Tuxtla-hegység

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tuxtla-hegység
Hely  Mexikó
Legmagasabb pont Volcano Santa Marta (1750 m)
Típus vulkanikus
Elhelyezkedése
é. sz. 18° 33′ 29″, ny. h. 95° 12′ 00″Koordináták: é. sz. 18° 33′ 29″, ny. h. 95° 12′ 00″
Térkép
Olmec Heartland Overview 4.svg

A Tuxtla-hegység (spanyolul Sierra de los Tuxtlas) egy vulkanikus hegylánc Mexikóban, Veracruz állam tengerpartján. Csúcsai közt van a Santa Marta vulkán és a San Martin Tuxtla vulkán, amik 1700 méternél is magasabbak. San Martin Tuxtla, ami egy pajzsvulkán egy 1 km széles kürtővel, az egyetlen csúcsa, ami jelenleg is vulkanikusan aktív, legutóbb 1664-ben és 1793 májusában tört ki. A hegyláncban kisebb salakkúpok százai találhatóak még.

Kihunyt vulkánok az 1660 méter magas San Martin Pajapan és a 800 méter magas Cerro El Vigia. A Tuxtla hegység vulkánjai elszigetelten állnak, a Trans-mexikói vulkanikus övtől nyugatra mintegy 250 km-re és a Közép-amerikai vulkanikus övtől délkeletre majdnem 330 km-re.

A San Martin Tuxtla és a Santa Marta vulkánok esőerdővel borítottak, az alsó részeken legelők találhatók. Az egész terület a Los Tuxtlas bioszféra rezervátum része.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Sierra de los Tuxtlas című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.