TuralTuranX

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Turan Bağmanov szócikkből átirányítva)
TuralTuranX
Életrajzi adatok
Születési névTural Bağmanov
Turan Bağmanov
Született2000. október 30. (23 évesek)
Azerbajdzsán Zaqatala, Azerbajdzsán
Származásazeri
Pályafutás
Műfajokpop
Hangszerzongora
Tevékenységénekesek
A Wikimédia Commons tartalmaz TuralTuranX témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A TuralTuranX (született: Tural Bağmanov és Turan Bağmanov; Zaqatala, 2000. október 30. –) egy azeri zenész ikerpár, előadóművészek, dalszerzők. Ők képviselték Azerbajdzsánt a 2023-as Eurovíziós Dalfesztiválon Liverpoolban a Tell Me More című dalukkal.

Történet[szerkesztés]

Tural és Turan Bağmanov az északnyugat-azerbajdzsáni Zaqatalából származnak. Először az iskolában foglalkoztak zenével, ahol zongorázni tanultak. Az édesapjuk vett nekik később egy használt szintetizátort, amin gyakorolhattak otthon is. Később gitározni is megtanultak.[1] A testvérek először az iskolákban és különböző rendezvényeken jelentek meg. Apjuk halála után átmenetileg felhagytak a zenéléssel.

Tural később Bakuba költözött, és egy barátjával megalapította a TheRedJungle együttest, akikkel együtt Turan is fellépett. A testvérpár utcazenéléssel is foglalkozott.[2]

2023. február 2-án bejelentették, hogy a TuralTuranX a végső öt jelölt között van Azerbajdzsán belső válogatásán a 2023-as Eurovíziós Dalfesztiválra,[3] végül március 9-én lett hivatalos, hogy Tell Me More című dalukkal ők képviselhetik hazájukat az Eurovíziós Dalfesztiválon.[4] 2008 után ez a második alkalom, hogy az ország teljes egészében azeriek által írt és készített dalt indít az Eurovíziós Dalfesztiválon. A május 9-én rendezett első elődöntőben versenyeztek, ahonnan nem jutottak tovább.

Magánélet[szerkesztés]

Turalnak és Turannak volt két másik testvére, Emin és Camal, akik 2015-ben egy közúti balesetben elhunytak Yuxarı Talában.[5]

Tagok[szerkesztés]

  • Tural Bağmanov
  • Turan Bağmanov

Diszkográfia[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

Kislemezek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. TuralTuranX - Get to know / Tell Me More [Eurovision 2023 Azerbaijan 🇦🇿] (de-DE nyelven). (Hozzáférés: 2023. március 10.)
  2. NDR: TuralTuranX vertreten Aserbaidschan beim ESC in Liverpool (német nyelven). (Hozzáférés: 2023. március 10.)
  3. Anthony Granger: 🇦🇿 Azerbaijan: Five Acts in Contention for Eurovision 2023 Revealed (brit angol nyelven), 2023. február 2. (Hozzáférés: 2023. március 10.)
  4. Neil Farren: 🇦🇿 Azerbaijan: TuralTuranX to Eurovision 2023 (brit angol nyelven), 2023. március 9. (Hozzáférés: 2023. március 10.)
  5. Avroviziya"ya gedən Tural-Turan kimdir? - Video (azerbaijani nyelven). Qafqaz Info , 2023. március 9. (Hozzáférés: 2023. március 9.)

További információk[szerkesztés]