és átszállási lehetőségek[szerkesztés]

A menetidő percben van feltüntetve

U6 (Floridsdorf ↔ Siebenhirten)
menetidő Állomás menetidő Átszállási kapcsolatok Fontosabb létesítmény
34 Floridsdorf     0  S 1, S 2, S 3, S 7

 25, 26, 30, 31
 20A, 28A, 29A, 33A, 33B, Regionális buszok

Wien-Floridsdorf vasútállomás
32 Neue Donau 2  20A
31 Handelskai     3  S 1, S 2, S 3, S 7, S 45

 5A, 11A, 11B

Wien-Handelskai vasútállomás
30 Dresdner Straße 4  2
 5A, 37A
29 Jägerstraße 5  31, 33
 5B
28 Spittelau     6  S 40

 Wien U4.svg
 D
 35A, 37A
 N36 Logo ÖBB.svg

Wien-Spittelau vasútállomás, Közgazdasági Egyetem
26 Nußdorfer Straße 8  37, 38
 35A, 37A
25 Währinger Straße-Volksoper 9  40, 41, 42
 40A
Népopera
23 Michelbeuern-AKH 11  42 Allgemeines Krankenhaus (Általános kórház – Bécs és egyben a világ legnagyobb kórházainak egyike)
22 Alser Straße 12  43, 44
20 Josefstädter Straße 14  2, 33
18 Thaliastraße 16  46
 48A
17 Burggasse-Stadthalle 17  6, 9, 18
 48A
Bécsi Főkönyvtár, Wiener Stadthalle (Városi Csarnok)
15 Westbahnhof     19  S 50

 Wien U3.svg
 5, 6, 9, 18, 52, 58
 Reptér busz

Mariahilfer Straße, Wien Westbahnhof vasútállomás (Nyugati pályaudvar)
14 Gumpendorfer Straße 20  6, 18
 57A
12 Längenfeldgasse 22  Wien U4.svg
 12A
11 Niederhofstraße 23  10A, 63A
9 Bahnhof Meidling    
(korábban: Philadelphiabrücke)
25  S 1, S 2, S 3, S 60, S 80

 
 62
 7A, 7B, 8A, 9A, 15A, 59A, 62A Logo ÖBB.svg

Wien Meidling vasútállomás
7 Tscherttegasse 27
6 Am Schöpfwerk 28  16A
4 Alterlaa 30  60A, 64A, 66A
2 Erlaaer Straße 32
1 Perfektastraße 33  61A, 64A, Regionális autóbuszok
0 Siebenhirten 34  Regionális buszok

Galéria[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz bécsi 6-os metró témájú médiaállományokat.

További információk[szerkesztés]

  1. A Wiener Linien hivatalos bloga