Transformers: Prime

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Transformers: Prime
Műfajakció, kaland, sci-fi, dráma, thriller

Alkotó
  • Roberto Orci
  • Alex Kurtzman
  • Duane Capizzi
  • Jeff Kline
Hang
FőcímTransformers: Prime
FőcímzeneBrian Tyler
VégefőcímTransformers: Prime
Zeneszerző
  • Brian Tyler
  • Matthew Margeson

Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Évadok3
Epizódok65 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer
  • Alex Kurtzman
  • Roberto Orci
  • Jeff Kline
  • Stephen Davis
  • Shuzo John Shiota
Részenkénti játékidő22 perc
Gyártó
  • Digitalscape
  • Hasbro Studios
  • K/O Paper Products
  • Darby Pop Productions
ForgalmazóHasbro Studios
Sugárzás
Eredeti adóUSA The Hub
Eredeti sugárzás2010. november 29.2013. július 26.
Első magyar adóCartoon Network, RTL Klub
Magyar sugárzás2012. január 9.2013. szeptember 18.
Státuszbefejezett
Korhatár
  • Korhatár nélkül megtekinthető (Cartoon Network)
  • Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott (RTL Klub)
Kronológia
ElőzőTransformers: Animated
KövetkezőTransformers: Robots in Disguise
Kapcsolódó műsorTransformers Mentő Botok
Kapcsolódó filmTransformers Prime Beast Hunters: Predacons Rising
További információk
SablonWikidataSegítség

A Transformers: Prime (IPA: [trænsˈfɔːrmərs ˈpraɪm], vagy magyarosan [ˈtrɒnsformɛrs ˈprajm]) 2010-től 2013-ig vetített amerikai televíziós 3D-s számítógépes animációs akciósorozat, amelyet Roberto Orci, Alex Kurtzman, Duane Capizzi és Jeff Kline. Az amerikai Hasbro cégek működése során létrejött, 2010-től 2013-ig tartó Transformers széria, amelyet Amerikában 2010. november 29. és 2013. július 26. között a The Hub adott le. Magyarországon 2012. január 9. és 2013. szeptember 18. között a Cartoon Network vetítette.[1] 2012. szeptember 10-én az RTL Klub is műsorára tűzte az első évadját, a második évad 2014. december 9-én mutatott be.

2013-ban készítettek egy tévéfilmet Transformers Prime Beast Hunters: Predacons Rising címen, amelynek premierje 2013. október 4-én volt.[2] A filmet magyarul nem mutatták be.[3] A sorozatnak várhatóan 2015-ben vetítik le a Transformers: Robots in Disguise című folytatását, amely a tervek szerint humorosabb hangvitelű lesz és másmilyen animációs eljárással készül.[4][5][6]

Cselekmény[szerkesztés]

A sorozat sokkal inkább újraírása, semmint folytatása a G1 univerzumnak. A Bárkának nyoma sincs, az Autobotok, Optimus, Bulkhead (Válaszfal), Cliffjumper (Sziklaugró), Arcee (Arszi), Ratchet (Racsni) és Bumblebee (Űrdongó) (a magyar szinkron nem igazodott a G1 termékek magyarítási szokásaihoz, a robotok angol nevét meghagyták) egy leárnyékolt bázison élnek (Cliffjumper valójában meghal az első epizódban), az amerikai kormányerőkkel laza együttműködésben, emberi koordinátoruk Fowler különleges ügynök felügyelete alatt. Az Autobotok közül csak Bulkhead barátja, a temperamentumos Wheeljack (Kerék) lóg ki a sorból, aki később érkezett a Földre, képtelen helyhez kötötten élni és nem akarja Optimus rejtőzködő taktikáját követni. Bumblebee-nek meghagyták azt a tulajdonságát (a mozifilmekben is így szerepel), miszerint nem képes tagolt beszédre, mert megsérült a hangprocesszora egy csatában (az itteni történet szerint maga Megatron tépte ki a hangképző szervét, miután megkínozta), ezért az utolsó részt leszámítva nem szólal meg a sorozatban.

Az Álcák, akik jóval többen vannak, egy működőképes, szintén álcázott űrhajón, a Nemesis fedélzetén lebegnek az atmoszférában. Az Autobotok a háttérből figyelik az eseményeket és ha szükséges, egy föld-híd (ground-bridge) nevű technológiával (dimenziókapu, amely rövid életű féregjáratot nyit a Föld két pontja között) közlekedve lecsapnak. Az Autobotokat Optimus, az Álcákat Megatron vezeti, akárcsak a G1 univerzumban. Starscream (Üstökös) és Soundwave (Fülelő) is hasonló szerepet töltenek be, mint a G1-ben: Starscream az állandóan lázadó másodhegedűs Megatron mellett, Soundwave pedig Megatron valódi, hűséges jobbkeze és „spiclije”, aki a háttérben tevékenykedik (a sorozatban csak egyszer szólal meg). Látható még Laserbeak (Lézercsőr), a drón, aki Soundwave mellvértjévé alakul.

Újdonság a „reguláris álcasereg” jelenléte (a filmhez kiadott játéksorozatokban nevük: vehikonok), ezek meg nem nevezett és egyforma kinézetű harcosok és dolgozók, akik az ágyútöltelék szerepét töltik be (autó és repülőgép alakjuk is van). A sorozatban viszonylag kevés álca-egyéniség van, az eddig említetteken kívül, akik önálló külsővel és névvel rendszeresen szerepet kapnak: Airachnid (Nyolclábú), a dezertőr póknő, aki egyszerre lehet helikopter, pók és robot is, Breakdown (Vibrátor), az Álcák verőlegénye, Knockout (Kiütő), az orvosuk és Breakdown barátja, valamint Dreadwing (Félszárny), aki Megatron alparancsnoka lesz Starscream helyett (egyben Skyquake testvére). Szerepel, de hamar kiesik (meghal) Skyquake (Égrengés) és egy Makeshift (Pótkerék) nevű álca is (Wheeljack-et helyettesítette, hogy kémkedjen az Autobotok bázisán). Egy visszaemlékezés erejéig tanúi lehetünk Arcee volt társának, Tailgate-nek (Csapóhídnak) a halálának. A második évadban feltűnik egy herkulesbogárrá alakuló álcarovar (Insecticon), Hardshell (Szilánk), akinek - hasonlóan a G1 animációs sorozathoz - egy klónokból álló hadserege van. A második évadban új, állandó tagként csatlakozik Optimus csapatához a vehemens természetű volt Elit Gárdás Autobot, Smokescreen (Füstfelhő), és egy teljes epizódban látható az Álcák szadista tudósa, Shockwave (Sokkoló) is.

Shockwave (Sokkoló) a harmadik évadban csatlakozik az Álcákhoz, mivel Knockout elhozza a Földre a Cybetronon ragadt tudóst. Shockwave ezután megalkotja az Autobot vadász sárkányt, a Predacont. Szintén a harmadik évadban érkezik az Autobotok közé Ultra Magnus, aki egy szigorú parancsnok, megköveteli a katonai rendet és elvárja, hogy parancsnoknak szólítsák.

Említés szintjén szerepelnek Bulkhead és Wheeljack volt Wrecker (Roncsoló) társai: Impactor (Impactor/Tűzlöket), Rotorstorm (Rotorvihar), Roadbuster (Útszaggató), Pyro (Píró), Seaspray (Tajték) és az álca Constructicon-ok (Szerkesztettek).

A Tizenhármak (az első tizenhárom alakváltó) néhány tagjáról is hallani a sorozatban. Név szerint:

  • Megatronus Prime, akiből később a The Fallen (A Bukott) lett,
  • Solus Prime, az egyetlen nőbot a Primeok közt, aki egyben fegyverkovács is,
  • Alpha Trion, ő javasolta Halogen Primenak és a Nagy Tanácsnak, hogy Orion Pax (a későbbi Optimus) is legyen Prime,
  • Halogen Prime

További fontos eltérés a G1 univerzumhoz képest Unicron, a sötét isten, aki valójában a Föld élő magja (míg a G1 sorozatban egy aszteroida belsejében él); magát a Földet is ő alkotta meg otthonaként, bár a Prímusszal való harca eredményeképp általában inaktív. A sorozatban felébred, de az alakváltók szövetkeznek ellene és visszakényszerítik inaktív állapotába.

Szerepel még a sorozatban egy rendkívül veszélyes kibertroni kártevő robot-faj: a scraplet, akik arról hírhedtek, hogy pillanatok alatt képesek felfalni egy alakváltót. Ami azt jelenti, hogy veszélyesek Autobotokra és Álcákra egyaránt. Ők a régi első generációs képregény „csavarjainak” Prime univerzumbeli megfelelői, bár a külsejük inkább emlékeztet a robotfalókéra.

A sorozat főszereplője még három ember-gyerek, Jack, Miko és Rafael, akik belekeveredtek a háborúba és meglátták a robotokat. Minthogy a kormány szigorú titokként kezeli még az alakváltók létezését is, de az Álcák sem kímélnék őket, ezért Optimus javaslatára életük nagy részét az Autobot bázis védelmében töltik. A körülmények folytán sokszor kerülnek éles akciókba is, amit kezdetben sem Optimus, sem Fowler ügynök nem néz jó szemmel, azonban az idő múltával megszokottá válik. Mindegyik gyerek kap egy robot-testőrt, akivel legszívesebben vannak együtt: Jack-é Arcee, Miko-é Bulkhead, Rafael-é pedig Bumblebee lesz.

Feltűnik egy emberi terroristaszervezet, a világuralomra törő M.E.C.H. is, akik csúcstechnikára vadásznak, ezért élénken érdeklődnek az alakváltók iránt. Vezérük Silas, egykori zsoldos.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[7]
Autobotok
Optimus Prime Peter Cullen Szélyes Imre
Csankó Zoltán (57. rész)[* 1]
Ratchet Jeffrey Combs Varga Gábor (1-59. rész)
Viczián Ottó (61-65. rész)
Bumblebee Will Friedle (65. rész) Szokol Péter (65. rész)
Bulkhead Kevin Michael Richardson Sótonyi Gábor
Arcee Sumalee Montano Antal Olga
Cliffjumper Dwayne Johnson (1. évad)
Billy Brown (2. évad)
Szokol Péter
Wheeljack James Horan Pál Tamás
Smokescreen Nolan North Hamvas Dániel
Ultra Magnus Michael Ironside Barabás Kiss Zoltán
Álcák
Megatron Frank Welker Borbiczki Ferenc
Starscream Steven Blum Láng Balázs
Soundwave Frank Welker (62. rész) Maday Gábor (62. rész)
Shockwave David Sobolov Horváth-Töreki Gergely
Airachnid Gina Torres Ősi Ildikó (1-2. évad)
Téglás Judit (3. évad)
Knock Out Daran Norris Lux Ádám
Breakdown Adam Baldwin Juhász Zoltán
Dreadwing Tony Todd Makranczi Zalán
Skyquake Richard Green Bognár Tamás (1. évad)
Pusztaszeri Kornél (2. évad)
Hardshell David Kaye Fekete Zoltán
Bombshock Steven Blum Fehér Péter (57. rész)
Harcsik Róbert (60. rész)
Makeshift Kevin Michael Richardson Gubányi György István
Predaking Peter Mensah Galambos Péter
Emberek
Jack Darby Josh Keaton Stukovszky Tamás (1-2. évad)
Baráth István (3. évad)
Miko Nakadai Tania Gunadi Pekár Adrienn
Rafael "Raf" Esquivel Andy Pessoa Richter Tamás
William Fowler ügynök Ernie Hudson Kálid Artúr
June Darby Markie Post Kocsis Judit
Leland Bishop Silas Clancy Brown Vass Gábor
Sierra Alexandra Krosney Dögei Éva
Vince Brad Raider Borbíró András
Vogel John DiMaggio Harmath Imre
Fast Willy Kevin Michael Richardson Garamszegi Gábor
Bryce tábornok Robert Forster Orosz István
További Transformerek
Tailgate Josh Keaton Vári Attila
Alpha Trion George Takei Sörös Miklós (2. évad)
Kajtár Róbert (3. évad)
Unicron John Noble Petridisz Hrisztosz
A Nemesis Kevin Michael Richardson Maday Gábor

Magyar változat[7][szerkesztés]

A szinkront a Cartoon Network megbízásából az SDI Media Hungary készítette.

Epizódok[szerkesztés]

Magyar bemutató # # Angol cím Magyar cím
ELSŐ ÉVAD
2012.01.09 01. 01. Darkness Rising, Part 1 Sötétségben, 1. rész[8]
2012.01.10 02. 02. Darkness Rising, Part 2 Sötétségben, 2. rész[8]
2012.01.11 03. 03. Darkness Rising, Part 3 Sötétségben, 3. rész[8]
2012.01.12 04. 04. Darkness Rising, Part 4 Sötétségben, 4. rész[8]
2012.01.13 05. 05. Darkness Rising, Part 5 Sötétségben, 5. rész[8]
2012.01.16 06. 06. Masters and Students Mesterek és tanítványok[9]
2012.01.17 07. 07. Scrapheap Roncskupac[9]
2012.01.18 08. 08. Con Job Besúgó[9]
2012.01.19 09. 09. Convoy Konvoj[9]
2012.01.20 10. 10. Deus Ex Machina Deus Ex Machina[9]
2012.01.23 11. 11. Speed Metal
2012.01.24 12. 12. Predatory
2012.01.25 13. 13. Sick Mind
2012.01.26 14. 14. Out of His Head
2012.01.27 15. 15. Shadowzone Árnyzóna
2012.01.30 16. 16. Operation: Breakdown
2012.01.31 17. 17. Crisscross
2012.02.01 18. 18. Metal Attraction
2012.02.02 19. 19. Rock Bottom
2012.02.03 20. 20. Partners Társak
2012.02.06 21. 21. T.M.I.
2012.02.07 22. 22. Stronger, Faster
2012.02.08 23. 23. One Shall Fall
2012.02.09 24. 24. One Shall Rise, Part 1
2012.02.10 25. 25. One Shall Rise, Part 2
2012.02.13 26. 26. One Shall Rise, Part 3
MÁSODIK ÉVAD
2012.10.12. 27. 01. Orion Pax, Part 1 Orion Pax, 1. rész
2012.10.19. 28. 02. Orion Pax, Part 2 Orion Pax, 2. rész
2012.10.26. 29. 03. Orion Pax, Part 3 Orion Pax, 3. rész
2012.11.05. 30. 04. Operation: Bumblebee, Part 1 Bumblebee hadművelet, 1. rész
2012.11.06. 31. 05. Operation: Bumblebee, Part 2 Bumblebee hadművelet, 2. rész
2012.11.07. 32. 06. Loose Cannons
2012.11.08. 33. 07. Crossfire Kereszttűz
2012.11.09. 34. 08. Nemesis Prime Nemesis Prime
2012.11.12. 35. 09. Grill
2012.11.13. 36. 10. Armada
2012.11.14. 37. 11. Flying Mind
2012.11.15. 38. 12. Tunnel Vision
2012.11.16. 39. 13. Triangulation
2013.02.11. 40. 14. Triage
2013.02.12. 41. 15. Toxicity
2013.02.13. 42. 16. Hurt
2013.02.14. 43. 17. Out of the Past
2013.02.15. 44. 18. New Recruit Újonc
2013.02.18. 45. 19. The Human Factor Emberi tényező
2013.02.19. 46. 20. Legacy
2013.02.20. 47. 21. Alpha; Omega
2013.02.21. 48. 22. Hard Knocks
2013.02.22. 49. 23. Inside Job
2013.02.25. 50. 24. Patch
2013.02.26. 51. 25. Regeneration
2013.02.27. 52. 26. Darkest Hour A legsötétebb óra
HARMADIK ÉVAD - Szörny Vadászok
2013.09.02. 53. 01. Darkmount, NV Darkmount
2013.09.03. 54. 02. Scattered Szétszórva
2013.09.04. 55. 03. Prey Prédák
2013.09.05. 56. 04. Rebellion Ostrom
2013.09.06. 57. 05. Project Predacon A Predacon művelet
2013.09.09. 58. 06. Chain of Command Ranglista
2013.09.10. 59. 07. Plus One Három már tömeg
2013.09.11. 60. 08. Thirst Szomjúság
2013.09.12. 61. 09. Evolution Evolúció
2013.09.13. 62. 10. Minus One Mínusz egy
2013.09.16. 63. 11. Persuasion Meggyőzőerő
2013.09.17. 64. 12. Synthesis Szintézis
2013.09.18. 65. 13. Deadlock Végjáték
Tévéfilm
F1 Transformers Prime Beast Hunters:
Predacons Rising

Évados áttekintés[szerkesztés]

Évad Epizódok Eredeti sugárzás Magyar sugárzás
Évadpremier Évadfinálé Évadpremier Évadfinálé
1 26 2010. november 29. 2011. október 15. 2012. január 9. 2012. február 13.
2 26 2012. február 18. 2012. november 2. 2012. október 12. 2013. február 27.
3 13 2013. március 22. 2013. június 26. 2013. szeptember 2. 2013. szeptember 18.
Film 2013. október 4. TBA

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Transformers: Prime című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Csak az epizód nyitányában, az alábbi két mondat erejéig: "Köszönöm Fowler ügynök. Kitűnő járműalaknak tűnik."

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Indul a Transformers: Prime”, Cartoon Network, 2012. január 9.. [2012. július 13-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2012. január 17.) 
  2. Formas, Tim: Predacons Rising Movie to Air on Hub Network on October 4th. TFW2005.com, 2013. augusztus 30. (Hozzáférés: 2013. október 4.)
  3. Hírek innen-onnan #65”, Gyerek-Világ, 2015. március 29. (Hozzáférés: 2018. április 4.) 
  4. New Transformers Cartoon Revealed - First Look at Bumblebee (angolul)
  5. TRANSFORMERS Returns to TV with All-New Series in 2015 (angolul)
  6. Hasbro to Launch ‘Transformers: Robots in Disguise’ Show in Spring 2015 (EXCLUSIVE), variety.com (angolul)
  7. a b Transformers Prime”, Magyarszinkron (Hozzáférés: 2018. április 28.) 
  8. a b c d e Transformers: Prime | Első Évad: Sötétségben”, CovercClub.cc, 2013. augusztus 22. (Hozzáférés: 2020. március 31.) 
  9. a b c d e Transformers: Prime | Első Évad: Veszélyes Föld”, CovercClub.cc, 2013. augusztus 22. (Hozzáférés: 2020. március 31.) 

További információk[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Transformers: Prime témában.