Tribal house

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tribal house

Stíluseredet House musicFunky house
Kulturális eredet 1990-es évek, Dél-Amerika, Afrika, Spanyolország
Hangszerek Szintetizátor, dobgép, billentyűs hangszerek
Népszerűség Közepes

Tribal, mint törzsi. A tribal house a modern elektronikus tánczene egyik alstílusa, ami az 1990-es években alakult ki a funky house és különböző törzsi ritmusok elemeinek keveredésével. Gyakran összekeverik a szintén törzsi ütemeket alkalmazó latin house-zal erőteljes ritmusai miatt, viszont a két stílust ég és föld választja el egymástól. A kiadványok legfőbb jellemzői a dobcentrikusság és a szokatlan monotónia, ami azonban gyakran kántálással, huhogással párosul, ezzel is felidézve Afrika és Dél-Amerika különböző törzseinek népzenei világát.

A legtöbb ilyen jellegű kiadványban csak ritkán, vagy egyáltalán nem találunk fő dallammotívumot, vagy elnyújtott szintetizátorhangokat, amilyeneket például a legtöbb house zenében, és a hasonló elektronikus zenei irányzatokban. A dallamok, melódiák helyett előszeretettel alkalmazzák a végletekig eltorzított dob és basszusmintákat a ritmusképletekben, és az előadók erre a két motívumra helyezik a hangsúlyt.

Általában számítógépes eszközökkel hozzák létre, de valódi dobokkal, hangszerekkel is előállítható. Az ilyen – stúdiókban, digitális eszközök segítségével elkészített - tribal zenét a zenetörténészek tribal house-nak nevezik, míg az élő hangszerekkel elkészített alkotásokat egyszerűen tribalnak, törzsi zenének.

Az irányzat széles körben történő megismertetése a New York-i remixer/DJ Junior Vasquez nevéhez köthető. Legfőbb képviselői a latin-amerikai és mediterrán országok (Spanyolország, Portugália, Olaszország, Argentína) művészei közül kerültek ki, de számtalan producer és lemezlovas készített ilyen felvételeket többek között Afrikában és az Amerikai Egyesült Államokban is.

A stílus az ezredforduló után, 2000–2004 között élte fénykorát, majd az egyre gyorsabban változó trendeknek köszönhetően úgymond haldokolni kezdett. Egyre kevesebb ilyen jellegű kiadvány lát ma napvilágot, viszont a kortárs zenei producerek előszeretettel kombinálják különböző irányzatokkal, többek között a ma oly divatos minimal techno-val, idm-mel és nem utolsósorban a progresszív house-zal.

Nevesebb előadók[szerkesztés]

Nagynevű kiadók[szerkesztés]

Források[szerkesztés]