Tromsdalen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tromsdalen látképe

Tromsdalen (észak-számi nyelven:Romssavággi or Sálašvággi) völgy Tromsø városában, Troms megye területén, Norvégia északnyugati részén. A völgy a Tromsøysundet-szoros partján fekszik, keletre a város központjától.

A 2001-es népszámlálás adatai alapján a területen 4589 fős lakosság él.[1] Tromsøya szigetével a Tromsø-híd köti össze. Az E8-as európai főútvonal vezet át a terület északi részén. A területen a Tromselva-folyó folyik keresztül.

Tromsdalen népszerű látnivalói közé tartozik a Sarki Katedrális és a Fjellheisen felvonó, mely 420 méternyi emelkedés után a közeli hegy tetejére visz, ahonnan páratlan a kilátás. A Tromsdalestinden-hegy Tromsdalen keleti végében található és 1238 méteres tengerszint feletti magasságot ér el. A hegy könnyedén megmászható hegymászó felszerelés nélkül is, mivel enyhén lankás lejtői vannak.[2]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Tromsdalen című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Statistisk sentralbyrå (2001). „Folke- og boligtellingen 2001, kommune- og bydelshefter 1902 Tromsø” (norvég nyelven) (PDF).  
  2. Store norske leksikon: Tromsdalen (norvég nyelven). (Hozzáférés: 2012. október 19.)