Trieri Thegan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Trieri Thegan
Életrajzi adatok
Született800 előtt
Elhunyt850 körül
Ismeretes minttörténetíró
Nemzetiségfrank
Pályafutása
Szakterülettörténettudomány
Jelentős munkáiGesta Hludowici imperatoris

Trieri Thegan vagy Degan (800 előtt[1] – 850 körül) latin nyelven író középkori frank származású római katolikus klerikus, a Gesta Hludowici imperatoris, azaz Jámbor Lajos életrajzának a szerzője.

Élete[szerkesztés]

Életéről nagyon keveset tudunk: talán a Rajna és a Moselle vidékéről származott, valószínűleg Lorsch kolostorában kapott képzést. 825-ben a trieri püspök kísérője volt, és valószínűleg a bonni Szent Cassius-kolostor elöljárója, praepositusa. Walafridus Strabo barátja volt, magától származik a Gesta elnevezése (Gesta et Laudes Hludowici imperatoris – Lajos császár viselt dolgai és dicsőítése), valamint a Gesta fejezetekre osztása.

Fennmaradt még néhány költeménye, és egy Hattó nevű rajnai grófhoz írt levele, aki ki akarta békíteni egymással Jámbor Lajost és annak fiát Német Lajost valamikor a 830-as években - Thegan az eseményeket a Gestában is megörökíti.

Valamikor 848 és 853 között halt meg, március 20-án.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Noble, Thomas F.X., ed. "Charlemagne and Louis the Pious: the lives by Einhard, Notker, Ermoldus, Thegan, and the Astronomer". Penn State University Press.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Thegan of Trier című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]