Triszkelion

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Egy kőkorszaki formája
Triszkelion az amfreville-i sisakról

A triszkelion egy háromtengelyes szimmetriájú alakzat, ami spirális mintázattal van ellátva. Ez lehet akár egymásba kapcsolódó Arkhimédészi spirál, vagy behajlított láb is.

A hármas spirál Európában a bronzkortól kezdve előfordul, a vaskorban folytatólagosan, például a La Tène-kultúra emlékeiben, valamint a kelta leletekben. A jelenleg használt triszkelész szimbólum, ami három lábból áll, először az ősi görögök kultúrában bukkan fel, a kerámiaedények mintáiban. A klasszikus korszakban főleg a pénzérméken találkozhatunk vele. A Hellenizmus korában a szimbólum Szicíliával kapcsolatban bukkan fel. A legkorábbi megjelenése az I. (Szürakuszai) Dionysios alatt, időszámításunk előtt 382-ben vert érméken látható.[1] Ugyanez a jelkép később a címertanban bukkan fel, például Man szigetéében.[2]

Habár a görög Τριςκελής (triszkelész – háromlábú dolog) ősi eredetű szó,[3] a használata csak a 19. században terjedt el. HonoréThéodoric d'Albert Luynes 1835-ben a francia triskèle szót használta,[4] ezt 1886-ben Otto Olshausen triskeles formában vette át. A kicsinyítő képzős τριςκελιον (triszkelion[5]) az angol numizmatikában jelenik meg először a 19. század végén.[6][7] A három láb, mint a spirálok ellentéte, gyakran triszkelosz néven kerül említésre.[8]

Előfordulása az ősi Európában[szerkesztés]

Neolitikumtól a bronzkorig[szerkesztés]

Triszkelion a newgrange-i sziklasír bejáratánál

A triszkelion sok korai kultúrában megtalálható. A legkorábbi emlékei a megalitikus máltai vésetek 4400-3600 évvel időszámításunk előttről, illetve a híres newgrange-i sziklasírokban található csillagászati naptár Írországban.[9] Szintén megtalálható a mükénéi hajókon.

A neolit triszkelionnak háromszoros jelentősége lehetett a mögöttes képekhez képest,[10] valószínűleg ezért karcolták a newgrange-i kövekbe is.[9]

A klasszikus antik korszak[szerkesztés]

A valódi, három láb alkotta triszkelész fiatalabb a tripla spirálnál. Elsőként a görög kerámiákon fordul elő,valamint a hoplita pajzsokon, végül érmék veretén. Egy nagyon korai példa egy attikai, az időszámításunk előtti 6. századból származó vizes köcsögön látható, itt Akhilleusz pajzsát díszítették vele.[11] Megtalálható lükiai pénzérméken és pamphülai (Aspendos körül, 370-333 i. e.) pecsétnyomókon, valamint hasonlók kerültek elő Piszidia környékén is.

A triszkelész görög jelentése közvetlenül nem ismert. Duc de Luynes 1845-ben az alábbi szimbólumokkal együtt találkozott vele: sas, kakas, medúzafő, Perszeusz, három félhold, három gabonakalász és három szem gabona. Ebből rekonstruálta az istennők hármasát, amit "hármas istennő" alakként Hekatéval azonosított.[4]

Ezüst drachma Agathocles, Szürakúza türannosza és Szicília király korából. Az előlapon Árész isten babérkoszorús feje, a hátlapon a triszkelész látható a medúzafővel középütt. Az érme felirata ΣΥΡΑΚΟΣΙΩΝ (SZÜRAKOSZIÓN)

Szürakúza uralkodói állami jelképpé emelték a triszkeliont, feltehetően Szicília ókori görög neve (τρινακρία – hármas földrész)[12] okán. A három lábat itt egy medúzafő fogja össze,[13] ez jelenik meg a sziget jelenlegi zászlajában is.

Róma és a kései antik[szerkesztés]

A hármas spirál a kései vaskorszakban is megtalálható, például a Castro kultúra településein Galíciában és Észak-Portugáliában. Itt főleg kőbe vésett formában találkozunk vele. Írországban az 5. századi kelta kereszténység átvette a szimbólumot, és a hármas alakzat okán a Szentháromsággal azonosította.

Középkor[szerkesztés]

A hármas spirál díszítőelemként található meg a gótikus építészetben, ugyanakkor a címereken meglehetősen ritkán fordul elő. Jelentősebb megjelenése a Man-szigeti királyok címerében és Füssen város pecsétjében van.

Modern idők[szerkesztés]

A maidai csata emlékére alapított kitüntetés hátlapja, jobb oldalon a triszkelionnal

Elsőként 1806.-ban jelent meg a triszkelion, méghozzá a Maidai csata után alapított kitüntetésen. Ezt őrnagyi rangtól felfelé lehetett kiérdemelni. 1848.-ban Szilícia zászlójában is megjelent a szimbólum, majd ezt a későbbi verziók is megtartották, beleértve a 2000.-ben elfogadott hivatalos változatot is. Man zászlajában is megjelent 1932.-ben a triszkelész, mint három lábból alkotott szimbólum.

Az eredeti spirális formát egyes újpogány csoportok és újjáalkotott többistenhitű közösségek használják. Mint "kelta szimbólum", főleg a különféle, magukat a kelta népektől eredeztető szinkretista és újpogány vallási csoportoknál van kiemelkedő használata, de más esetekben is lehet vele találkozni. A triszkelion-spirál a Kelta rekonstrukcionista újpogányság fő szimbóluma, mivel hitük szerint a Kozmosz és a hitviláguk hármas osztatát jelképezni. Ezen túl Manannán mac Lir isten jelképe is.

A további felbukkanásai nagyjából a "kelta" eredetre alapoznak. Ilyen például a breton En Avant de Guingamp labdarúgó-csapat címere, amit a brit zászlóból, a csapat színeiből és egy triszkelionból alkottak meg. Szintén egy triszkelion az alapja az ír légierő körcímerének.

Ezen túl a triszkelion felbukkan a Trisquel Linux logójában, az EGyesült államok Szállítási Minisztériumának pecsétjén, illetve az RCA Spider adapterén (amit azóta a zenebarátok népszerűsítenek mint saját szimbólumot. A búr nacionalista párt, az Afrikaner Weerstandsbeweging a nácik által használt szvasztikát lecserélte egy hetesekből álló triszkelionra. Szintén a triszkelionból eredeztethető szimbólum bukkant fel 2012.-ben egyes BDSM közösségekben is. A szimbólum megjelenik a Star Trek első sorozatában is. A második évad 16. epizódjának már a címe is "A triszkelion játékosai". A Marvel Comics világában a S.H.I.E.L.D. hírszerző ügynökség a Triskelion nevű épületben székel. A szimbólum megjelenik a kelta hagyományokból merítő Teen Wolf – Farkasbőrben sorozatban. Hasonló okokból a Merlin sorozatban a druidák szimbólumaként láthatjuk. A Nanatsu no Taizai című anime-ban is felbukkan.

A természetben[szerkesztés]

A clathrin fehérje alakja a triszkeliont idézi. A Tribrachidium nevű Ediakara-korú élőlény fosszíliái is ilyen alakot öltenek.

Galériák[szerkesztés]

Antikvitás[szerkesztés]

Középkori építészet[szerkesztés]

Modern zászlók és emblémák[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Arthur Bernard Cook, Zeus: a study in ancient religion, Volume 3, Part 2 (1940), p. 1074.
 2. Ezt ny tree cassyn, azaz a három láb néven emlegetik.
 3. τρισκελής, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus Digital Library; a τρι- (tri-), "háromszor" (τρι- Archiválva 2012. október 4-i dátummal a Wayback Machine-ben., Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus Digital Library) és a "σκέλος" (szkélosz), "láb" (σκέλος, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek–English Lexicon, on Perseus Digital Library) szóból
 4. a b Honore-Theodoric-Paul-Joseph d'Albert de Luynes, Etudes numismatiques sur quelques types relatifs au culte d'Hecate (1835), 83f.
 5. A klasszikus görög nyelvben nem létezik a *τρισκέλιον szó, de a τρισκελίδιον "kis háromlábú zsámoly" a τρισκελίς "háromcsúcsú" kicsinyítő képzős formájaként igen. A τρισκέλιον alak megvan a Katharevousa nyelvben, habár mint háromlábú asztal vagy szék jelentéssel (és az elemi számtanban a hármas szabály formájában). Adamantios Korais, Atakta (Modern Greek Dictionary), vol. 5 (1835), p. 54.
 6. Barclay Vincent Head, A Guide to the Principal Gold and Silver Coins of the Ancients: From Circ. B.C. 700 to A.D. 1, British Museum. Department of Coins and Medals , The Trustees, 1881, pp. 23, 67f.
 7. Az angolban a triskelion első előfordulása 1880-ra tehető (etymonline.com); a triskele rendszeresebben csak 1885 (e.g. in Proceedings of the Literary and Philosophical Society of Liverpool 39, 1885, p. 220) után bukkan fel, feltehetően a francia triskèle szó közvetlen átvételeként.
 8. Samuel Birch, Charles Thomas Newton, A Catalogue of the Greek and Etruscan Vases in the British Museum vol. 1 (1851), p. 61. Samuel Birch, History of Ancient Pottery vol. 1 (1858), p. 164. Birch triskelos alakját felismerni Duc de Luynes' triskèle szavában, és megtalálni a jobban kialakult triskeles mellett is, a 20. századi angol és német nyelvekben, például C. G. Jung 1932-es előadásában (október 26., The Psychology of Kundalini Yoga: Notes of the Seminar Given in 1932. 1996, 43ff.).
 9. a b Newgrange Ireland - Megalithic Passage Tomb - World Heritage Site. Knowth.com, 2007. december 21. (Hozzáférés: 2013. augusztus 16.)
 10. Anthony Murphy and Richard Moore, Island of the Setting Sun: In Search of Ireland's Ancient Astronomers, 2nd ed., Dublin: The Liffey Press, 2008, pp. 168–169
 11. Boston Museum of Fine Arts, illustrated in John Boardman, Jasper Griffin and Oswyn Murray, Greece and the Hellenistic World (Oxford History of the Classical World) vol. I (1988), p. 50.
 12. Liddell and Scott’s Greek-English Lexicon (A Lexicon Abridged from), Oxford, 1944, p.27, Cassell's Latin Dictionary, Marchant, J.R.V, & Charles, Joseph F., (Eds.), Revised Edition, 1928
 13. Matthews, Jeff (2005) Symbols of Naples Archiválva 2009. október 30-i dátummal a Wayback Machine-ben.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Triskelion című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.