Tsintaosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Tsintaosaurus
Evolúciós időszak: késő kréta, 70 Ma
A Tsintaosaurus rekonstrukciója elavult fejdísz rekonstrukcióval
A Tsintaosaurus rekonstrukciója elavult fejdísz rekonstrukcióval
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Cerapoda
Család: Hadrosauridae
Alcsalád: Lambeosaurinae
Nem: Tsintaosaurus
Young, 1958
Fajok
  • T. spinorhinus Young, 1958 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Tsintaosaurus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Tsintaosaurus témájú kategóriát.

A Tsintaosaurus (nevének jelentése 'Csingtao-gyík', a régi írásmódot, a 'Tsingtao'-t felhasználva)[1] a hadrosaurida dinoszauruszok egyik neme, amely Kína területén élt. Körülbelül 10 méter hosszú és 3,6 méter magas volt, a tömege pedig 3 tonna lehetett.[2] Típusfaja a T. spinorhinus, melyről elsőként C. C. Young készített leírást 1958-ban.

A Tsintaosaurus a hadrosauridákhoz hasonlóan jellegzetes kacsacsőrszerű pofával és készletekben elhelyezkedő erős, a növényzet rágására alkalmas fogazattal rendelkezett. Rendszerint négy lábon járt, de képes volt a hátsó lábaira állva körbenézni, illetve elmenekülni az így felfedezett ragadozók elől. A Tsintaosaurus más hadrosauridákhoz hasonlóan valószínűleg csordákban élt.

Fejdísz[szerkesztés]

A Tsintaosaurus új fejdísz rekonstrukciója

A Tsintaosaurust rendszerint egy unikornisra emlékeztető fejdísszel rekonstruálják. Az 1990-es években egyes tanulmányok kizárták a fejdísz jelenlétét, azt állítva, hogy a fejdísz valójában egy, a pofa felső részéhez tartozó törött csontdarab volt, ami felfelé fordult. A tanulmány szerint a fejdísz nélküli Tsintaosaurus valójában a hasonló, fejdísztelen hadrosaurida, a Tanius szinonimája. Azonban időközben egy második, ugyanilyen egyenes fejdíszű példányt is felfedeztek, amely megmutatta, hogy a Tsintaosaurus valóban egyedi fejdísszel rendelkezett és valószínűleg külön nembe tartozik.[3]

Osztályozás[szerkesztés]

A Tsintaosaurus feltehetően a két európai nemmel, a Pararhabdodonnal és a (valószínűleg a szinonimáját képező) Koutalisaurusszal együtt a Lambeosaurinae alcsalád egyik kládját alkotja.[4]

Felfedezés[szerkesztés]

A Tsintaosaurust Délkelet-Ázsiában a mai Santungban, Kína keleti részén fedezték fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Creisler, B.: Dinosauria Translation and Pronunciation Guide T. DOL Dinosaur Omnipedia, 2002. [2005. december 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 4.)
  2. Buffetaut, E., Tong, H. (1993). „Tsintaosaurus spinorhinus Young and Tanius sinensis Wiman: a preliminary comparative study of two hadrosaurs (Dinosauria) from the Upper Cretaceous of China”. C.R. Academy of Science Paris, series 2. 317, 1255–1261. o.  
  3. Prieto-Márquez, A., and Wagner, J.R. (2009). „Pararhabdodon isonensis and Tsintaosaurus spinorhinus: a new clade of lambeosaurine hadrosaurids from Eurasia” (abstract). Cretaceous Research 30 (5), 1238–1246. o. DOI:10.1016/j.cretres.2009.06.005. (Hozzáférés ideje: 2011. július 4.)  

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Tsintaosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]

  • Tsintaosaurus. The Dinosaur Encyclopedia. [2009. szeptember 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 4.)