Turdetani nép

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Turdetani nép
A Wikimédia Commons tartalmaz Turdetani nép témájú médiaállományokat.
Becsült terület, ahol a Turdetani nép élt
Nyelvi területek Iberiában kb. Kr. e. 300
Egy Auletris (Auloszon játszó nő) domborműje. Ősi Ibériai mű, melyet mészkőből készítettek Kr. e. III. század végén vagy Kr. e. II. század elején.

A turdetaniak egy ősi, Római-kor előtti nép volt. Az Ibériai-félszigeten, a Guadalquivir-völgyben éltek. A turdetaniak két néven is hívták ezt a folyót: Kertis és Rérkēs, a római neve Baetis volt. Ez a terület lett később Hispania Baetica (a mai Andalúzia Spanyolországban). Strabo szerint ők voltak Tartessos leszármazottai, és a tartesszoszi nyelvhez közeli rokonnyelvet beszéltek.

Történelem[szerkesztés]

A turdetani nép állandó kapcsolatban volt a görög , illetve karthágói szomszédaival. Hérodotosz írásai szerint Arganthoniusz király civilizáltan uralkodott fölöttük. Arganthoniusz király szívesen fogadta a Phocaean gyarmatosítókat az ötödik században. A turdetani népről azt mondják, hogy volt írott törvénykönyvük, és zsoldosokat fizetett a Róma elleni csatában. Strabo azt írja, hogy a turdetani volt a legcivilizáltabb nép az Ibériai-félszigeten. A rendezett, városias kultúrájuk hasonlított a görög-római modellhez. A második Pun háború után, Kr. e. 197-ben a turdetaniak fellázadtak a római kormányzójuk ellen. Amikor Kr. e. 195-ben Marcus Porcius Cato Maior lett a konzul, ő parancsolt egész Hispániának. Cato első dolga volt, hogy elnyomja a lázadást északkeleten, majd délen a turdetani néppel szemben. Ők voltak a legkevésbé harcias törzs a hispániai törzsek között. Cato vissza tudott térni Rómába 194-ben; a két provinciában két pretort hagyott.

Plautus A Foglyok című vígjátékában megjelennek a turdetaniak (első felvonás, 2. jelenet). E szerint az ő lakóheyük (Hispánia Baetica) a római konyhákra szállított rigókról és egyéb apró madarakról lett híres. A rigók nemzetségének neve (Turdus) innen származik.


Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]