Ugrás a tartalomhoz

True Detective – A törvény nevében

Checked
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
True Detective – A törvény nevében
(True Detective)
Műfajtelevíziós drámasorozat
bűnügyi sorozat
antológiasorozat

AlkotóNic Pizzolatto
ÍróNic Pizzolatto
RendezőCary Fukunaga
Főszereplő
ZeneszerzőT Bone Burnett

OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok4
Epizódok30 (sugárzott epizódok száma, 2024. február 18.)
Gyártás
Vezető producerNic Pizzolatto
GyártóHBO
Forgalmazó
Sugárzás
Eredeti adóHBO
Eredeti sugárzás kezdete2014. január 12.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz True Detective – A törvény nevében témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A True Detective – A törvény nevében (eredeti cím: True Detective) amerikai bűnügyi dráma műfajú antológiasorozat, melyet Nic Pizzolatto alkotott meg a HBO számára. A sorozatból négy évad készült, mindegyik különálló történetet mesél el, új szereplőgárdával.

Áttekintés

[szerkesztés]

Az első évad 2014. január 12-én debütált, Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Michelle Monaghan, Michael Potts és Tory Kittles főszereplésével. A Louisianában játszódó történet egy helyi nyomozópáros életét és egy okkult sorozatgyilkos utáni, 17 évet felölelő nyomozásukat mutatta be. Az évad hatalmas kritikai sikert aratott és több fontos díjat elnyert. A kritikák dicsérték a színészi játékot, az operatőri munkát, a forgatókönyvet és a rendezést.

A második évadot 2015. június 21-én tűzték műsorra, Colin Farrell, Rachel McAdams, Taylor Kitsch, Kelly Reilly és Vince Vaughn színészekkel a főszerepben. A helyszín Kalifornia lett, a történet középpontjában három rivális nyomozó és egy bűnözővé vált üzletember, valamint egy korrupt politikus megöléséhez kapcsolódó bűncselekménysorozat áll. A kritikák megosztottak voltak, de a nézettségi adatok továbbra is a közönség érdeklődését mutatták.

A harmadik évad 2019. január 13-ától került adásba, Mahershala Ali, Carmen Ejogo, Stephen Dorff, Scoot McNairy és Ray Fisher főszereplésével. A helyszín Ozarks, a cselekmény az arkansasi rendőrség nyomozásának három évét mutatja be, melynek során egy hátborzongató bűneset és két eltűnt gyerek ügyében nyomoznak. Az évad kedvező kritikákat kapott, de a nézettség visszaesett.

A negyedik, True Detective: Night Country címet viselő évad 2024, január 24-én mutatkozott be, Jodie Fosterrel és Kali Reisszel a főszerepben. Alaszkában játszódik, és egy kutatóállomás nyolc eltűnt tagja utáni nyomozásról szól. Az évad írója és rendezője Issa López lett, a sorozat eredeti alkotója, Pizzolatto már nem vett részt az elkészítésében.[1]

Egy ötödik évad is előkészületben van, szintén López showrunneri közreműködésével.

Epizódok

[szerkesztés]
ÉvadRészek számaEredeti sugárzásEredeti adó
ÉvadbemutatóÉvadzáró
1.82015. június 21.2015. augusztus 9.HBO
2.82015. június 21.2015. augusztus 9.
3.82019. január 13.2019. február 24.
4.62024. január 14.2024. február 18.

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Wigler, Josh: 'Night Country' Boss Issa López on Reviving 'True Detective' and Franchise's Future: "We Will Know Very Shortly" (amerikai angol nyelven). The Hollywood Reporter , 2024. február 21. (Hozzáférés: 2024. február 22.)

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a True Detective című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk

[szerkesztés]