Triple Play 99

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Triple Play 99
Fejlesztő EA Canada
Kiadó EA Sports
Sorozat Triple Play
Platformok PlayStation, Windows
Kiadási dátum PlayStation
  • US 1998. február 28.
  • JP 1998. november 12.
Microsoft Windows
Műfaj Sport
Játékmódok Egy- és többjátékos

A Triple Play 99 baseball-videójáték, melyet az EA Canada fejlesztett és az EA Sports jelentetett meg. A játék 1998. február 28-án jelent meg PlayStation, illetve 1998. március 25-én Microsoft Windows platformokra. A játék az 1998-as Major League Baseball-szezont dolgozza fel, a játékosok statisztikája az 1997-es szezon utáni állapotokat tükrözi.

A játék borítóján Alex Rodriguez Seattle Mariners-beálló szerepel.

Fejlesztés[szerkesztés]

A játékhoz a Major League Baseball- és a Major League Baseball Players Assocation-licencet is megváltották, így abban mind a harminc csapat, illetve azok játékosai is a valós nevükön szerepelnek. A játékban szerepel az 1998-as szezon két új csapata, az Arizona Diamondbacks és a Tampa Bay Devil Rays,[2] illetve azok stadionjai, a Bank One Ballpark és a Tropicana Field is, azonban a Seattle Mariners egyik stadionja, a Kingdome nem kapott helyet, holott azt a csapat még a következő szezonban is használta még 39 mérkőzés erejéig.

A 99 a sorozat első tagja, amelyben a játékosok véletlenül egymásba szaladhatnak a védőjátékok során, vagy akár teljesen váratlanul is lesérülhetnek. A játék újdonságaihoz tartozik többek között a karrier- és vezetőedzőmód, illetve egy kizárólag a támadójátékokra összpontosító játékmód, a ligaszintű draft, a 3D gyorsítókártyák támogatása, az ütőjátékok során használható belsőnézetű kameraállás, az új hangmotor, számos új animáció, illetve több új hangkommentátor-sor.[2][3]

Fogadtatás[szerkesztés]

Az IGN szerkesztője 7/10-es pontszámmal értékelte a játék PlayStation-verzióját, dicsérve a grafikát, az új kameraállásokat és a hangkommentárt, azonban a játékmenetet már negatívumként emelte ki. Összegzésként megjegyezte, hogy „Nincs kétség afelől, hogy a Triple Play 99 az egyik legjobban kinéző baseballjáték a piacon. Ennek ellenére a mély játékmenet hiánya kissé feleslegessé teszi a TP99-et.”[4] A weboldal a Windows-kiadással már kevésbé volt elégedett, 5/10-es pontszámot adott rá, pozitívumként megjelölve a grafikát, az animációkat és a hangzást, illetve negatívumként kiemelve a felhasználói felületet és a mesterséges intelligenciát. Összegzésként megjegyezte, hogy „A Triple Play 99 hatalmas előrelépés a sorozat korábbi játéktermi stílusú gyerekjátékaihoz képest. A játék sikeresen hozzáadta a sorozathoz az igencsak szükséges mélységet és komplexitást, anélkül, hogy vesztett volna a csodás megjelenéséből és szórakoztatásából. Azonban ez a mélység és rugalmasság még mindig kevés a baseballőrültek öröméhez.”[3] A GameSpot szerkesztője 8,3/10 pontot adott a Windows-változatra, dicsérve a grafikát, a hangkommentárt, illetve negatívumként felróva az irányítást, a felhasználói felületet, illetve a számtalan bugot. Összegzéseként megjegyezte, hogy „A vödörnyi bug ellenére a Triple Play 99 jobb játék lett tavaly óta, amikor vitathatatlanul a legjobb baseballjáték volt a piacon. A TP 99 kemény konkurenciára fog találni a HardBall 6 és a Microsoft bemutatkozó baseballcíme képében, azonban úgy fest, hogy elég jól helyt fog állni. Néhány hibajavítással a TP 99 ismételt bajnok lehet.”[5]

Források[szerkesztés]

  1. Gentry, Perry: What's in Stores This Week. CNET Gamecenter , 1998. március 23. [2000. augusztus 17-i dátummal az eredetiből archiválva].
  2. a b Triple Play 99 (angol nyelven). IGN. Ziff Davis, 1998. január 27. (Hozzáférés: 2019. december 29.)
  3. a b Triple Play '99 (angol nyelven). IGN. Ziff Davis, 1998. augusztus 14. (Hozzáférés: 2019. december 29.)
  4. Triple Play 99 (angol nyelven). IGN. Ziff Davis, 1998. március 11. (Hozzáférés: 2019. december 29.)
  5. E., Michael: Triple Play 99 Review (angol nyelven). GameSpot. CBS Interactive, 2000. május 2. (Hozzáférés: 2019. december 29.)