Transparency International Magyarország

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Transparency International Magyarország
Típuscivil szervezet (NGO)
Alapítva2006
SzékhelyBudapest, Magyarország
VezetőkMartin József Péter – ügyvezető igazgató
Ligeti Miklós – jogi vezető
Iparágkorrupcióellenes szervezet

A Transparency International Magyarország weboldala
SablonWikidataSegítség

A Transparency International Magyarország (TI-H) független, szakmai szervezet, mely elősegíti a korrupció megfékezését, ösztönzi az átláthatóságot és számonkérhetőséget a közhatalmi döntéshozatalban és a közpénzeket érintő folyamatokban, valamint javítja a közérdekű információk elérhetőségét. A Transparency International teljes jogú tagozata.

Története[szerkesztés]

A Transparency International Magyarország Alapítványt 2006 októberében jegyezték be, és 2007 májusában kapta meg a TI „alakuló szekció” (chapter in formation) státuszát. Két év eredményes működés és az akkreditációs folyamat lezárása után, 2009-ben vált a szervezet a Transparency International teljes jogú tagozatává. 2007 végén készült el a Nemzeti Integritás Tanulmány, amely megmutatta, hogy mely területeken a legsürgetőbb a korrupció elleni fellépés.

Szervezeti felépítése[szerkesztés]

A TI Magyarország ügyvezető igazgatója Martin József Péter, jogi igazgatója Ligeti Miklós. [1] Az alapítvány munkáját kuratórium vezeti, mely egyszerre lát el stratégiai tervezési és operatív funkciókat. Az alapítvány tevékenységét felügyelőbizottság ellenőrzi, és széles körű szakmai tapasztalattal bíró tanácsadó testület segíti.

Céljai[szerkesztés]

Víziója[szerkesztés]

A kormányzat, a politikai és az üzleti élet szereplői, és a közvélemény elítéli a korrupciót, és elzárkózik a megvesztegetési kísérletektől. A korrupciómentes közélet nyomán a közpénzek átlátható módon kerülnek felhasználásra, az állami pályázati rendszerek áttekinthetők. A közérdekű információk könnyen elérhetők vagy beszerezhetők. A közhatalmi döntéshozatal és az ahhoz kapcsolódó érdekérvényesítés (érdekképviselet, lobbizás) jól szabályozott környezetben és átlátható módon működik.

Értékei[szerkesztés]

Átláthatóság, számonkérhetőség, szakmaiság, integritás, szolidaritás, bátorság, igazságosság, demokrácia, jogállamiság, függetlenség, együttműködés.

Irányelvei[szerkesztés]

  • A Transparency International Magyarország egy független civil szervezet, melynek munkamódszere a pozitív hozzáállású együttműködés a köz-, az üzleti és a civil szféra legszélesebb körével.
  • Kapcsolataiban nyitottságra, becsületességre és felelősségre törekszik.
  • Demokratikusak és politikailag független, pártatlan szervezet.
  • Határozottan elítéli a korrupciót, ahol minden kétséget kizáróan bizonyított, de egyedi esetek kivizsgálásával nem foglalkozik.
  • Állásfoglalásaink objektív és professzionális elemezéseken, illetve kutatásokon alapszanak.
  • Csak olyan támogatást fogad el, amely nem veszélyezteti tevékenysége függetlenségét, alaposságát és objektivitását.
  • Meghatározott időközönként jelentésben számol be tevékenységéről az érdekelt személyeknek.
  • Tiszteletben tartja az alapvető emberi jogokat és szabadságot.
  • Elhivatott abban, hogy együttműködjön nemzetközi tagszervezetekkel világszerte.
  • A kormányzatban kiegyensúlyozott képviseletért küzd.

Eredményei[szerkesztés]

Nemzeti Integritás Tanulmány (National Integritiy Survey, NIS)[szerkesztés]

2011[szerkesztés]

A magán- és közszolgálatban napvilágra kerülő nagy horderejű korrupciós ügyek sorozata rávilágít arra, hogy Európában sürgős lépéseket kell tenni a korrupció felszámolása érdekében. A korrupció aláássa a jó kormányzást, a jogállamiság és az alapvető emberi jogok érvényesülését. Félrevezeti az állampolgárokat, sérti a magánszektor érdekeit, és torzítja a pénzügyi piacokat.

A 2007-es általános jelentés, valamint a 2008-ban megjelent, az üzleti szektort elemző NIS-tanulmány után a Transparency International Magyarország immáron másodszor jelenteti meg magyar Nemzeti Integritás Tanulmányát.[2] A 2011-es NIS országtanulmány 13 olyan „pillért”, illetve intézményt elemez, amelyek az ország integritási rendszerének legfontosabb alkotóelemeinek tekinthetők. A szerkesztési folyamatot meglehetősen megnehezítette a folyamatosan változó jogszabályok, amelyek alapvetően változtatták meg vagy éppen bizonytalanították el egyes pillérek helyzetét. A kutatást végül 2011 októberében zártuk le, megállapításaink az ekkor hatályos jogszabályi helyzetet tükrözik.

Korrupcióérzékelési index (Corruption Perception Index, CPI)[szerkesztés]

A Transparency International megbízható kvantitatív eszközöket igyekszik kidolgozni, amivel mérhető az átláthatóság és a korrupció mind helyi, mind nemzetközi szinten. A korrupcióérzékelési index,[3] melyet 1995-ben készítettek el először, a leginkább ismert a TI eszközei közül. Ennek széles körű elismertsége járult hozzá, hogy a szervezet és a korrupció témája felkerült a nemzetközi politika témái közé. A Transparency International korrupcióérzékelési indexe a korrupció közhivatalnokok és politikusok körében érzékelt mértéke alapján rangsorolja az országokat. Összetett mutató, a „felmérések felmérése”, mely különböző független és elismert intézetek által készített szakértői és üzleti felmérések korrupcióval kapcsolatos adataira épít.

A Transparency International megkísérelt kifejleszteni más korrupciómérő eszközöket is, amelyekket kiegészítheti a Korrupció Érzékelési Indexet:

Globális korrupciós jelentés (Global Corruption Report, GCR)[szerkesztés]

A globális korrupciós jelentés[4] egy olyan tanulmány, mely a korrupt hozzáállás megváltoztatása érdekében a politikai döntéshozókat és a nyilvánosságot segíti azáltal, hogy iránymutatásokat és ajánlásokat kínál számukra.

A jelentés különböző információforrásokra támaszkodik, például szakértők és aktivisták munkájára, valamint naprakész kutatási eredményekre. Így a jelentésből megismerhetők a korrupció témakörében végzett kutatások legújabb fejleményei.

A jelentés, melynek középpontjában minden évben egy adott ágazat áll, azt vizsgálja, hogy az adott szektorban világszerte mennyire elterjedt a korrupció. A jelentés hangsúlyozza a korrupció súlyosságát és a változás szükségességét. Azt is kiemeli, hogy az ágazatban tapasztalt korrupció milyen hatással van az állampolgárokra és az érintett országok gazdaságára. A jelentés segít felderíteni, hogy mi vagy mik hiányozhatnak az adott ország korrupcióellenes politikájából, és arra ösztönzi ezeket az országokat, hogy vezessenek be hatásosabb intézkedéseket.

Vesztegetési index (Bribe Payers Index, BPI)[szerkesztés]

A vesztegetési index[5] a megvesztegetésre vonatkozó felmérés, mely 22 országot rangsorol vállalataik külföldi üzleti tevékenységük során mutatott megvesztegetési hajlandóságuk szerint.

Globális korrupciós barométer (Global Corruption Barometer, GCB)[szerkesztés]

A globális korrupciós barométer[4] egy közvélemény kutatáson alapuló felmérés, mely a világ több mint 60 országában méri, hogy az utca embere mennyire érzékeli és tapasztalja a korrupciót.

A globális mutatókhoz és a felmérésekhez hasonlóan, a TI nemzeti tagozatai részt vesznek közös innovatív kezdeményezésekben a korrupció, az átláthatóság és a kormányzás mérésére – gyakran egyesítve objektív és szubjektív adatokat az elemzésekben.

Jogsegélyszolgálat[szerkesztés]

A jogsegélyszolgálathoz bárki fordulhat, aki korrupcióval kapcsolatos jelenséget tapasztal és szeretné azt bármely olyan szervhez bejelenteni, amely érdemben tehet ellene. A konkrét tanácsadáson túl célja, hogy a beérkező ügyekből akár a jogalkalmazás, akár a jogalkotás terén a TI Magyarország céljaival összhangban álló változást generáljon és egy-egy ügy jó precedenst teremtsen az adott területen. A jogsegélyszolgálat e-mailen keresztül és személyes konzultációval segít a TI Magyarországhoz forduló ügyfeleknek. A TI Magyarország vállalja, hogy minden megkeresést megválaszol, valamint, hogy azon bejelentkező ügyfelek számára, akiknek erre szükségük van, a jogsegély-szolgálat félfogadási idejében személyes konzultációt biztosít.

Átláccó Fesztivál[szerkesztés]

A Korrupcióellenes Világnapot minden év december 9-én rendezik az ENSZ Korrupció Elleni Egyezményének 2005. decemberi hatályba lépése óta.

A Transparency International Magyarország a Korrupcióellenes Világnap alkalmából először 2009-ben rendezte meg „Átláccó Fesztivál” nevű programsorozatát. A szemléletformáló esemény célja az volt, hogy ráébressze a változás iránt fogékony fiatalabb csoportokat arra, hogy tehetnek az átláthatóbb közéletért, a korrupció ellen.

A 2011-es "Átláccó Fesztivál" témája a fiatalok viszonya a korrupcióhoz, illetve az antikorrupciós oktatás szerepe és lehetőségei a magyar középiskolai és felsőoktatásban.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Munkatársak (hu-HU nyelven). Transparency International Magyarország. (Hozzáférés: 2020. január 13.)
  2. Archivált másolat. [2013. május 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 2.)
  3. Archivált másolat. [2012. június 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 2.)
  4. a b Archivált másolat. [2012. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 2.)
  5. Archivált másolat. [2012. március 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 2.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]