Trefort Ágoston Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Trefort Ágoston Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola

Trefort Ágoston Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola (A-épülete).jpg
Alapítva 1959
Hely Magyarország, Budapest XIX. kerülete
Korábbi nevei Latinca Sándor Gép- és Villamosipari Szakközépiskola (1959-1990)
Trefort Ágoston Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Szakközépiskola (1990-2012)
Típus szakgimnázium
Igazgató Varsóci Károly
OM-azonosító 035286
Elérhetőség
Cím 1191 Budapest, Kossuth tér 12.
A Trefort Ágoston Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola weboldala
Commons

A Trefort Ágoston Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola, megszokott rövidített nevén: Trefort SZKI (1990 előtti nevén: Latinca Sándor Gép- és Villamosipari Szakközépiskola) egy budapesti műszaki szakközépiskola.

Története[szerkesztés]

Az iskolát 1959-ben a Munkaügyi Minisztérium alapította, a szakképzés és a középiskolai képzés szoros kapcsolatának megteremtése végett. A fő cél az volt, hogy az itt végző tanulók teljesíteni tudják a középiskolai érettségi és a szakmunkásvizsga követelményeit egyaránt. Az iskola eredeti elnevezése („szakmunkásképző középiskola”) szintén ezt tükrözte.

A jelenlegi épületbe 1962-ben költözött át az iskola. Az épületet eredetileg Kós Károly tervezte, és a század elején, 1912-ben adták át. Az új épületnek köszönhetően évfolyamonként négyre bővült az osztályok száma.

Az iskola alapításától kezdve egészen a rendszerváltásig Latinca Sándor nevét viselte. 1990-ben vette fel a magyar művelődéspolitikus, Trefort Ágoston nevét. 2012-ben ismét egy kisebb névmódosítás történt: „Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Szakközépiskola” helyett már csak „Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola” lett.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A főváros XIX. kerületének központjában található, közel a KöKi Terminálhoz, így a tömegközlekedési eszközökkel jól megközelíthető. Tanulóinak többsége a XIX. kerületből, illetve a szomszédos kerületekből, helységekből jár be.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]