Truman Show

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Truman show szócikkből átirányítva)
Truman Show
(The Truman Show)
1998-as amerikai film

Truman „anyjával” és „feleségével”
Truman „anyjával” és „feleségével”
RendezőPeter Weir
ProducerScott Rudin
Andrew Niccol
Adam Schroeder
Edward S. Feldman
Műfaj
ForgatókönyvíróAndrew Niccol
FőszerepbenJim Carrey
Laura Linney
Noah Emmerich
Ed Harris
Natascha McElhone
Zene
OperatőrPeter Biziou
VágóWilliam M. Anderson
Lee Smith
DíszlettervezőDennis Gassner
Gyártás
GyártóParamount Pictures
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszínLos Angeles
Játékidő103 perc
Költségvetés60 millió dollár
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató1998. június 5.
Korhatár12 III. kategória (NFT/0961/2013)
Bevétel264 118 201 dollár
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Truman Show témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Truman Show (eredeti cím: The Truman Show) 1998-ban bemutatott amerikai sci-fi film, Jim Carrey főszereplésével. A Peter Weir által rendezett film egy olyan férfi történetét mutatja be, aki nem tudja, hogy a világ, amiben él, egy mesterségesen létrehozott valóságshow-szappanopera, amelyet milliók néznek, a hét 168 órájában.

A Truman Show története akkor kezdődött, mikor Andrew Niccol írt egy forgatókönyvet, bízva abban, hogy egy stúdió felfigyel rá. Ekkor a történet még inkább egy sci-fi thrillerre hasonlított, és New Yorkban játszódott. Scott Rudin vásárolta meg a forgatókönyvet, és a Paramount Pictures azonnal dolgozni kezdett a filmen. Brian De Palma volt a legesélyesebb a film megrendezésére, ám végül Peter Weir lett a rendező, elintézve, hogy a tervezett 80 millió dolláros költségvetés helyett 60 millió dollárra legyen csak szükség. Niccol jelentősen átírta a forgatókönyvet, miközben a film készítői Jim Carrey válaszát várták a felkérésre. A forgatás legnagyobb része a floridai Seaside-ban zajlott, a mesterségesen létrehozott város a floridai Panhandle területén volt.

A film rendkívül nagy bevételt hozott, és a kritikusok körében is sikert aratott. A Paramount szakemberei a Forrest Gumphoz hasonlították. Több Oscar-díjra is jelölték, a Golden Globe-díjátadón pedig többszörösen jutalmazva lett. A Truman Show a kereszténység, a mesterséges valóság, és az egzisztencializmus fogalomkörét is boncolgatja. Sokan úgy vélik, hogy megjósolta a valóságshowk térnyerését.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Truman Burbank (Jim Carrey) egy átlagos amerikai, egy átlagos kertvárosban, Seahavenben. Biztosítási ügynökként dolgozik egy kis cégnél. Van egy csodálatos felesége, a csodálatos életében. Ám mindez csak látszat: a város nem más, mint díszlet, a városlakók színészek és statiszták, az autók, a házak, a hivatalok, és minden más pedig pusztán csak kellékek egy hatalmas hollywoodi stúdióban. Egyedül csak Truman valóságos, a róla elnevezett valóságshowban.

A város minden pontján kamerák vannak, amelyek minden mozdulatot vesznek és továbbítanak több millió tévénézőnek, miközben Truman mit sem sejtve éli a mindennapjait.

A műsor kiagyalója és vezetője Christof (Ed Harris), aki mindent tud már Trumanról. Ott volt a születésénél, mikor járni tanult, az első csóknál is. Igyekszik fenntartani a látszatot, de ez egyre nehezebb feladat. Truman ugyanis egyre kíváncsibb, egyre jobban vágyik rá, hogy elhagyhassa a szülővárosát, főleg miután pár furcsa, váratlan incidens történik (pl.: Lauren (Natascha McElhone) elárulja, hogy az óceán, a pálmafák csak díszletek). Ezért kutatni kezd, és többször megpróbál kijutni, ám valamilyen szerencsétlenség miatt (melyet a műsor készítői szerveztek meg) terve mindig meghiúsul. De nem adja fel, újra és újra megpróbálja, míg végül egy vitorláshajóval eléri a stúdió szélét. Talál egy kijáratot és végre kijut a valóságba. Ezzel 30 év után véget ér a "Truman show", és elkezdődhet (?) Truman "valódi" élete.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Truman Burbank Jim Carrey Kerekes József
Christof Ed Harris Helyey László
Meryl Laura Linney Zakariás Éva
Marlon Noah Emmerich Kőszegi Ákos
Lauren (Sylvia) Natascha McElhone Báthory Orsolya
Truman anyja Holland Taylor Kassai Ilona
Truman apja Brian Delate Cs. Németh Lajos
Mike Michaelson Harry Shearer Uri István

A Truman Show-képzet[szerkesztés]

Joel Gold, a Bellevue Hospital Center pszichiátriai osztályának vezetője elmondta, hogy 2008-ig 5 olyan beteggel volt dolga (és további 12 ilyenről hallott), akik úgy gondolták, hogy az életük egy valóságshow. Gold a szindrómát a filmről nevezte el. Elmondása szerint egyeseket kifejezetten boldoggá tett ez a képzet, másoknak viszont csak gyötrelem volt. Egy beteg elutazott New Yorkba leellenőrizni, hogy valóban összedőlt-e a World Trade Center, mert úgy gondolta, hogy ez csak egy gondosan kidolgozott csavar az ő személyes történetében. Egy másik felmászott a New York-i Szabadság-szobor tetejére, mert úgy gondolta, hogy ott majd újra összejön a középiskolai barátnőjével, és ez fogja a show végét jelenteni.

Egy brit pszichiátriai szaklap, a British Journal of Psychiatry hasonló esetekről számolt be az Egyesült Királyságban. A képzetet sok helyen már Truman-szindrómaként emlegetik.[1]

Érdekességek[szerkesztés]

  • Truman neve hasonlít az angol true-man összetett szóra, melynek tükörfordítása: igaz ember.
  • A film története hasonló Philip K. Dick Kizökkent idő című könyvéhez.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]