Tubetejka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A kazak tubetejka

A tubetejka (kazakul: тубетей, такія, kirgizül: тебетей, сусар тумак, tatárul: тубетай; oroszul: тюбете́йка) hagyományos közép-ázsiai sapka.

A tubetejkákat Tádzsikisztánban, Kazahsztánban, Kirgizisztánban és Üzbegisztánban, valamint Oroszország (főleg tatárok) és Azerbajdzsán muszlimok lakta vidékein viselik.

Az üzbégek és ujgurok által viselt koponya sapkát doppának hívják, és négyzet alakú alappal rendelkezik. Az 1940-es és 1950-es években népszerű fejfedő volt a gyerekek körében a Szovjetunióban. A tubetejkákat jellemzően a régió török etnikai csoportjai viselik. A sapka formáját a két réteg közé varrt karton biztosítja. Több helyen a nők is hordják.

Dopa[szerkesztés]

A dopa vagy dupi a hagyományos üzbég viselet fontos része.[1] Fekete színű, lapos, négyzet alakú alappal.[2] Az üzbegisztáni Khusztban a fejdíszeket hímzéssel díszítik, „négy íve van, amelyek áthatolhatatlan kapukat jelképeznek, amely minden ellenséget távol tartanak; az erős paprika megvéd a gonosz szemektől; a mandula pedig az életet és a termékenységet szimbolizálja”.[3]

A szefárd és marokkói zsidók szívesen viselik az üzbég tubetejkát kippaként.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tubeteika suits everybody. [2007. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 11.)
  2. Modernity of Tradition: Uzbek Textile Culture Today. Waxmann Verlag, 115. o. (2013). ISBN 978-3-8309-7906-7 
  3. Uzbekistan. Bradt Travel Guides, 117. o. (2013. július 8.). ISBN 978-1-84162-461-7 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tubeteika című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Tubeteikas
A Wikimédia Commons tartalmaz Tubetejka témájú médiaállományokat.