Túlélési függvény

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A túlélési függvény a valószínűségszámítás speciális valós függvénye, ami az eloszlásfüggvényt egészíti ki. Az eloszlásfüggvényekhez hasonlóan a túlélési függvényekhez is hozzárendelhető valószínűségeloszlás, és megfordítva, minden eloszlásfüggvénynek van túlélési függvénye.

Elnevezése az élettartamok vizsgálatából származik. Ebben az esetben az egyednek vagy az elemnek túl kell élnie egy időtartamot. A túlélési függvény grafikonja a túlélési görbe.

Definíció[szerkesztés]

Adva legyen egy valószínűségeloszlás -en, ellátva a Borel-σ-algebrával; vagy egy valószínűségi változó. Ekkor

illetve

, illetve túlélési függvénye.

Tulajdonságai[szerkesztés]

Az eloszlásfüggvényhez hasonlóan belátható, hogy:

és
monoton csökken
balról folytonos.

Kapcsolat az eloszlásfüggvénnyel[szerkesztés]

Ha valószínűségeloszlás, eloszlásfüggvénye és túlélési függvénye , akkor:

minden .

és minden valószínűségi változóra

minden .

Ez közvetlenül következik a definíciókból és a valószínűségeloszlás normáltságából. Az eloszlásfüggvény azokat számolja, melyekre a valószínűség kisebb, mint egy adott érték, a túlélési függvény azokat, melyekre a valószínűség legalább akkora, mint az adott érték. Így az összeg valószínűsége az, hogy valamilyen értéket felvesz, azaz 1.

Emiatt a túlélési függvényből kiszámítható az eloszlásfüggvény, és megfordítva, az eloszlásfüggvényből a túlélési függvény. Ezzel belátható, hogy a fenti tulajdonságokat teljesítő függvény túlélési függvény.

Feltételes túlélési valószínűség és hátralevő élettartam[szerkesztés]

Gyakran van szükség a hátralevő élettartam becslésére. Az az információ, hogy egy elem még idő után is működőképes, megváltoztatja a valószínűség becslését. Feltét4eles valószínűség használatával kapjuk a következőket:

A feltételes túlélés valószínűsége:
A hátralevő élettartam:

Források[szerkesztés]

  • Klaus D. Schmidt. Maß und Wahrscheinlichkeit, 2., átolvasott, Heidelberg Dordrecht London New York: Springer-Verlag (2011) 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Überlebensfunktion című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.