Turay Ida

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Turay Ida
Turay Ida (1938)
Turay Ida (1938)
Életrajzi adatok
Születési név Turmayer Ida
Született 1907.[1][2] szeptember 28.
Rákospalota
Elhunyt 1997. június 2. (89 évesen)
Budapest
Sírhely Farkasréti temető
Házastársa Békeffi István
Pályafutása
Aktív évek 19241997
Díjai
Érdemes művész1987
További díjakA Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje (1995)

Turay Ida IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Turay Ida témájú médiaállományokat.

Turay Ida (született: Turmayer Ida, Rákospalota, 1907. szeptember 28.[1]Budapest, 1997. június 2.) magyar színésznő, érdemes művész. Tabódy Klára nővére.

Élete[szerkesztés]

Turmayer Sándor Márton rajztanár, festő[3] és Szabadkay Lilly Klára gyermekeként született, református vallású.[1] Kilencéves korában elvesztette édesanyját, apja ekkor olasz hadifogságban volt,[4] így zárdában nevelték, majd gimnáziumba került. Még érettségi előtt jelentkezett az Országos Színművészeti Akadémiára, ahová fel is vették, de csak egy évet töltött itt el – a felsősök vizsgaelőadásán statisztálva fedezte fel a nagyhatalmú színházi szakember, Bárdos Artúr. Első sikerét 17 évesen (1924) aratta a Darázsfészek című darabban, ezt követően megfordult szinte valamennyi fővárosi színházban. Derűs megjelenésével, kellemes énekhangjával, kedves humorával kezdetben naivaként, később bölcs, idős hölgyek megformálásával aratott sikereket.

1945-ben eltiltották a szerepléstől, de hamarosan újra játszhatott. Az 1956-os forradalom idején férjével, a neves színműíró Békeffi Istvánnal elhagyták az országot, nem politikai okokból, hanem mert kilátástalannak érezték helyzetüket. Férje külföldön is jól boldogult, feleségét azonban nem hagyta a színpadon érvényesülni, holott alkalom lett volna rá. Tizennyolc év távollét után tértek végleg haza, a színésznő 1977-től közel másfél évtizeden át a Thália Színház társulatának volt a tagja.

A kezdetben naiva szerepekben sütkérező Turay Ida olyan filmsikereknek volt részese, mint az Ez a villa eladó, a Pesti mese, A kölcsönkért kastély, az Egy szoknya, egy nadrág, a Janika (amit férje kifejezetten az ő számára írt), a Déryné, a Csínom Palkó, az Állami Áruház vagy éppen a Te rongyos élet.

A közönségkedvenc művésznő, akit mindenki csak Dusikának szólított, 1987-ben érdemes művész kitüntetést kapott. 1997. június 2-án egy budapesti kórházban halt meg.

Temetésén a Magyar Színészkamarai Egyesület nevében búcsúbeszédet mondó Bánffy György így fogalmazott: „Turay Ida hivatalos kitüntetéseken kívül birtokosa volt a legfontosabb és legrangosabb jutalomnak: a közönség szeretetének." Dusika – ahogy mindenki hívta – a magánéletben is mindig mosolygós volt és udvarias, soha senki nem látta sem udvariatlannak, sem érdektelennek.

Emlékezete[szerkesztés]

Emlékét a nevét viselő budapesti kőszínház és a színház igazgatója által alapított Turay Ida-vándordíj őrzi.

2016. március 30.-a óta Rákospalotán a Régi Fóti úti, volt zsinagóga melletti köz Turay Ida nevét viseli [Főv. Közgyűlés határozatszáma: 601/2016. (IV. 27.)].[5]

Színpadi szerepek[szerkesztés]

Gyöngy Pál: Kadétszerelem. Fővárosi Operettszínház. Turay Ida (Stöcker Péter), Békássy István (Schönborn Miklós), Tabódy Klára (Stöcker Pál)

A Színházi adattárban regisztrált bemutatóinak száma (1946–): 35. Ugyanitt tíz színházi fotón is látható.[6]

Filmjei[szerkesztés]

Turay Ida Kabos Gyulával (balra) és Törzs Jenővel a Márciusi mese című filmben (1934)
Turay Ida 1964-ben a Rádiószilveszterben, körülötte balról jobbra Brachfeld Siegfried, Szilágyi György, Marton Frigyes és Békeffi István

Játékfilmek[szerkesztés]

Tévéfilmek[szerkesztés]

Filmzene[szerkesztés]

  • Állami Áruház (1953, közreműködött az "Egy dunaparti csónakházban" című dalban)

Archív filmfelvétel[szerkesztés]

  • A Jávor (1987)
Turay Ida és Békeffi István sírja Budapesten. Farkasréti temető: 8/1-1-268.

Díjai[szerkesztés]

Róla[szerkesztés]

  • Párkány László: Turay Ida egyes szám első személyben (1989)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Rákospalota állami születési anyakönyv 559/1907 folyószám.
  2. Magyar és nemzetközi Ki Kicsoda (1994), 970.
  3. Beszélgetés Turay Idával 1 . Youtube.com (Hozzáférés: 2015. szeptember 13.)
  4. Párkányi László: Turay Ida (magánkiadás, 2007)
  5. Kft, Wolters Kluwer Hungary: Főv. Kgy. tájékoztató - 1.oldal - Önkormányzati rendelettár (angol nyelven). (Hozzáférés: 2018. november 16.)
  6. 2011. július 1.-i lekérdezés

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]