Támadás a Fehér Ház ellen 3. – A védangyal bukása

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Támadás a Fehér Ház ellen 3. – A védangyal bukása
(Angel Has Fallen)
2019-es amerikai film
RendezőRic Roman Waugh
ProducerGerard Butler
Alan Siegel
Matt O'Toole
John Thompson
Les Weldon
Yariv Lerner
Mike Touzard
Műfaj
ForgatókönyvíróRobert Mark Kamen
Matt Cook
Ric Roman Waugh
FőszerepbenGerard Butler
Morgan Freeman
Jada Pinkett Smith
Lance Reddick
Tim Blake Nelson
Piper Perabo
Nick Nolte
Danny Huston
ZeneDavid Buckley
OperatőrJules O'Loughlin
VágóGabriel Fleming
Gyártás
GyártóMillennium Media
G-BASE
OrszágUSA
Nyelvangol + magyar
(szinkron)
Játékidő121 perc
Költségvetés40 millió dollár (becsült)[1]
Képarány2,39:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Lionsgate
Magyarország Freeman Film
BemutatóUSA 2019. augusztus 23.
Magyarország 2019. augusztus 29.
KorhatárAmerikai Egyesült Államok R (mozi)
Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel147,5 millió dollár[2]
Kronológia
ElőzőTámadás a Fehér Ház ellen 2. – London ostroma (2016)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Támadás a Fehér Ház ellen 3. – A védangyal bukása (eredeti cím: Angel Has Fallen) 2019-ben bemutatott amerikai akció-thriller, melyet Ric Roman Waugh rendezett. Ez a Támadás a Fehér Ház ellen sorozat harmadik része, a Támadás a Fehér Ház ellen (2013) és a Támadás a Fehér Ház ellen 2. – London ostroma (2016) című filmek után. A főszereplők Gerard Butler, Morgan Freeman, Jada Pinkett Smith, Lance Reddick, Tim Blake Nelson, Piper Perabo, Nick Nolte és Danny Huston.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2019. augusztus 23-án[3] adta ki a Lionsgate, míg Magyarországon augusztus 29-én szinkronizálva a Freeman Film.

A filmet hivatalosan 2016 októberében jelentették be, és Roman Waugh-t 2017 júliusában vették fel rendezőnek. A színészek új tagjait 2018 elején adták a gárdához, majd a forgatás ugyanazon év februárjában kezdődött Bulgária és az Egyesült Királyság környékén. A film vegyes értékeléseket kapott a kritikusoktól, valamint világszerte több mint 147,5 millió dolláros bevételt termelt. Jövőbeni folytatást és egy TV-spin-offot terveznek a továbbiakban.

Az USA titkosszolgálati ügynöke versenyt fut az idővel, hogy tisztázza a nevét, miután az amerikai elnököt megtámadták, és őrá terelték a gyanút.

Cselekmény[szerkesztés]

Mike Banning (Gerard Butler) titkosszolgálati ügynök egy virginiai katonai létesítményben kiképzésen veszt részt a Salient Global magán katonai létesítményben, amelyet barátja, Wade Jennings, volt rohamosztagos csapattársa irányít, aki jelenleg a katonai magáncég vezérigazgatója.

Allan Trumbull (Morgan Freeman) amerikai elnök Banninget ajánlja a titkosszolgálati igazgatói posztra, a nyugdíjba vonuló David Gentry (Lance Reddick) helyére, de Banning eltitkolja előle, hogy migrénben és álmatlanságban szenved, folyamatosan fájdalomcsillapítót szed, hogy megbirkózzon a korábbi harci sérülésekből eredő krónikus hátfájással.

Miközben Trumbull egy privát horgászkiránduláson van a virginiai Williamsburgben található Queen's Lake-en, fegyveres drónok hada támadja meg és legyűri a védelmi osztagát, és csak Banning marad életben, aki megmenti az elnököt. Mindkét férfi harcképtelenné válik, de Banning felépül, míg Trumbull kómába esik.

Helen Thompson (Jada Pinkett Smith), az FBI különleges ügynöke hamisított bizonyítékokat kap, amelyek Banninget gyanúsítják a támadással, ami a letartóztatásához vezet.

Útban egy fogdába, Banning szállítójárművét fegyveresek megtámadják, de ő megszökik, miután megöli a támadókat, és leleplezi, hogy azok a Salient Global zsoldosai, akikkel együtt vett részt a kiképzésen. Rájön, hogy Jennings elárulta és bemártotta őt, ezért felhívja a feleségét, Leah-t (Piper Perabo) egy közeli benzinkútnál, hogy tudassa vele, életben van, és eltökélte, hogy leleplezi a valódi elkövetőt. A hívás riasztja Thompsont a tartózkodási hely információjával együtt. Két polgárőr férfi próbálja Banninget feltartóztatni, de harcképtelenné teszi őket. Banning kénytelen elvinni az egyik férfi 18 kerekű kamionját, ami több rendőrautó bevonásával autós üldözéshez vezet.

Banning előbb egy nehezen járható, szűk erdei útra tér (mivel a főutat a rendőrség lezárta), majd kiszáll a kocsiból, miután felborította a teherautó utánfutóját.

Hamarosan eléri apja faházát a nyugat-virginiai White Hallban, az erdőben.

A Fehér Házban Martin Kirby alelnök, aki most az elnöki tisztséget tölti be, a sajtónak elárulja, hogy Banning a felelős az elnök elleni merényletért, amelyet az orosz kormány támogatott.

Banning és apja, Clay (Nick Nolte) a biztonsági kamerákon látja, hogy a Salient zsoldosai közelednek a ház felé. Clay több robbanószerkezetet robbant fel a ház körül, és megöli a támadókat, miközben ő és Banning sértetlenek maradnak. Banning összeszed pár hullát, és a faház verandáján helyezi el őket, aminek falán bekarcolva üzenetet helyez el az FBI számára. Egyikük telefonján felhívja a zsoldosok főnökét, Jennings-et.

Clay régi típusú, rozoga kisteherautóján távoznak. Mivel Banning tudja, hogy az autópályák kameráit figyelni fogják, ezért nem takarja el az arcát és egy papírlapra felírja apja faházának koordinátáit, így az FBI hamarosan megtalálja a helyszínt és a holttesteket.

Thompson kezd arra következtetni, hogy Banninget felültették.

Clay megmenti Leah-t és Lynnt, amikor két fegyveres megpróbálja elrabolni őket.

Trumbull felébred a kómából, és Kirbyről kiderül, hogy Jennings titkos bűntársa, aki azt tervezi, hogy Trumbull „merényletkísérletét” egy újabb hidegháború meghirdetésével torolja meg. Thompson és egy másik ügynök, Ramirez egy repülőtéren Jennings nyomára bukkan, de Jennings mindkettőjüket megöli.

Banning eléri a kórházat és feladja magát, de Trumbull elrendeli a szabadon bocsátását. Banning Gentry és más hűséges ügynökök segítségével biztonságba viszi Trumbull-t, miközben Jennings zsoldosai tönkreteszik a kórház intenzív osztályának vezérlő rendszerét. Az oxigénellátást onnan a pinceszintre terelik át, berobbantják az oxigént, ami a kórházat a földdel teszi egyenlővé. Banning elrejti Trumbull-t és Gentry-t egy szomszédos szárnyépület egyik szobájában, miközben Jennings emberei keresik őket. A Salient Global hosszas tűzharcban megöli Trumbull biztonsági embereinek nagy részét, de Banning rajtaütésszerűen egyet-egyet leszed a zsoldosok közül. A zsoldosok visszavonulási parancsot kapnak, amikor megérkezik a kormányzati erősítés.

Egy maroknyi zsoldos Jennings vezetésével a háztetőn gyülekezik, hogy egy helikopterrel meneküljenek el, de Banning egy gránátvetővel felrobbantja a helikoptert. A robbanást csak Jennings éli túl, így kettejüknek marad a közelharc. A csata azzal végződik, hogy Banning halálos sebesülést okozva megszúrja Jenningset.

Banninget felmentik a merénylet vádja alól, míg Trumbull és Gentry letartóztatják Kirbyt árulásért és korrupcióért. Kiderül, hogy Jennings „biztosítási okokból” részletes feljegyzéseket vezetett Kirby részvételéről, amit Thompson fedezett fel, mielőtt megölték volna.

Clay úgy dönt, hogy fiával és családjával fog maradni és nem megy vissza a vadonba.

Banning hibásnak érzi magát, amiért nem tudta megvédeni Trumbull-t és eltitkolta a betegségét, ezért felajánlja lemondását, de Trumbull megbocsát neki, és felajánlja Banningnek a titkosszolgálat igazgatói kinevezését, amit az elfogad.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[4] Leírás
Mike Banning Gerard Butler Kőszegi Ákos Az Amerikai titkosszolgálat ügynöke, Clay fia és Leah férje.
Allan Trumbull Morgan Freeman Papp János Az Egyesült Államok elnöke.
Wade Jennings Danny Huston Németh Gábor Mike volt rohamosztagos csapattársa és a Salient Global vezetője.
Sam Wilcox Michael Landes Dolmány Attila A Fehér Ház vezérkari főnöke.
Martin Kirby Tim Blake Nelson Háda János Alelnök.
Clay Banning Nick Nolte Ujréti László Volt vietnámi rohamosztagos, Mike elidegenedett apja, aki fiatalon elhagyta őt. Azóta az Egyesült Államok erdeiben él, távol a civilizációtól.
Leah Banning Piper Perabo Ruttkay Laura Mike felesége.
Helen Thompson Jada Pinkett Smith Bognár Gyöngyvér FBI-ügynök.
David Gentry Lance Reddick Betz István A titkos szolgálat igazgatója.
Travis Cole Frederick Schmidt A Salient Global biztonsági főnöke, valamint Jennings jobbkeze.
Ramirez Joseph Millson FBI-ügynök.
Murphy Ori Pfeffer Titkosszolgálati ügynök.
James Haskell Mark Arnold CIA igazgató.
Nemzetőr Chris Browning

Háttér és forgatás[szerkesztés]

2016. október 28-án bejelentették, hogy készül a harmadik Támadás a Fehér Ház ellen film A védangyal bukása alcímmel, amelyben Gerard Butler visszatér főszereplőként és producerként.[5] 2017. július 25-én Ric Roman Waugh-ot választották rendezőnek.[6]

2018. január 10-én Holt McCallany csatlakozott a filmhez, mint Wade Jennings, aki egy ex-katona és egy technológiai vállalat vezetője.[7] Egy héttel később Jada Pinkett Smith és Tim Blake Nelson megerősítették szerepeiket, valamint hogy a forgatás tervezett kezdő időpontja 2018. február 7. lett.[8][9] 2018. február 13-án Piper Perabo csatlakozott a szereplőkhöz.[10] 2018. március 12-én Lance Reddick is csatlakozott, az Egyesült Államok titkosszolgálatának igazgatója szerepében (Gentry).[11] Aaron Eckhart, aki az első két filmben Benjamin Asher elnököt játszotta, bejelentette, hogy nem tér vissza a szerepébe. 2018. március 21-én Michael Landest választották ki a Fehér Ház vezérigazgatójának, mint Sam Wilcox.[12] 2019. január 22-én David Buckley-t választották a film zeneszerzőjévé, aki az előző két film zeneszerzője, Trevor Morris helyére lépett.[13]

A Védangyal bukása című film forgatása a Virginia Water Lake-nél kezdődött, majd az Egyesült Királyságban[14] és Bulgáriában folytatták.[15] A filmkészítésre a Pinewood Studiosban, a Bray Studiosban, a Longcross Studiosban és a Nu Boyana Film Studiosban is sor került. Holt McCallany-nek ütemezési konfliktusok miatt távoznia kellett szerepétől, a Mindhunter – Mit rejt a gyilkos agya című sorozat miatt,[16] helyette Danny Huston kapta a szerepet.

Jövő[szerkesztés]

2019 novemberében, a sorozat producere Alan Siegel bejelentette, hogy egy negyedik, ötödik és hatodik film is tervben van, valamint egy TV spin-off, ami szorosan kapcsolódik a mozikban lejátszott filmekhez.[17]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Támadás a Fehér Ház ellen 3. – A védangyal bukása. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2020. február 26.)
  2. Angel Ha Fallen. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2020. február 26.)
  3. Kilday, Gregg: Gerard Butler's 'Angel Has Fallen' Gets Summer 2019 Release Date. The Hollywood Reporter , 2018. november 29. (Hozzáférés: 2018. november 29.)
  4. Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2020. február 26.)
  5. Lodderhose, Diana. Gerard Butler Heads To Millennium Films' Threequel 'Angel Has Fallen' (2016. október 26.). Hozzáférés ideje: 2016. november 2. 
  6. Kroll, Justin. 'Shot Caller' Director Boards 'Olympus Has Fallen' Sequel 'Angel Has Fallen' (2017. július 25.). Hozzáférés ideje: 2017. július 27. 
  7. Patten, Dominic. 'Mindhunter's Holt McCallany Joins Gerard Butler In 'Angel Has Fallen' (2018. január 10.). Hozzáférés ideje: 2018. január 11. 
  8. Fleming Jr., Mike. Jada Pinkett Smith, Daughter Willow & Mom Adrienne Set Facebook Talk Show: Sundance (2018. január 18.). Hozzáférés ideje: 2018. január 19. 
  9. N'Duka, Amanda. Tim Blake Nelson Boards 'Angel Has Fallen' (2018. február 23.). Hozzáférés ideje: 2018. február 27. 
  10. N'Duka, Amanda. Piper Perabo Boards Gerard Butler-Toplined Sequel 'Angel Has Fallen' (2018. február 13.). Hozzáférés ideje: 2018. február 13. 
  11. Lilday, Gregg. Lance Reddick Joins Gerard Butler in 'Angel Has Fallen' (2018. március 12.). Hozzáférés ideje: 2018. március 12. 
  12. N'Duka, Amanda. Michael Landes Joins 'Angel Has Fallen'; Craig Di Francia Cast In 'The Irishman' (2018. március 21.). Hozzáférés ideje: 2018. március 21. 
  13. David Buckley Scoring Ric Roman Waugh’s ‘Angel Has Fallen’. Film Music Reporter . (Hozzáférés: 2019. január 23.)
  14. Angel Has Fallen in UK cinemas now. Filmoria.co.uk. (Hozzáférés: 2019. augusztus 23.)
  15. Demony, Catarina: Angel Has Fallen filming: Preparations under way for shooting in Virginia Water as crews spotted at popular beauty spot. Get Surrey, 2018. február 27. (Hozzáférés: 2018. február 27.)
  16. Patten, Dominic. 'Mindhunter's Holt McCallany Making French Film Debut With 'Le Dindon' (2018. augusztus 21.). Hozzáférés ideje: 2018. augusztus 27. 
  17. Grater, Tom: ‘Angel Has Fallen’ Producer Alan Siegel: Expect More Sequels & Local Language Spin-Offs. Deadline Hollywood, 2019. november 8. (Hozzáférés: 2019. november 9.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Angel Has Fallen című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]